Karting • Karting Diversen

Superkart-coureur Richard van de Nes wint glorieus tijdens Jack's Racing Day: "Ik voelde me euforisch"

Uitgegeven door Frank Korsel • 17 augustus 2023 08:27

De 43-jarige Richard van de Nes uit het Zuid-Hollandse Leiden, waande zich tijdens Jack’s Racing Day op het TT-circuit in een script van een speelfilm. Richard leek even kansloos voor de overwinning nadat hij vlak vóór de race zijn slicks voor regenbanden verwisselde. Hij moest achteraan starten en zijn kansen op een podium leken moeilijk. Maar in de eerste race van het Dutch GP Superkarts-kampioenschap reed de snelle coureur in het vijftig koppen tellende startveld naar een prachtige overwinning onder drijfnatte omstandigheden. Ook in de tweede race van het weekend bestormde hij het podium, ditmaal kwam hij als derde over de eindstreep. In de derde race had hij de snelheid voor de top 5, maar het lukte net niet. Dat deerde niet, want het weekend kon al niet meer stuk door constant te scoren behaalde hij voldoende punten om als winnaar uit de bus te komen van het totaal klassement.

Richard van de Nes wint Superkart Dutch GP op TT-Circuit Assen Jack's Racing Day


Op zijn twaalfde begon Richard met karting en dat deed hij tot zijn negentiende: "Ik begon met 100cc, en later ging ik naar de 125cc nationale schakelklasse met crossmotoren." Na zijn studie, het stichten van een gezin, en het beginnen van een bedrijf keerde hij op 35-jarige leeftijd terug in de kartsport en dat deed hij niet in het minste spul: "Ik racete vijf jaar in de KZ-schakelkarts, nam ook deel aan de NK's. Het was echt een geweldige tijd. Daarna ontdekte ik twee jaar geleden de Superkarts." Superkart zijn geen gewone karts. Ze rijden op echte racecircuits, wegen slechts 200 kilo en beschikken over 100pk.

"Ik deed mee aan de testdagen bij Jan Cramer op het circuit van Oschersleben. Dat was zo indrukwekkend. Vorig jaar reed ik voor MS Kart, dit seizoen rijd ik met Anderson - VM Motor, dat doe ik samen met mijn monteur Joey Heeren." Richard en Joey doen dit al bijna zes jaar samen. Vooral het delen van een passie en samen beslissingen maken over de sport vinden ze mooi. De samenwerking brengt veel fun en succes!

Dit weekend was het tijd voor het altijd druk bezochte Jack’s Racing Days op het TT-circuit van Assen. Met ruim negentigduizend mensen op de tribune werd Richard figuurlijk op handen naar de eindstreep gedragen in de eerste race: "Het podium op Jack's Racing Day in Assen voelde geweldig. Een indrukwekkend evenement met veel publiek, media en bekende mensen uit de autosport”, begint hij vol enthousiasme en een tikje trots. "Staand op het podium, naast de grote tribune, voelde ik me euforisch na het racen. Een jubelstemming, het voelde echt goed."

In de eerste race startte Richard vanaf de zesde positie, maar het begon vlak voor de start te regenen. Sommige rijders kozen voor de slicks, andere voor de regenband. Richard besloot het spelletje veilig te spelen en koos hij voor de regenband, maar dat kon pas na de opwarmronde: "Na de pitsstop lagen we achteraan, maar gelukkig pakte de bandenwissel goed uit. Na ronde 6 lag ik al eerste. Een natte baan, soms zo heftig als een douche", vertelt hij lachend. "In de regen vol gas door de Ramshoek, met snelheden van 200 km/uur. Heel gaaf! Motorische problemen door regen in de carburateur zorgden voor wat spanning in de laatste paar ronden. Ik verloor wat snelheid, maar ik kon het redelijk verhelpen en de overwinning volgde toch. Ik was echt super blij!"

Richard van de Nes


De tweede race mocht Richard als polesitter aanvangen na zijn zege en de wedstrijd werd verreden op een opdrogende baan. Hij viel in die race iets terug, maar mocht alsnog als nummer drie naar het podium. In de derde en laatste race startte hij als derde, maar viel hij bij de race iets terug maar met een sterk eindschot kwam hij terug tot P7, wat in zo’n groot veld nog steeds geen schande is. "Al met al was het puur genieten. Veel bekende gezichten zoals Tom Coronel en Nyck de Vries, die demo's gaven. Mensen kwamen naar me toe om over het karten te praten, dat was natuurlijk erg leuk."

Naast de Dutch GP Superkarts, rijdt Richard ook nog mee in het Franse kampioenschap. Ook daar laat de Leidenaar zich van zijn beste kant zien: "Ik neem deel aan het Frans Kampioenschap en presteer goed. In de eerste race van het seizoen werd ik 3 keer tweede en in de tweede raceweekend heb ik alles gewonnen. Over drie weken ga ik naar Nogaro, daarna de volgt laatste race in Val de Vienne, beide prachtige banen in Frankrijk."

Richard van de Nes reed zondag met een mooie stickerset


Richard doet het karten momenteel allemaal met zijn eigen financiële middelen, maar hij is hard aan het zoeken naar mensen of bedrijven die hem willen helpen: "Ik heb geen sponsoren, maar ik ben serieus bezig en zoek wat support. De sport wordt steeds professioneler en mijn prestaties groeien mee."

Richard van de Nes is te bereiken via zijn Facebook-pagina

"Ik wil vooral Joey Heeren bedanken waarmee ik altijd samen naar de races ga. Hij is mijn monteur en beste maatje. We zijn samen ruim 6 jaar geleden begonnen met korte baan karten (KZ) en nu twee jaar aan het superkarten. Samen pluizen we alles uit en zijn we er heel veel mee bezig, leuk om te zien dat we ook resultaten halen."

"Ook wil ik Jan Cramer en zijn team bedanken die altijd aanwezig zijn bij de superkart wedstrijden die we rijden in Frankrijk. Ondanks dat ik niet bij hem in de tent sta, staat Jan altijd voor je klaar en met zijn team is de support geweldig."

"En last but not least natuurlijk mijn vrouw en kinderen. Ik wil ze heel erg bedanken voor hun steun, dat ik deze sport kan uitoefenen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS