Karting • WSK

Stan Pex sluit seizoen ijzersterk af met winst in WSK Open Cup: “We zijn het hele jaar snel geweest”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 december 2020 22:16 • Print artikel

Stan Pex heeft zijn wedstrijdseizoen van 2020 op grandioze wijze afgesloten. De snelle Limburger knalde met Kart Republic kart in de hoogste versnelling naar de winst in de klasse KZ (125cc geschakelde karts) in de WSK Open Cup in het Italiaanse Adria. Met zijn eigen raceteam staat er voor Stan Pex volgende week nog een internationale Rotax Max-race in Portugal op het programma. De snelle coureur uit Maasbree was zeer tevreden dat hij zijn seizoen winnend kon afsluiten.

Stan Pex WSK Open Cup

De WSK Open Cup in Adria kende een dubbele race die in iets meer dan een week werd verreden. Na de kwalificatie werden op donderdag de heats voor de eerste race gehouden. Een dag later volgden de heats voor de tweede ronde. Zaterdag werden de pre-finales voor beide races gehouden en zondag volgden de finales. Stan werd technisch bijgestaan door zijn steun en toeverlaat en stuwende kracht achter Pex Racing; zijn vader Richard Pex. “Pap en ik waren met de truck naar Adria afgereisd. We zijn de hele week in Italië geweest en komende week gaan we met ons kartteam weer naar Portimão.”

Stan Pex begon de kwalificaties sterk met een derde en een eerste plaats. “Donderdag volgden de heats en daarvan won ik er twee en werd ik één keer tweede. Op vrijdag precies hetzelfde met twee zeges en P2. Zaterdag tijdens de pre-finales hadden we de snelheid er goed in. In de eerste pre-finale had ik twee nieuwe banden erop gelegd en dat pakte helaas heel slecht uit. Daardoor werden we slechts achtste. Pre-finale 2 ging een stuk beter. We kozen voor vier nieuwe banden. De anderen hadden een betere strategie, maar ik wilde gewoon vooraan starten en kon de race winnend afsluiten.”

“Op zondag tijdens de eerste finale had ik maar twee nieuwe banden. De snelheid was goed en ik eindigde op de tweede plaats. In de tweede finale had iedereen dezelfde banden, maar alles liep perfect. Ik kon zelfs weglopen van de rijders achter mij. Ik ben blij dat ik zo overtuigend de tweede finale heb gewonnen. Daardoor pakte ik ook de overall eindoverwinning in de WSK Open Cup. Het is mooi om een toch wel raar jaar zo op een hoogtepunt af te sluiten. Leuk dat we deze race hebben kunnen rijden tijdens de Covid-periode. Je wordt er altijd beter van. Je hebt altijd dingen die je aangepast wilt hebben voor komend seizoen. Nu zit dat nog vers in het geheugen.”

Stan Pex podium

Pex kijkt zeer tevreden terug op zijn seizoen 2020. “In de DKM hadden Jorrit en ik een 1-2-tje en het WK verliep ook goed. We zijn het hele jaar al snel. Het EK ging goed. Helaas was de ontsteking kapot in Adria, maar ik won weer in Genk. We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Kart Republic en de steun van de fabriek. We kunnen alle kanten op met Dino Chiesa, de eigenaar van Kart Republic. Motorisch doen we alles zelf. Pap en ik hebben er veel tijd ingestoken. Onze motoren lopen heel goed en dan kun je winnen. We staan er altijd goed bij. Op het WK waren we ook snel, maar waren we wat ongelukkig. Verder is ons pakket erg goed en zo gaan we met een goed gevoel naar volgend jaar.”

Zijn eigen seizoen zit er voor Stan nu op, maar met zijn eigen raceteam SP Tuning gaat Stan Pex volgende week naar de Rotax International Trophy in Portimão. “Ik ben klaar met mijn seizoen en nu zijn we plannen voor volgend jaar aan het maken. De testbank moet warm gehouden worden en we blijven gewoon doorrijden.”

Stan en vader Richard waren een week in Adria. Ondertussen hielden Jorrit en Yard de boel draaiende bij Pex Dakbedekking. “We hebben een goed weekje gehad”, zo keek vader Richard Pex terug. “Ik ben het wel gewend en reis de hele wereld rond als het moet voor het karten. Het gaat de laatste tijd heel goed en dat geeft vertrouwen. We zitten op de goede weg en het is altijd fijn om het seizoen winnend af te sluiten.”

"We zijn veel met de motoren bezig", legde Richard uit, die zich net als zijn zoon Stan bezighoud met de preparatie van motoren. "Ook bel ik twee of drie keer per week met Jos Verstappen. Ik overleg geregeld met hem. Het is echt leuk dat Jos er nog zo bij betrokken is, ook al is de focus natuurlijk op de F1 met Max.”

“We doen alles voor de kartsport. Dat houdt pa van de straat, haha", grapt Richard Pex. "Op het WK waren we ook al snel en je moet altijd wedstrijdritme blijven houden. We werken hard en houden de concurrentie goed in de gaten."

Voorlopig kan de concurrentie de borst nat maken, want de familie Pex gaat altijd voor de overwinning...

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS