Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Sterke performance Morris Schuring tijdens debuut Mobil 1 Porsche Supercup: "Gave ervaring"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 augustus 2021 14:00 • Print artikel

BOEDAPEST – Wat hij van zijn debuut moest verwachten, wist hij niet precies, maar toen hij na afloop zijn verhaal deed, was coureur Morris Schuring wel enigszins verbaasd, bekende hij. De zestienjarige coureur uit Den Dolder was in het voorprogramma van de Formule 1 op de Hungaroring naar een razendknappe achtste plek geracet in de Mobil 1 Porsche Supercup. En dan te bedenken dat hij nog kampte met de naweeën van corona.

Morris Schuring Mobil 1 Porsche Supercup

“Voor een eerste weekend is het echt mooi meteen een goed resultaat te hebben”, zei Morris over zijn P8 in het meest prestigieuze Porsche-kampioenschap ter wereld. “Hiervandaan gaan we verder bouwen. Ook in Spa en Zandvoort doe ik mee tijdens de Supercup.”

De Supercup in Boedapest was onderdeel van het voorprogramma van de Formule 1 Grand Prix van Hongarije. “Een gave ervaring. Maar het ging uiteindelijk natuurlijk om de race. Er gebeurde heel veel waar ik gelukkig omheen kon. De pace was echt goed.”

Toch was het nog niet zo makkelijk om verder naar voren op te schuiven. “Met de nieuwe 992-auto kun je heel moeilijk volgen en is het lastig in te halen. Dan moet je het hebben van profiteren van de duels tussen rijders. Want als je in een treintje rijdt, is het moeilijk om in te halen.”

Morris’ race begon alvast goed dankzij een uitstekende start vanaf P13. “En twee rijders voor me crashten op elkaar.” Een lange safety car-periode volgde. “Daarna kon ik mijn teamgenoot bij GP Elite, Max van Splunteren, inhalen. Vanaf dat moment reed ik een beetje mijn eigen race. Dat kwam ook doordat je hier door de ‘dirty air’ van auto’s voor je moeilijk kunt volgen en dan kom je niet in de positie om in te halen.”

Morris kwam als negende over de finish, maar werd als achtste geklasseerd omdat na de race een rijder voor hem werd gediskwalificeerd. Een extra beloning voor een toch al fraai debuut op het hoogste niveau. Morris: “Ik ben vrij open het weekend ingegaan. Ik wist wel dat het circuit van Boedapest me goed ligt. Twee maanden geleden hadden we er al getest. De baan past goed voor mijn rijstijl. Dat gaf vertrouwen.”

Morris concludeerde dat het niveau van het Supercup-kampioenschap niet heel veel hoger lag dan het Duitse Porsche Carrera-kampioenschap, waarin hij normaal uitkomt. “De top is even sterk. Er zijn alleen meer toppers in de Supercup en het middenveld is sterker.”

Tegen het einde van de race had Morris het even hard te halen. Dat kwam door de coronabesmetting die hij drie weken eerder bij een race van de Duitse Porsche Carrera Cup in Zandvoort had opgelopen.

“Ik had het best wel benauwd. Voor de race had ik nog aan het zuurstof gelegen om het probleem met benauwdheid zoveel mogelijk uit te stellen. Daardoor bouw je een reserve op in je lichaam en krijg je het later in de race. Maar toen ik er eenmaal last van kreeg, was dat natuurlijk echt niet fijn. Je krijgt dan niet de lucht die je nodig hebt. Een paar rondjes voor het einde dacht ik wel: het mag nu ophouden.”

Morris testte op 16 juli positief. “Ik was in Zandvoort in aanraking geweest met een positief geteste persoon. Toen ik dat hoorde, ben ik meteen in quarantaine gegaan en heb ik elke dag een zelftest gedaan. De incubatietijd was vrij lang, dus daarom heb ik pas na vijf dagen een PCR-test gedaan. Anders zou de uitslag niet honderd procent betrouwbaar zijn geweest. Ik had wel even stress. Ik had drie weken om te herstellen. Dat was genoeg, maar ik was wel bang dat ik er last van zou hebben.”

Bovendien was er nog de zorg of hij wel toegelaten zou worden op het circuit in Hongarije. “De Formule 1 is heel streng en als ik positief zou testen, mocht ik niet meedoen. Gelukkig testte ik daar weer negatief.”

Voor Morris is zijn volgende race meteen weer een Supercup-wedstrijd. Die wordt gehouden op het roemruchte circuit van Spa-Francorchamps. “Ik vind het een mooi circuit, voor mij en voor het team is het een goede baan. Het wordt wel een mooi weekend, denk ik. “Ik hoop weer in de top tien te komen. Daarvandaan is elk plekje daarboven mooi meegenomen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS