DTM

Strategische prestatie op zaterdag: Rast pakt de tweede overwinning op rij op de Lausitzring; Robin Frijns opnieuw podium met P3!

Uitgegeven door Peter Vader • 25 augustus 2020 04:02 • Print artikel

De titelverdediger blijft zijn achterstand verkleinen: Audi-coureur René Rast (GER) heeft de vijfde race van het seizoen van de DTM op het 4.570 kilometer lange Grand Prix-circuit van de Lausitzring gewonnen. Het was een zeer aangrijpende race die werd gekenmerkt door meerdere wisselingen aan kop en zware gevechten om posities verderop in het veld, tijdens een race op droog asfalt. Merkcollega Nico Müller (SUI), die voor Rast met 38 duizendste van een seconde de kwalificatie had gewonnen, moest uiteindelijk tevreden zijn met de tweede plaats. Robin Frijns (NED), die na een prima start lange tijd de race had geleid, maakte het podium op de zaterdag compleet van het tweede DTM-weekend op rij in Lausitz.

Rene Rast zaterdag winnaar Lausitzring
Rene Rast overtuigend winnaar op zaterdag op de Lausitzring

Een sterke prestatie werd geleverd door Timo Glock, die zich na een fout in de kwalificatie een weg naar voren vocht van de veertiende startpositie naar de vierde plaats en daarmee de best geklasseerde BMW-coureur van de race was. Voorafgaand aan de zesde race van het seizoen stond Nico Müller nog steeds aan de leiding in het algemeen klassement (121 punten). Rast verkleinde het verschil tot 33 punten met zijn tweede overwinning op rij.

Timo Glock BMW P4
Sterke prestatie Timo Glock met vierde plaats voor BMW

Robin Frijns maakte een sterke start, Müller’s pitstrategie daarentegen was niet optimaal. De start op regenbanden verliep voor sommige coureurs niet zoals gewenst: Rast verloor de nodige plaatsen, Audi-coureur Frijns ontdekte de “gulden middenweg” en schoot recht vooruit naar de tweede plaats achter Müller, die aanvankelijk zijn voorsprong kon behouden. Met de verplichte pitstops, toen alle coureurs overstapten van regenbanden naar slicks, keerde het tij, omdat Müller’s Abt-team te lang had gewacht om hem naar binnen te halen. Concurrenten Robin Frijns (NED, Audi), Philipp Eng (AUT, BMW) en Marco Wittmann (GER, BMW) hadden al twee ronden eerder gewisseld en Rast een ronde eerder, wat zorgde voor veel spanning in het gevecht om de koppositie. Müller, die na zijn stop de leiding wist vast te houden, bleef met koude banden wat achter en werd even later voorbijgestoken door Frijns en vervolgens door Eng. Daarna passeerde ook Rast de Zwitser, die nu pas vijfde werd. Robin Frijns probeerde de naderende René Rast af te weren, maar die pogingen leverde uiteindelijk niets op. Rast was onbetwistbaar de snelste man van het veld en kon aan het einde van het rechte stuk van start-finish gemakkelijk inhalen. Nadat de banden van Müller op temperatuur waren, zat zijn tempo er ook weer goed in, zodat de kampioenschapsleider drie plaatsen goed kon maken en uiteindelijk de tweede plaats behaalde, achter zijn vaste rivaal Rast.

Robin Frijns Audi P3 Lausitzring
Robin Frijns reed opnieuw naar het podium met zijn derde plaats

Robin Frijns na afloop van de zaterdagrace na het behalen van zijn derde plaats: "Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat ik de race niet kon winnen. Onze start was geweldig, maar de banden lieten het te snel afweten in de slotfase. Ik had gewoon niet de grip om voorop te blijven. Ook daar heb zelfs ik geen tovermiddel voor. De zondagrace zie ik met vertrouwen tegemoet, ik hoop gewoon de Lausitzring goed te overleven. Misschien is de kans op mijn eerste DTM-overwinning over twee weken groter, bij mijn thuisrace in Assen."

DTM Lausitzring start zaterdagrace
Start zaterdagrace

Uitslag 1e race, Grand Prix Lausitzring, zaterdag:
01. René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, 32 ronden in 57.50.862 minuten.
02. Nico Müller (SUI), Audi RS 5 DTM, + 1.969 sec.
03. Robin Frijns (NED), Audi RS 5 DTM, + 4.922 sec.
04. Timo Glock (GER), BMW M4 DTM, + 7.590 sec.
05. Marco Wittmann (GER), BMW M4 DTM, + 13.282 sec.
06. Mike Rockenfeller (GER), Audi RS 5 DTM, + 19.371 sec.
07. Loïc Duval (FRA), Audi RS 5 DTM, + 20.273 sec.
08. Philipp Eng (AUT), BMW M4 DTM, + 21.829 sec.
09. Sheldon van der Linde (RSA), BMW M4 DTM, + 22.665 sec.
10. Jamie Green (GBR), Audi RS 5 DTM, + 25.389 sec.

Snelste raceronde: Nico Müller (SUI), Audi RS 5 DTM, 1.38.418 min.
Pole position: Nico Müller (SUI); Audi RS 5 DTM, 1.57.822 min.
Weersomstandigheden: 24 ° C, bewolkt
Asfalt: 22 ° C, droog

René Rast Audi RS 5 DTM racewinnaar Lausitzring
René Rast overtuigend winnaar op zaterdag met zijn Audi RS 5 DTM

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS