Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

Speciale band Michelin: Mercedes-AMG GT Black Series vestigt nieuw record Nürburgring

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 december 2020 22:17 • Print artikel

Michelin is exclusief leverancier van banden voor de Mercedes-AMG GT Black Series. Dit is de meest krachtige auto die ooit in serie is geproduceerd door de Duitse automobielfabrikant. Hijheeft een technologisch geavanceerde V8-motor van 730 pk en vestigde een nieuw ronderecord door de beroemde 20.832 kilometer lange Nordschleife van de Nürburgring (Duitsland) af te legen in 6’48.047’’. Hiermee vestigt de Mercedes-AMG GT Black Series tevens een nieuw absoluut record voor in serie geproduceerde auto’s.

Speciale band Michelin: Mercedes-AMG GT Black Series vestigt nieuw record Nürburgring


Eén auto, twee typen MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R banden

De nieuwe Mercedes-AMG GT Black Series, met zijn avant-gardistisch elektronisch managementsysteem en de aerodynamica van een raceauto, plaatste Michelin voor een uitzonderlijke uitdaging. Dat leidde tot twee modellen banden. De één is beschikbaar voor de eerste montage en is zowel gemaakt voor gebruik op de openbare weg als op het circuit (zachte compound). De ander is gericht op circuitgebruik (harde compound) en is, exclusief via AMG Performance Centers, optioneel verkrijgbaar.

• Voor openbare weg en circuit (zacht): MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R - MO1A.
• Voor circuit (hard): MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R - MO2.
De versie van de MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R uit de eerste montage(zacht) maakt een zeer hoog prestatieniveau mogelijk. Op het circuit, met name tijdens “track days” maken ze het verschil. De harde versie is afgestemd op de hogere temperaturen die ontstaan op het circuit en biedt stabiliteit tijdens de rondes die bij hoge snelheden worden afgelegd. Door de hardere rubber compound, biedt deze band, ronde na ronde, constante prestaties van het allerhoogste niveau.

De beide versies van de MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R zijn goedgekeurd voor de openbare weg (de versie MO2 enkel in Europa en de VS).

Afmetingen van de banden: 285/35 ZR 20 (voor) – 335/30 ZR 20 (achter).

Michelin

Een speciale opbouw voor een unieke band

Om ervoor te zorgen dat een uitzonderlijke auto zoals de Mercedes-AMG GT Black Series zijn volledige potentieel kan benutten, hebben de ingenieurs van Michelin maandenlang onvermoeibaar samengewerkt met hun tegenhangers in Stuttgart.

Ze zijn met de ontwikkeling gestart op basis van de MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R, desupersport band van Michelin die verschillende records op zijn naam heeft staan. Geleidelijk hebben ze de opbouw opnieuw ontworpen om te kunnen voldoen aan de eisen die de auto aan de banden stelt en de prestaties te kunnen behalen die Mercedes-AMG wenst.

Door gebruik te maken van specifieke technische oplossingen kon vooral de laterale stijfheid van de band worden versterkt. Die is cruciaal voor de stabiliteit van de opbouw.

Het resultaat van dit werk is een band die perfect is afgestemd op de eisen van de nieuwe Mercedes-AMG GT Black Series, en in staat is om alle prestaties en rijplezier uit deze band te halen.

Technologieën die zijn ontleend aan de competitie: van circuit naar openbare weg en omgekeerd

De nieuwe Mercedes-AMG GT Black Series is een auto die zeer veel lijkt op de GT3 raceversie dat de strijd aangaat in veel races, in verschillende series, over de hele wereld.

Nadat ze de perfecte architectuur van de band hadden gedefinieerd, hebben de ingenieurs van Michelin gewerkt aan de keuze van de rubber compounds. In hun zoektocht naar prestaties, maar ook naar toegankelijkheid en makkelijk stuurgedrag, hebben de ontwikkelaars oplossingen toegepast die Michelin al gebruikt in de autosport.

Michelin doet al vele jaren mee aan het Wereldkampioenschap Endurance en de 24 uur van Le Mans, de IMSA WeatherTech in de VS, en de SuperGT in Japan, alsmede aan een groot aantal races in GT3-categorieën. Zo beschikt Michelin over een unieke expertise op het gebied van racebanden voor GT-wagens.

Deze knowhow is ook terug te vinden in de MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R voor de Mercedes-AMG GT Black Series met de beide specificaties: een harde en een zachte band. Die termen worden ook veel gebruikt in de autosport.

Een exclusief ontwerp voor de Mercedes-AMG GT Black Series

Beide versie van de MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R voor de Mercedes-AMG GT Black Series onderscheiden zich niet alleen door hun ontwerp, maar ook door de bijzonder stijlvolle zijwanden die specifiek zijn voor dit model.

De zijwanden van de MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R - MO1A hebben een exclusief design, gebaseerd op de “Premium Touch Technology”. Dat is een technologie met een “velourseffect”die door Michelin is ontwikkeld. Daarmee wordt het sportieve silhouet van de Mercedes-AMG GT Black Series benadrukt.

De harde MO2-versie is voorzien van de officiële kleurenlogo’s van Michelin Motorsport. Ze laten onmiskenbaar de sportieve roeping en de circuiteigenschappen van deze band zien.Ben jij al lid van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

Youtube RaceXpress


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS