Karting • Chrono

Snelle karter Xander Przybylak laat met de pole-positie en podium zijn potentie voor komend seizoen zien

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 februari 2020 03:04 • Print artikel

BERGHEM – Voor Xander Przybylak was de tweede ronde van de Chrono Winter Cup de bevestiging dat hij op de goede weg is. De zestienjarige karter uit Genk werd zondag op het circuit van Berghem razendknap tweede in de koningsklasse KZ2. Hij bevestigde daarmee voor zichzelf dat hij een flinke stap heeft gemaakt in de schakelkart ten opzichte van vorig seizoen.

Xander Przybylak

“Ik ben tevreden”, zei Xander na afloop. “Ik had niet gedacht dat ik zo ver van voren zou staan. De kwalificatie was al goed, ik had P1.” Waarom hij nu zo sterk voor de dag was gekomen? “Door mijn ervaring van vorig seizoen, denk ik. Het is een heel moeilijke klasse en ik heb vorig seizoen heel veel geleerd. Elke sessie heb ik heel kleine stapjes gemaakt. Ik heb ook veel getraind in Genk.”

Xander kreeg in Berghem de bevestiging dat die trainingen niet zonder resultaat zijn gebleven. Al in de trainingen was hij snel. Daarom verbaasde het dan ook niet echt dat hij in de kwalificatie de poleposition greep. Daarna zette hij die snelheid in de prefinale om in de vierde plaats, om in de finale vervolgens naar die knappe tweede plaats te snellen.

Mede op basis van zijn resultaten op de Brabantse piste hoopt de getalenteerde piloot uiteraard dat hij komend seizoen consequent voorin kan meedoen. “Ik denk zeker dat ik de snelheid heb. Het is vooral de race-ervaring die beter moet.” Concrete verwachtingen voor 2020 heeft Xander evenwel niet. “Ik denk dat we het van weekend tot weekend moeten bekijken. En dan maar zien waar we staan. Maar het podium halen moet wel kunnen.”

Naast KZ2, racet de snelle Belg ook weer in de DD2. Daar hoort hij bij de Europese top. Dat bewees hij in 2019 als BNL-kampioen, en tijdens het Rotax Max EK en bij de Rotax Max Grand Finals in Italië, waar hij rondenlang meevocht in de voorhoede van het veld. Voordat het reguliere seizoen van start gaat, gaat Xander op het circuit van Campillos in Spanje meedoen aan de Winter Cup aldaar. Dat evenement is later deze maand. Daarna hoopt hij klaar te zijn voor de start van een nieuw en ongetwijfeld enerverend seizoen. Want de snelle Belg combineert dit jaar opnieuw het racen in de DD2 met het karten in het sterkbezette Nederlands kampioenschap KZ2.

Xander Przybylak

Hij zal dus flink aan de bak moeten om zijn gedroomde prestaties te kunnen realiseren. Verder gaat hij ook de ronde van het Europees kampioenschap in Genk rijden. Als die thuiswedstrijd goed gaat, gaat hij misschien meer internationale wedstrijden rijden. Voor zichzelf weet hij alvast waar hij de komende maanden aan moet werken.

“De snelheid is goed, maar in mijn inhalen moet veel verbetering komen. KZ is veel moeilijker dan DD2, dus er is nog een hoop te leren.”

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power, zijn monteur Christof Raymakers, zijn oma en opa, zijn familie en vrienden en zijn sponsors.

Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keroma techniek n.v. Genk, Jansen Construct Carrosserie Vangelooven Genk, LICCO schoonmaak, Drinkmarket Schellen, TSSI, Dimensio verpakking, Kusters Transport, Stadscafé Genk, AC Facelity en Apperthy schoonmaak.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS