Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Succesvol eerste wedstrijdweekend ADAC GT Masters Oschersleben

Uitgegeven door Johan van de Kerkhof • 28 april 2022 14:11

München - Spectaculaire autosport, een ondersteunend programma van topklasse en een geweldige sfeer. Een recordaantal van 28.000 toeschouwers trok naar Oschersleben voor het openingsweekend van de ADAC GT Masters van dit seizoen. Nooit eerder waren er zoveel fans naar de Motorsport Arena gekomen voor een evenement in het Duitse ADAC GT-kampioenschap.

null

Na een dominante vertoning wonnen regerend kampioenen Ricardo Feller en Jusuf Owega de eerste race in het Duitse GT-kampioenschap met de #29 Audi R8 LMS GT3 Evo II. In perfecte, zonnige omstandigheden eindigden Lamborghini-fabrieksrijders Franck Perera en Arthur Rougier van Emil Frey Racing achter hen op de tweede plaats. Joel Sturm en Sven Müller van Allied-Racing eisten de derde plaats op in de #22 Porsche 911 GT3 R. Jusuf Owega vierde zijn eerste overwinning in de ADAC GT Masters en voerde ook het Pirelli Junior klassement aan: "Het team heeft me een raket gegeven. Ik hoefde alleen maar in te stappen en mijn voet naar beneden te zetten."

null

Jusuf Owega was de race van zaterdag begonnen vanaf de tweede plaats. De jonge coureur uit Keulen kon niet verhinderen dat polesitter Franck Perera aan de leiding reed en in de Motorsport Arena Oschersleben een nieuw ronderecord vestigde van 1:24,091 minuten. De laatste pitstop van het team bleek de sleutel tot het succes. Hierdoor werd het gat met de leidende Lamborghini Huracán GT3 Evo #19 verkleind van vier seconden naar slechts één seconde. Ricardo Feller nam de leiding over en haalde in de 33e ronde Arthur Rougier in, om na 43 ronden de finishvlag gezwaaid zien worden met een voorsprong van 4,032 seconden. Het Emil Frey Racing-team vierde een uitstekend debuut en voegde aan de pole-position nog een tweede plaats toe. Hetzelfde gold voor Allied-Racing, nieuwkomer in de serie, die de derde plaats bezette.

null

Op zondag zagen de toeschouwers Fabian Schiller en Jules Gounon foutloos naar de overwinning rijden. De #8 Mercedes-AMG GT3 Evo haalde na 43 ronden de geblokte vlag en bezorgde nieuwkomer Drago Racing Team ZVO zo zijn eerste succes in het Duitse GT-kampioenschap. Pole-sitters Patric Niederhauser en Luca Engstler van Rutronik Racing eindigden in de #15 Audi R8 LMS GT3 Evo II op de tweede plaats. Jonathan Aberdein en Raffaele Marciello kwamen als derde over de finish in de #48 Mercedes-AMG GT3 Evo om de derde podiumplaats op te eisen voor Mann-Filter Team Landgraf. "Het voelt geweldig om bij mijn debuut in de ADAC GT Masters mijn eerste overwinning te vieren. Jules heeft het geweldig gedaan", aldus een opgetogen Fabian Schiller, die ook de Pirelli Junior-wedstrijd won. De Nederlander Nicky Catsburg, uitkomend voor Schubert Motorsport kwam zaterdag als achtste en zondag als vierde over de finish in de #20 BMW M4 GT3.

null

Dit was het eerste Duitse GT-kampioenschapsevenement waarbij de nieuwe brandstof van de oude ADAC GT Masters-leverancier Shell werd gebruikt. De "Blue Gasoline 98 GT Masters" bevat ca. 50% duurzame componenten (tegenover ca. 10% in E10 standaardbenzine) en bleek de perfecte brandstof voor de deelnemende auto's. De nieuwe brandstof leverde geen problemen op voor de krachtbronnen in de supercars en betekent een belangrijke bijdrage van de ADAC GT Masters en Shell aan meer duurzaamheid in de autosport.