Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Super weekend levert Maxime Oosten en Milan Teekens zes bekers op: “Ongelofelijk om vanuit de pits te winnen”

Uitgegeven door Bart • 20 augustus 2019 14:28 • Print artikel

ASSEN – Een druk, maar zeer succesvol weekend was het voor de jonge coureurs Maxime Oosten uit Beetsterzwaag en Milan Teekens uit Zoetermeer tijdens de Gamma Racing Days. Op het TT Circuit van Assen namen de talentvolle rijders liefst zes bekers mee naar huis. Waar ze in de Supercar Challenge samen in de BMW Zilhouette racen, strijden ze in de Mazda MX5 Cup tegenover elkaar. “Dit was een goed weekend voor het kampioenschap en de prijzenkast”, stelt Oosten nuchter vast. “Dit was echt een super weekend”, vult Teekens aan.

Milan Teekens Maxime Oosten


In de Mazda MX5 Cup eindigde Oosten op de eerste en derde plaats bij de junioren en was er voor Teekens een derde en tweede plaats. Samen eindigden de coureurs in de Supersport-2 klasse van de Supercar Challenge op de derde en de eerste plaats. Vooral de overwinning op zondag was haast legendarisch. Teekens: “De races van de Mazda Cup en de Supercar Challenge zaten na elkaar in het programma. Daardoor was Maxime te laat voor de start van de Supercar Challenge en moesten we vanuit de pitstraat starten. We moesten van achteruit komen, maar toen ik het stuur overnam, lagen we al op de derde plaats in onze klasse.”

“De start was een heel gedoe”, vult Oosten aan. “Ik kon niet naar het podium van de Mazda Cup en heb pas later die beker opgehaald. Omdat we vanuit de pits moesten starten, waren mijn banden nog koud. We hadden een beetje geluk door een vroege safety car, maar daarna heb ik vijftien plaatsen goedgemaakt en heeft Milan het afgemaakt. In de pitbox waren we aan het rekenen of het nog zou lukken en in de laatste ronde pakte hij de eerste plaats.”

“Ik was nog best pissig dat we vanuit de pits moesten beginnen”, zo kijkt Teekens terug. “Maxime reed ons goed naar voren en toen ik het stuur overnam, zei ik meteen dat we maar moesten winnen ook. De achterstand was best groot, 20 seconden ongeveer, maar ik heb alleen maar zitten trappen en kwam in een flow. Ik liep 3 seconden per ronde in en tijdens de laatste ronde haalde ik de nummer 1 in. Het is echt super om zo de eerste plaats te pakken. Ongelofelijk om vanuit de pits te winnen, ik zat echt in een flow en reed elke ronde op de limiet.”

Milan Teekens Maxime Oosten


Ook in beide races in de Mazda Cup mochten beide coureurs naar het podium. Op zaterdag was Oosten zelfs dicht bij de overall overwinning. “Ik lag de hele race op kop met Andras Kiraly kort achter me. In de laatste ronde ging ik wijd in de eerste bocht en na Strubben uit schakelde hij niet meer naar de derde versnelling. Daardoor verloor ik drie plekken en ben ik vierde geworden. Zonde, want ik lag de hele race op kop, maar ik was nog wel de snelste junior.”

Een ander hoogtepunt voor Oosten kwam al op vrijdag in de trainingen. In de Mazda reed de jonge Fries de snelste tijd ooit gereden op het TT Circuit in een Mazda MX5: 1.56.890. Hij was daarmee ruim 7 tienden van een seconde sneller dan de nummer 2.

Teekens eindigde in de eerste race op de derde plaats bij de junioren. “En dat in een race waarin ik veel motorproblemen had. Ik miste echt 10 pk, maar op het laatst maakte iedereen foutjes en kon ik er langs komen. In de tweede race van de Mazda Cup had ik een hele slechte start, maar kon ik door mijn eigen snelheid te rijden weer aansluiten bij de kopgroep. Uiteindelijk kon ik geen gaatje meer vinden en ben ik tweede bij de junioren geworden en zesde algemeen.”

Oosten geeft aan dat het rijden van beide raceklasse best zwaar is. “Het is moeilijk te combineren, omdat het programma zo dicht op elkaar zit. Maar ik ben nu aan beide auto’s gewend en het gaat me goed af. Het is heel gaaf om beide klassen te rijden, al is het soms wel snel schakelen. In de Mazda moet je veel netter rijden, met de Zilhouette kun je wat meer gooien. Dit is mijn eerste seizoen en ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat. In de Mazda rijden we tegen elkaar, maar proberen we elkaar wel te laten leven. Natuurlijk willen we allebei het beste resultaat behalen. Dit was een goed weekend voor het kampioenschap en de prijzenkast.”

Milan Teekens en Maxime Oosten worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:

Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Viersen Transport

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS