Karting • Chrono

Stijgende lijn leidt tot NK-podium voor Sjoerd van den Munnikhof: "Mijn eerste podium in de ID Shifter"

Uitgegeven door Bart • 13 september 2023 08:31

Kerpen – Sjoerd van den Munnikhof liet zich in het verleden al veelvuldig zien in de IAME X30 en heeft zijn snelheid nu ook getoond in de ID Engines Shifter. Bij de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting op de Erftlandring in het Duitse Kerpen reed de 15-jarige karter uit Beesel naar een knappe derde plaats. De KartAcademy-rijder is de jongste coureur in het veld en het was zijn eerste NK-podium sinds zijn overstap naar de schakelklasse van het 4-takt karten.

Sjoerd van den Munnikhof

“De ID Shifter is heel anders dan de X30, maar ik vind het een hele leuke klasse”, reageerde Sjoerd nadat hij de gang naar het podium had mogen maken. “Het veld is iets kleiner, het is fysiek zwaarder en het schakelen komt erbij. Het gaat gedurende dit jaar steeds beter. In begin van het jaar waren we ook hier in Kerpen en in dat weekend heb ik veel pech gehad. Daar kon niemand echt iets aan doen, maar ik had dat weekend echt de pechvogel op mijn schouder zitten. Dan is dit lekker terugkomen, ik heb revanche kunnen nemen voor dat weekend.”

In de kwalificatie op zondagochtend reed Sjoerd van den Munnikhof in 44.711 naar de tweede tijd, zijn beste kwalificatie van het jaar tot nu toe. Dat liet hij in de races volgen door een P4, P3 en P2. Over de hele dag betekende dat de derde plaats in de daguitslag. “Hier ben ik heel tevreden mee, want we hebben het vanaf het begin van het jaar echt moeten opbouwen. Dan is het fijn om nu op het podium te staan. Tijdens een Clubrace op Raceway Venray ben ik dit jaar ook een keer derde geworden, maar dit is mijn eerste podium in de Shifter tijdens het NK.”

De hete omstandigheden op de Duitse kartbaan maakten het zwaar voor de rijders. “Het was echt heel vermoeiend, er lag veel grip en je stuiterde soms echt over de baan. Fysiek was het zwaar, maar het ging goed.” Even leek de pech weer toe te slaan met een afgebroken stoelsteun, maar het team van ID Engines heeft dat voor de derde race snel kunnen herstellen.

In de drie races ging Sjoerd steeds een stapje beter. “In de eerste race verloor ik bij de start een paar plaatsen, maar heb ik er ook weer een paar goed gemaakt. Uiteindelijk ben ik in die race vierde geworden. Het was een beetje jammer van de start, maar het was geen slecht resultaat. In race 2 startte ik aan de buitenkant en viel ik in de eerste ronde terug naar P5, maar in het restant van de race ben ik teruggereden naar de derde positie. In de laatste race was het een beetje vechten bij de start en won ik een positie. Tijdens het rijden weet je dan nog niet of het podium erin zit, daar ben ik dan niet mee bezig. Je focust je volledig op het hoogst haalbare in die race.”

Sjoerd van den Munnikhof

Sjoerd werkt in de kartsport met zijn moeder Hanneke als monteur. “Het is lekker dat hij nu op het podium staat, we hebben dit jaar best wel wat tegenslag gehad en ook zelf wat foutjes gemaakt, maar het is mooi dat hij nu eindelijk op het podium staat. Hij heeft er hard voor gewerkt. Dit is een mooie afsluiter van het weekend en wie weet is het een opmaat naar meer. Het is heel mooi dat we deze kans hebben gekregen van Arthur Dontje.”

Het Nederlands kampioenschap telt dit jaar nog races in Venray en Eindhoven. “De eerstvolgende race is in oktober in Venray en dat is ongeveer in mijn achtertuin. Ik ken die baan best goed en kijk er zeker al naar uit.”

Sjoerd van den Munnikhof wil graag Arthur Dontje van ID Engines bedanken en het hele team van KartAcademy voor de super goede ondersteuning. En natuurlijk zijn moeder voor het sleutelen en al zijn sponsoren. In zijn raceactiviteiten wordt Sjoerd ondersteund door de volgende sponsoren:

Hendrikx Sneltransport hendrikxexpress.nl
Thijssen Emans & Co BV / WiJo BV
TegelStudio
Villeroy&Boch Fliesen
Franssen Montage Reuver
Ruud van den Munnikhof
Zijn school College den Hulster
En overige sponsoren

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS