Karting • GK4 Kartseries

Snelle ontwikkeling voor Jelte Kits zorgt voor mooie reeks: "Topweekend! Beter kan niet!"

Uitgegeven door Frank Korsel • 12 april 2022 00:08 • Print artikel

MARIEMBOURG – Jelte Kits is één van de jongste rijders in de koningsklasse van de GK4 Kart Series en is bezig aan zijn tweede seizoen. Tijdens de tweede race van het seizoen liet hij een steile leercurve zien. De karter uit het Friese Surhuisterveen overklaste de gevestigde orde en wist naast de pole position ook alle drie de races te winnen in de prestigieuze Open Schakel klasse.

Blijde gezichten bij Jelte Kits en vader Klaas na mooie zege in de schakelkarts

Het circuit van Karting des Fagnes in Mariembourg was het toneel voor het tweede weekend van de GK4 Kart Series. Op vrijdag hadden de coureurs in de schakelklasse de mogelijkheid om te trainen, Kits deed dit niet. Het was vrijdag enorm slecht weer met kou, regen en een gure wind en Kits wilde zijn nieuw binnengekomen kart niet beschadigen.

De Fries kwam pas zondagochtend aan op de het circuit. Ondanks de weinige tijd op de baan merkte Kits dat het ontzettend goed liep. “We trainden in de ochtend op nieuwe banden en dat zag er op zich wel goed uit. We hebben hier vrijdag niet getraind, omdat het echt heel slecht weer was. Dus we zijn pas op zondagochtend naar Mariembourg gegaan. De eerste paar rondjes was het natuurlijk een beetje zoeken, maar op een gegeven moment ging het al snel beter en beter. In de vrije training zette ik de snelste tijd neer en in de kwalificatie was ik ook de snelste. Dus mocht ik race 1 vanaf pole position starten.” Kits kreeg al vroeg op de dag het gevoel dat er met zijn gloednieuwe Sodi-kart wat te halen viel op het kartcircuit in Wallonië.

Kits mocht de eerste race als eerste aanvangen, maar de leiding glipte al meteen na de start uit zijn handen: “In de eerste race had ik een beetje een slechte start. Dat kwam omdat de lampen vrij snel uit gingen en ik was iets te voorzichtig met de koppeling. Als je de koppeling te snel op laat komen, dan valt de kart dood. Als je hem te langzaam op laat komen, dan kom je heel langzaam weg.”

Jelte liet het er niet bij zitten en ging in de tegenaanval: “Toen ik terugviel naar P3 haalde ik eerst Sam Claes in en daarna Jimmy DeVeen. Ik won uiteindelijk die race. In race 2 duurde het vrij lang voordat de lampen uitgingen. Ik liet de koppeling best ver opkomen en op het moment dat de lampen uitgingen had ik de koppeling optimaal en was ik heel snel weg. Achter mij was de concurrentie aardig met elkaar aan het strijden. Ik merkte niet dat Sam Claes een vastloper had.” Claes reed vlak achter de Fries op het rechte stuk toen zijn motor helaas vastsloeg. Daarmee ging een mooie strijd verloren tussen de toppers.

Jelte Kits vol gas

In de finale ging het ook super voor Kits. Hij zette zijn snelheid ook door in de laatste race van de dag. "Ik had in race 3 ook een goede start, probeerde niet te hard te pushen en hem gewoon netjes uit te rijden. Al met al was het een top weekend. Beter kan niet. Het gevoel dat je de snelste bent, is geweldig.”

Naast de extreme goede prestaties van Kits zal ook zijn nieuwe Sodi-kart hem de nodige energie hebben opgeleverd. Hij is dan ook zeer tevreden over de kart: “Hij reed direct al goed. De week voor de eerste GK4-wedstrijd in Genk hebben we nog getraind. Ik heb maar heel weinig aan de setup hoeven aanpassen. De looks zijn ook mooi, dat zwart met oranje ziet er tof uit”, zo sloot Kits af.

Jelte Kits bedankt via deze weg zijn vader en teamchef van SLC Karting Randy Nauwelaers. Daarnaast is hij zijn sponsoren veel dank verschuldigd. Dat zijn:

Hovinga Dakconstructies Surhuisterveen
Bremer Transport Burum
Autoschade Minno van der Werff Surhuisterveen
Hoekstra Auto’s Drachten
In2doors Industrie en Garagedeuren Drachten
G. Van der Velde Onderhoud en Reparatie Drachten
Kits Reklame Surhuisterveen
Comotech Technical Services Drachten

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS