Dakar

Team De Rooy in sneltreinvaart door Dakar, alleen die Kamazzen zijn nog sneller

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 januari 2022 03:29 • Print artikel

BISHA - Het complete kwartet rijders van Petronas Team De Rooy Iveco en Mammoet Rallysport reed in slagvolgorde door de woestenij van Saoedi-Arabië. De mannen van Team De Rooy parkeerden het veco-treintje als zevende, achtste, negende en tiende. Janus van Kasteren tikte aan als zevende voor Vick Versteijnen en Martin van den Brink. Diens zoon Mitchel is bezig aan een sterke Dakar en eindigde in de toptien.

Janus van Kasteren Petronas Team De Rooy Iveco

"Het was voor ons de meest saaie dag van deze rally", zei Janus van Kasteren, die als zevende eindigde. De rijder uit Veldhoven moest achter drie onverslaanbare Kamazzen ook zijn meerdere erkennen in Ignacio Casale, die als vierde eindigde (nog voor Shibalov in de Kamaz) de titel 'best of the rest' mag dragen. Martin Macik werd zesde net voor Van Kasteren, Marcel Snijders en Darek Rodewald. "Het was vooral snel en recht toe recht aan. Wie de meeste pk's heeft wint dan. Wij komen op dat gebied nog iets tekort. Vooral het koppel van Kamaz is heel goed. Als zij gas geven gebeurt er direct iets. Bij ons duurt de afgifte iets langer. Dat hebben we deze rally goed kunnen zien en is voor ons een mooie en goede les voor de toekomst."

Een lichtpuntje was dat de equipe van Janus wel een plaatsje opschoof in het klassement. "We zijn wel voorbij Loprais. Voor het team was het verder een super goede dag. We staan nu vijfde, zesde en zevende in het klassement. We hebben ook de hele dag in de buurt van Martin en Vick gereden. Mede door het stof konden we er niet langs komen. Maar toch ben ik wel tevreden en kijk uit naar de dag van morgen," aldus Van Kasteren die 5 minuten en 36 seconden prijs gaf op winnaar Sotnikov.

Vick Versteijnen


Naast Janus en Martin schoof ook Vick Versteijnen automatisch een plaatsje naar voren in het klassement. "We hebben voluit gereden. Het was een proef met snelle stukken met los zand. Ik heb de hele dag aan het gas gehangen," zegt de rallyrijder uit Hilvarenbeek, die net voor de start van de Dakar Rally de plaats van Hans Stacey in de Iveco overnam. "We hadden geen technische problemen. We zijn tevreden met de achtste plaats van vandaag. Morgen wordt spannend. We krijgen dan weer serieuze duinen. Ik hoop dat we vanavond iets kunnen vinden om het probleem met het aflaatsysteem op te lossen. We hebben dat morgen echt wel nodig. Ik ben tot nu toe heel tevreden met onze zevende plaats algemeen. Nog twee dagen te gaan en ik ga er alles aan doen om dat vast te houden."

De dag van donderdag kan mogelijk nog voor wat verschuivingen zorgen. Koploper Sotnikov, die ook woensdag de etappe won en zijn Kamaz-teamgenoten Nikolaev en Karginov voor bleef, zal zich echter niet al te sappig maken. De loop rond Bisha brengt de rijders wel wat technische uitdagingen. Daarnaast staat er een serie duinen te wachten van alle soorten en maten. Volgens de organisatie moeten er donderdag, in de etappe over 346 kilometer, duinen met het zachtste soort zand dat er te vinden is in Saoedi-Arabië worden bedwongen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS