Formule 1

Stewards annuleren Hamiltons strafpunten voor overtredingen oefenstart

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2020 18:34 • Print artikel

SOCHI - De stewards hebben de twee strafpunten die Lewis Hamilton kreeg voor zijn oefenstartovertredingen in de Grand Prix van Rusland geannuleerd. In plaats daarvan hebben ze Mercedes een boete opgelegd van 25.000 euro vanwege de fout. Hamilton kreeg tijdens de race twee boetes van vijf seconden voor de overtreding.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix F1


De stewards oordeelden dat het team verantwoordelijk moest worden gehouden voor de fout, omdat Hamilton aan Mercedes vroeg of hij zijn training vanuit een andere positie mocht laten beginnen, en het team hem vertelde dat dat kon.

"De stewards kregen van het team te horen dat de coureur van auto 44 een teaminstructie had ontvangen om de oefenstart op de verkeerde plaats uit te voeren", oordeelden de stewards. "Dit werd bevestigd door de stewards die naar de audio tussen het team en de coureur hadden geluisterd."

Hamilton werd gestraft voor het uitvoeren van twee oefenstarts op een niet-goedgekeurde locatie op de baan tijdens zijn verkenningsrondes. Oorspronkelijk was hij bereid om een oefenstart uit te voeren in dezelfde positie als zijn rivalen, maar toen vroeg hij zijn team: "Er is hier allemaal rubber, kan ik verder naar buiten?"

Zijn race-ingenieur Peter Bonnington antwoordde: "Bevestig." Toen Hamilton vroeg: "Tot het einde van de pitmuur?" antwoordde Bonnington: "Ja, begrepen. Laat genoeg ruimte voor auto's om te passeren."

Na te hebben besloten dat de verantwoordelijkheid voor de fout bij het team lag en niet bij de coureur, besloten de stewards om 'de opgelegde strafpunten te verwijderen en het team (Mercedes-AMG Petronas F1 Team) te beboeten met €25.000".

Hamilton staat nu dus op een totaal van acht strafpunten in plaats van tien. Hij krijgt een automatisch one-race verbod als hij er 12 heeft. Hij bekritiseerde de beslissing om hem twee strafpunten te geven als 'belachelijk' voordat ze werden ingetrokken. Mercedes had eerder gezegd dat ze het niet eens waren met de straffen, maar dat ze er niet tegen zouden protesteren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS