Karting • Belgisch Kampioenschap

Super Sunday voor Thomas Strauven in Nederland: eerste zege in het karten en drie bekers! "Ik ben heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 augustus 2019 10:00 • Print artikel

BERGHEM - Het kon niet op voor karter Thomas Strauven, zondag op het circuit van Berghem. De elfjarige racebelofte uit Houthalen-Helchteren kende een regelrecht superweekeinde in Nederland door er naar zijn eerste overwinning te denderen. Het leverde hem maar liefst drie bekers op in de Rotax Max Micromax-klasse. Eén voor de dagoverwinning tijdens de tweede ronde van de BeneFit League, één voor de snelste rookie en één voor de eindzege in de BeneFit League.

Thomas Strauven

Thomas kon ze niet eens vasthouden voor de foto, alle bekers. Hij had er al twee gekregen toen hij nóg eens naar het podium mocht om ook de trofee voor zijn eindzege in de BeneFit League op te halen. Hoewel hij afgelopen weekeinde pas voor het eerst op de bovenste trede van het podium stond, spoot Thomas als een volleerd winnaar de kinderchampagne leeg over het publiek. Met een stoere zonnebril op het hoofd en een grote grijns op zijn gezicht liet de talentvolle karter alle loftuitingen gelaten over zich heenkomen.

“Ik ben heel blij. Ik vond het wel een moeilijk weekend vanwege het weer”, zei Thomas. Want dat was op zaterdag en zondag heel wisselvallig geweest. Dan weer nat, dan weer droog. Het betekende overuren draaien voor de monteurs van zijn team GKS Lemmens. Welke afstelling moesten zij kiezen? En welke banden? Regenbanden of slicks? In de finale werd gekozen voor het laatste. “Gelukkig kan ik wel goed op slicks in de regen rijden. Vroeger moest ik dat altijd in een ander kampioenschap. Daar heb ik veel van geleerd.”

Dat bleek. Want na zijn tweede tijd in de kwalificatie en zijn tweede plaats in de prefinale, denderde de Belgische snelheidsduivel in listige omstandigheden in de finale naar de overwinning. En dat betekende een heel verdiende eerste overwinning. “Ik ben er dit jaar al vaak dichtbij geweest, heb al vaak op het podium gestaan. Dat ik nu heb gewonnen, is goed voor het zelfvertrouwen. Om hier goed te kunnen presteren, zijn we van tevoren hier twee keer gaan trainen. Dat heeft geholpen. Ik had dit weekend meteen een redelijke snelheid.”

Alleen in de laatste training ging het even wat minder. Toen kwam Thomas niet verder dan de twaalfde tijd. Gelukkig was de afstelling voor de kwalificatie uitstekend en dat betekende het begin van zijn zegetocht. Hoe het kan dat hij zo sterk rijdt, terwijl hij pas twee jaar kart? Dat komt vooral door zijn trainers en begeleiders Rick Dreezen en Jeroen Buurman, wist Thomas. En niet te vergeten de topfaciliteiten die hij bij GKS Lemmens tot zijn beschikking heeft. “Ik heb dit jaar heel veel geleerd van Rick en Jeroen. Zoals inhalen, remmen en verdedigen.”

Thomas Strauven

Afgelopen weekeinde liet hij dat op overtuigende wijze zien. Met name in de finale toonde Thomas dat hij heel snel is. Hij startte als tweede, pakte in de eerste meters brutaal de koppositie en keek daarna nog één keer achterom. “Ik zag dat ze achter me begonnen te vechten. Toen kon ik wegrijden.” Zo reed hij betrekkelijk eenvoudig naar zijn eerste overwinning in het karten.

Nu gaat hij zich focussen op het EK Rotax Max dat wordt gehouden op het kartcircuit van Le Mans in Frankrijk. Thomas: “Ik heb er veel zin in. Ik ben er nog nooit geweest. Het is leuk een nieuwe baan te leren kennen. Jeroen gaat me de lay-out leren. Dan moet het goed komen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS