Autosport BE • Autosport BE Diversen

Spa Rally 2022: Stéphane Lefebvre toont moordend tempo, Jos Verstappen indrukwekkend op P3

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 december 2022 04:02

Stéphane Lefebvre heeft de smaak te pakken. De Belgische Rallykampioen van 2022 toont ook in de laatste ronde van het Belgian Rally Championship zijn rally-skills! In de loop van de namiddag en de vooravond, waarin zes proeven werden betwist, gaf de Fransman met de Citroën C3 Rally2 van DG Sport Compétition weliswaar drie besttijden weg aan Grégoire Munster, maar in de laatste proef van Stavelot-Coo profiteerde hij van een klein foutje van zijn rivaal. Het gevolg: een iets grotere bonus bij het aanvatten van de tweede en beslissende etappe. Achter de twee kemphanen opereert Jos Verstappen, momenteel derde, op mooie wijze.

Stéphane Lefebvre


Bovenop zijn prestaties op het asfalt, valt vooral de kalmte op waarmee Stéphane Lefebvre deze wedstrijddag heeft afgewerkt. Zelfs wanneer Grégoire Munster (Hyundai) een betere tijd liet noteren en een handvol tiende van een seconde dichterbij kwam. Zijn voorsprong op de recente WRC2-winnaar in de Rally van Japan bedroeg om en bij de vijftien seconden, maar de rijder uit Béthune ging in het offensief tijdens de derde doortocht in Stavelot-Coo, in het donker… terwijl Munster een klein foutje beging en even rechtdoor schoot! Het resultaat was een cadeau van 14”0 op Munster, waardoor de kloof opeens 25”5 bedroeg.

De wedstrijd is natuurlijk allesbehalve in zijn beslissende plooi gevallen. De moeilijkste proeven van de Spa Rally 2022 vinden immers op zondag plaats. Er is onder meer de KP van Theux, bijzonder smal en al even verraderlijk, die dienst doet als Pirelli Power Stage! Het is dus wachten op de aankomst van de ultieme proef om het palmares te leren kennen van de finale van het Kroon-Oil BRC 2022. Stéphane Lefebvre heeft natuurlijk wel de bookmakers aan zijn kant staan.

“Deze proef in Spa was duidelijk de grootste uitdaging van de dag”, reageerde Stéphane Lefebvre aan de laatste TK op zaterdag. “Ik had de indruk dat Grégoire zich wou herpakken na zijn fout in de voorgaande proef. Ik heb minder risico’s genomen. Het was een positieve dag, maar de etappe van morgen belooft erg delicaat te worden…”

Grégoire Munster sloot de eerste dag dan weer af met een scratch… “In Stavelot-Coo maakte ik niet de ideale bandenkeuze, maar ik flirt met mijn quota”, legde de BMA-rijder uit. “Ik had daarom minder grip dan voorzien en liet een steek vallen. Het is nu zo… Ik kijk uit naar morgen!”

In het kielzog van de twee leiders woedt de strijd… en is Maxime Potty uit het klassement verdwenen. Zijn Citroën C3 Rally2 kende een probleem met de uitlaat. Een steeds meer indrukwekkende Jos Verstappen (Citroën) is op die manier de man in derde stelling en ook tijdens de proeven was hij dikwijls in de top 3 te vinden. Hij behoudt het voordeel op Cédric De Cecco (Citroën). De vader van Max Verstappen, met corijder Renaud Jamoul, heeft een achterstand van 2’03”9, goed voor een marge van 29”7 op De Cecco, die de kleuren van CRT verdedigt op het einde van het seizoen.

Buiten de top 4 valt er heel wat nieuws te melden. In de laatste doortocht in de proef van Spa liep het fout voor Roger Hodenius: zijn Citroën belandde in de berm! Alles loopt daarentegen vlot voor Charles Munster (Skoda), van wie de progressie aan het stuur van een Rally2 erg indrukwekkend te noemen is. Hij bezet de vijfde plek in het voorlopige klassement, op 4’00”5, 5”8 voor Cédric Cherain (Porsche), opnieuw erg indrukwekkend nu zijn remproblemen achter de rug zijn. De rijder van August Racing is duidelijk op weg naar de nationale titel in RGT.

Aan het stuur van een BMW M3 E30 Gr.A van een andere generatie is Thierry Neuville in het donker weggezakt van de vijfde naar de zevende plaats, maar veel maakt het niet uit. Belangrijk voor de man uit Sankt-Vith is het plezier met een legendarische wagen, de promotie van het nieuwe departement van het bedrijf LifeLive, en het enthousiasme van de fans! Missie meer dan geslaagd…

De voorlopige top 10 van de Spa Rally 2022 bestaat verder uit lokale rijder Pierre Hubin (Citroën), heel overtuigend, voor Nicola Stampaert (Skoda) en Emile Breittmayer (Skoda).

Op de eerste wedstrijddag zijn al verschillende titels uitgedeeld. Na de Duitser Marijan Griebel (Peugeot 208 Rally4) op het podium vanochtend, heeft Tom Rensonnet (Renault Clio Rally4) genoeg scratches verzameld om de bekroning te verzekeren in het Junior BRC. De jongeman uit Verviers begint zonder enige druk aan de proeven van zondag, waar hij de twee leiders in de RC4-klasse, Marijan Griebel en Niels Reynvoet, in het vizier zal hebben.

Op zaterdagavond woedt de strijd in het Historic BRC, aangezien Nicolas Havet (BMW M3), bezig aan zijn… vijfde rally, de maat heeft genomen van Johnny Delhez (Ford Escort MK2). Zijn voorsprong: drie miniscule tiende van een seconde! Thomas Delrez (Renault Clio RS) is dan weer zowel indrukwekkend als dominant in de 2WD Trophy, met daarbovenop een zestiende plek in het algemene klassement! Het gevecht voor de titel is voorlopig in het voordeel van Bruno de Wilde (Peugeot 208 R2), die volop profiteerde van de fout van Stefaan T’Joens (Renault Clio) in de allereerste proef van vanochtend.

Om 9.12u op zondagochtend start KP11 Fays Show, de eerste van acht proeven op zondag. Het spektakel belooft van een heel hoog niveau te zijn...

Volg de Spa Rally via de livetiming!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS