Karting • GK4 Kartseries

Talent Jason Bralić verbaast zichzelf met twee titels in zijn tweede kartseizoen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 februari 2021 17:10 • Print artikel

MAASLAND – Vóór het seizoen hoopte hij een paar wedstrijden te kunnen winnen in de Mini Parilla-klasse, hoe anders zou het uitpakken voor karttalent Jason Braliã, die uitkomt voor de succes-equipe van PdB Racing uit Vlaardingen. De tienjarige snelheidsduivel uit Maasland won de ene na de andere race en werd in 2020 overtuigend clubkampioen van de baan in Strijen én Nederlands kampioen!

Jason Braliã

Voor januari stonden er nog inhaalraces gepland, maar die gingen door de coronamaatregels uiteindelijk niet door. Vandaar dat er nu pas bekend is wie kampioen is. “Ik ben echt blij met wat ik heb gepresteerd, met dat ik veel overwinningen gepakt”, aldus een dolgelukkige Jason. “Ik ben erg trots op mezelf. En ook heel erg verbaasd. Ik had echt niet verwacht dat het seizoen zo goed zou gaan.”

Ook vader Zlatko, tevens Jasons monteur, was verbaasd over de prestaties van zijn snelle zoon. “We hebben veertig tot vijftig procent van de races waaraan we hebben meegedaan gewonnen”, blikt hij terug. “We wisten aan het begin van het seizoen wel dat hij snelheid had. Maar races rijden is wel iets anders dan alleen snel rondjes rijden. Je moet ook kunnen omgaan met de druk en je moet je kunnen focussen en je moet inzicht tonen. Dat heeft hij allemaal fantastisch opgepakt.”

Jason: “Het was veel oefenen, goed luisteren, goede lijnen rijden, alleen maar focussen op het racen, niet focussen op iets anders. Ik heb afgelopen seizoen veel geleerd. Van Peter en Nick de Bruin van mijn team PdB Racing Team, van mijn vader en van mijn begeleider Beau Heijmans.”

Uiteraard is de Nederlandse titel voor Jason de mooiste van de twee. Vooral ook omdat hij die op dominante wijze binnensleepte. Zeker zijn optreden op het circuit van Mariembourg tijdens de tweede ronde van de titelstrijd maakte indruk. “De trainingen gingen goed. In de kwalificatie had ik wat pech, en werd ik zesde.” Zlatko: “Dat hij daarna in de races zo sterk is teruggekomen dat hij de finale won met een voorsprong van 2,5 à 3 seconden was erg knap.”

Jason weet nog precies hoe hij dat voor elkaar kreeg. Vooral door zich niet te laten ontmoedigen door dat ietwat teleurstellende kwalificatieresultaat, geeft het talent uit Zuid-Holland aan. “Bij de eerste twee races moest ik starten vanaf plek zes, maar ik bleef focussen, in mezelf geloven. Ik keek waar er een goed inhaalpunt was en ik probeerde zoveel mogelijk te slipstreamen.”

Wat de prestaties van Jason in 2020 extra knap maken, is dat het pas zijn tweede wedstrijdjaar was. Een jaar eerder had hij slechts één NK-race gereden en vijf wedstrijden van de GK4 Kart Series. Hij begon dus met een zeer beperkte ervaring aan het seizoen.

Maar aan het eind van 2019 had hij al wel de toon gezet voor 2020. In Genk, tijdens de laatste ronde van het GK4-kampioenschap, won hij de eerste twee races van het weekeinde. Zlatko: “Dat betekende een kanteling in zijn ontwikkeling.” Jason: “Ik begon meer in mezelf te geloven: gewoon mijn ding doen en niet achteromkijken.”

Jason Braliã Nederlands kampioen

Dat miste zijn uitwerking afgelopen seizoen dus niet. Al was het wel een lastig jaar door corona, vindt Jason. “Omdat we steeds niet wisten of een wedstrijd wel zou doorgaan, was focussen moeilijk. Ik kon me alleen maar focussen op vrij rondjes rijden, zorgen dat ik daar beter in werd.”

Dat was overigens geen enkel probleem, weet zijn vader. “Naarmate het beter gaat, wil hij harder werken om nog beter te worden”, zegt die. “De discipline komt vanzelf bij hem, daar hoeven we niks voor te doen. En PdB is natuurlijk een topteam met veel ervaring.”

Nu is het wachten op het komende seizoen. Dan komt de piepjonge Jason opnieuw in de Mini Parilla-klasse uit. Welke wedstrijden hij precies gaat rijden, is nog niet duidelijk vanwege corona. Ondertussen vermaakt Jason zich best door goed te blijven trainen, zowel op de baan als op de simulator thuis. “Ik wil ook dat de trainingen steeds beter gaan, dingen uittesten, dat ik beter word”, toont hij zijn fanatisme. “Maar ik kan niet wachten om weer wedstrijden te gaan rijden!

Jason wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door het PdB Racing Team en Kinderopvang Djoy.

Jason Braliã bedankt zijn vader en moeder, het hele PdB Racing Team en Nick en Peter de Bruijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS