Formule 1

Teambaas Christian Horner over hoe Red Bull Max Verstappen voor de neus van Mercedes wegkaapte

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juli 2021 10:28 • Print artikel

Christian Horner heeft beschreven hoe Red Bull Mercedes versloeg bij de ondertekening van Max Verstappen als een buitengewoon getalenteerde 16-jarige. Het kwam neer op een strijd van twee compromisloze Oostenrijkers, Helmut Marko en Niki Lauda, nadat de "jungle karting drums" het potentieel van Verstappen hadden verslagen. Het was natuurlijk Red Bull die de dag won en de Nederlander zijn F1-debuut bezorgde bij hun 'zuster'-team, Toro Rosso, in de Australische Grand Prix, minder dan zes maanden na zijn zeventiende verjaardag.

Max_Verstappen_en_Christian_Horner_Red_Bull

Van junior naar senior
Slechts veertien maanden later promoveerde Verstappen naar het senior Red Bull-team en won opmerkelijk bij zijn debuut voor hen, bij de Spaanse Grand Prix. Daarmee werd hij de jongste Formule 1-coureur die een ronde de race leidde, op het podium eindigde en een eerste overwinning behaalde, allemaal op de dezelfde dag. Nu staat de 23-jarige Nederlander aan de leiding van het klassement van het F1-wereldkampioenschap voor coureurs, wat laat zien waarom er in 2014 zo'n intense strijd was om zijn handtekening, zoals Horner zich nog goed herinnert.

Plotseling reed Max vooraan
"Ik werd me voor het eerst bewust van Max nadat ik zijn naam hoorde via de kartjungledrums en via contacten met wie ik communiceerde", zei Horner, geciteerd door The Sun. “Maar pas toen hij in de Formule 3 stapte, begon zijn talent ineens echt op te vallen. Het was op Silverstone en zijn eerste race. Hier was een man die helemaal geen junior race had gedaan en meteen in de Formule 3 was gesprongen, wat in die tijd als een grote stap vooruit werd beschouwd. En plotseling reed hij vooraan en wint hij races. Hij deed het ook nog in een auto die niet tot een traditioneel koplopers team behoorde.

Max_Verstappen_Helmut_Max_Christian

Potentiële ster
"Dus het werd duidelijk dat hij een potentiële ster van de toekomst was en het was op dat moment dat Red Bull's adviseur, Helmut Marko, echt meer aandacht begon te besteden aan wat hij aan het doen was. Het was in Hockenheim in 2014 en ik ging uit eten met Helmut. Hij zei hoe Niki Lauda Max probeerde te contracteren voor Mercedes en hij vroeg me hoe ik erover dacht. Toen ik dat eenmaal wist, zei ik 'zeker, laten we ervoor gaan, het is iets dat Mercedes hem niet kan bieden”, aldus Christian Horner in een bericht van Planetf1.com..

Onderlinge Oostenrijkse rivaliteit
“Niki pushte hard en het was een beetje Oostenrijkse trots tussen Niki en Helmut wie hem ging halen! Het voordeel dat we hadden was de cockpit die we ter beschikking hadden bij Toro Rosso. Een deal met een zo’n jonge Verstappen was ook een groot risico, maar dat risico namen we gewoon. Dus we wisten een deal te maken en op het moment dat hij later dat jaar voor het eerst in de auto stapte om in de eerste training van de Japanse Grand Prix op Suzuka te rijden, was hij meteen sensationeel!"
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS