Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Sterke inhaalrace Bent Viscaal: “We hadden de pace om op het podium te finishen"

Uitgegeven door Deni Volkers • 20 oktober 2022 11:39 • Print artikel

Bent Viscaal heeft zijn debuutjaar in de endurancewereld afgesloten met een vijfde positie. De 23-jarige coureur van team Algarve Pro Racing leverde tijdens de thuisrace van zijn werkgever, de 4 uur van Portimão, wederom een indrukwekkende inhaalrit af. Viscaal had namelijk vanaf de zestiende startpositie moeten vertrekken.

Bent Viscaal

Hoeveel pech kan een team hebben? Voorafgaand aan het raceweekend was dat de vraag die menigeen op de European Le Mans Series-paddock bezighield. Dat Bent Viscaal, overduidelijk de snelste debutant van het seizoen 2022, uit vijf deelnames slechts één podiumfinish had weten te veroveren, vormde voor velen het grootste vraagstuk van dit jaar.

Diens fabelachtige inhaalraces staan bij velen, niet op de laatste plaats bij de werknemers van het team Algarve Pro Racing, in het geheugen gegrift. Zo reed Viscaal tijdens de tweede wedstrijd, op het circuit van Imola, van de veertiende naar de derde plaats, om enkel wegens pure pech – een lekke band – slechts op de achtste plaats te finishen. Een weergaloze inhaalrit op Monza – P15 naar P4 – bleef met een tiende finishplaats minimaal beloond, terwijl de 51 inhaalacties in Barcelona onvoldoende voor een puntenfinish bleken omdat Viscaals wagen met een ronde achterstand aan de race moest beginnen.

Het was Algarve Pro Racing er alles aan gelegen om in haar thuisrace, de zesde en laatste krachtmeting van het seizoen, sterk voor de dag te komen – en Viscaal te behoeden voor nieuwe pechgevallen. De twee trainingen waren hoopgevend. Viscaal en diens teammaat Filip Ugran konden moeiteloos het tempo van de koplopers volgen. Voor de kwalificatie werd ingezet op een plaats bij de beste vijf.

Helaas liet de pechduivel de blauwzwarte wagen met startnummer negentien ook dit weekend niet met rust. Tijdens de kwalificatie weigerde een moersleutel dienst, waardoor Viscaal te laat de baan werd opgestuurd. De talentvolle twintiger kwam een halve seconde tekort om überhaupt een snelle ronde te kunnen rijden en moest daardoor genoegen nemen met de zestiende en laatste plaats.

Daarvandaan leverde Viscaal wederom een geweldige inhaalslag. De Nederlander passeerde in de Portugese miezer - vlak voor de start was het gaan druppelen – op droogweerbanden liefst negen tegenstanders in de allereerste ronde, om in het vervolg van het eerste uur nog drie concurrenten te achterhalen. Het racetempo dat de inwoner van Albergen kon overleggen, bleek wederom verbluffend. Halverwege de vieruursrace vond Viscaal zichzelf terug op de derde positie, met gerede kansen op een podiumfinish.

Een ongeval van de zusterbolide zorgde er echter voor dat drie concurrenten onder een neutralisatie hun pitstop maakten. De wagen van Viscaal en Ugran viel zodoende terug naar de zesde plaats. De Roemeense teammaat van Viscaal behield die klassering, tot hij na zijn eigen stint van anderhalf uur het stuurtje voor het laatste tiental minuten overdroeg aan de Nederlander. Viscaal kon in de slotfase nog een concurrent inhalen, om zodoende op de vijfde plaats te finishen.

Bent Viscaal

“Ik weet niet goed wat ik moet zeggen”, laat een toch ietwat teleurgestelde Viscaal vanuit de Algarve weten. “We hadden de pace om op het podium te finishen. Na het eerste uur reed ik voor de wagens van Panis en Cool, die uiteindelijk als tweede en derde zijn geëindigd. Ik weet dat het vanaf de zestiende startplaats – een vrij uitzichtloze positie – top is om bij de beste vijf te finishen, maar ik wil zo graag meer.”

“Als ik naar mijn eigen prestatie kijk, dan kan ik enkel tevreden zijn. De eerste ronde was chaotisch en lastig, maar ik heb mijn hoofd koel gehouden en kon aardig wat tegenstanders inhalen. Mijn teamgenoot Filip, die vandaag pas zijn tweede endurancerace reed, heeft het bovendien ook heel goed gedaan. Ik ben trots op onze teamprestatie. Wij hebben vandaag geen wiel verkeerd gezet: de timing van de neutralisatie was gewoonweg erg ongelukkig.”

“Mijn eerste seizoen in het enduranceracen zit erop. Voor het oog lijkt mijn debuutrace in Paul Ricard misschien mijn beste prestatie, omdat ik er als tweede finishte. Voor mijn gevoel waren de wedstrijden in Imola en Barcelona echter veel beter – ook vandaag overtrof die eerste race. Ik hoop dat dit bij het leerjaar hoort, want ik wil dit kampioenschap graag winnen. Laten we zien van 2023 voor mij in petto heeft. Ik heb er in ieder geval nu al zin in”, besluit Viscaal strijdlustig.

Bent Viscaal

Het European Le Mans Series-seizoen 2023 begint met de 4 uur van Barcelona, die race staat op de planning voor zondag 23 april 2023. Bent Viscaal zal zijn plannen voor de aankomende jaargang te zijner tijd presenteren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS