Karting • Belgisch Kampioenschap

Snelle Jayden Thien wint in de BMC! "Pas mijn tweede jaar als wedstrijdrijder en ik ben nu al kampioen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 september 2019 09:34 • Print artikel

GENK – Een verrassing was het niet meer, want hij domineerde het hele seizoen, maar dat hij zondag in Genk de titel greep in het BMC-kampioenschap was uiteraard reden voor grote blijdschap bij karter Jayden Thien en zijn familie en zijn sponsoren. De elfjarige racer uit Echt pakte de eindzege in de Rotax Max Minimax-klasse in stijl: met de poleposition en de winst in zowel de prefinale als de finale.

Jayden Thien

“Ik ben natuurlijk heel blij”, zei Jayden na de podiumceremonie. “Dit is pas mijn tweede jaar als wedstrijdrijder en ik ben nu al kampioen. Dat het dit jaar al zo goed zou gaan, had ik niet verwacht. Maar ik heb ook een heel goed team. Zonder mijn team had ik dit niet kunnen bereiken.”

Daarmee doelde hij op RR Racing, de formatie van Ramon Rietveld waarvoor hij sinds dit jaar uitkomt. Onder begeleiding van Rietveld bloeide Jayden op. Dat hij dit seizoen rookie is in de Minimax-klasse, en dus onervaren, stond topprestaties geenszins in de weg. De talentvolle Limburger won maar liefst zes van de tien manches in het BMC-kampioenschap. Hij is sowieso aan een topseizoen bezig. In augustus won hij al het Rotax Max Grand Festival in Oostenrijk.

Die prestatie leverde hem een ticket op voor de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders dat van 16 tot en met 19 oktober wordt gehouden op het circuit van Sarno in Italië. Met dik 350 rijders uit ruim 50 landen is het evenement het hoogtepunt van het seizoen voor elke Rotax Max-rijder. Voor Jayden wordt het zijn eerste deelname aan het prestigieuze evenement.

Jayden Thien kampioen BNC

De snelheidsduivel uit Echt, die nog sponsoring voor het WK zoekt om de kosten van zijn deelname te kunnen dekken, keek er zondag al naar uit. “Ik hoop dat het daar goed gaat natuurlijk, al heb ik nog niet eerder in Sarno gereden. Maar ik heb al wel filmpjes gekeken van de baan. Dan weet ik alvast hoe die loopt. Ik vind het een mooi circuit. Het is spectaculair en ook uitdagend, denk ik. Na de tweede of derde training daar weet ik wel of de baan me ligt.”

Wat hij qua prestaties moet verwachten in Italië, dat wist Jayden nog niet. “Er zijn een hoop goede rijders. Ze zijn niet voor niets daar. Ik kijk gewoon naar mezelf. Ik ga me goed focussen op de Grand Finals en dan zie ik wel wat er uitkomt. Ik heb heel veel zelfvertrouwen, dus natuurlijk hoop ik daar een goed resultaat te kunnen halen.”

Voordat het zover is, hoopt Jayden nog een titel binnen te halen: die van het Benelux-kampioenschap (BNL). Daarin staat hij momenteel tweede. Over een kleine drie weken wordt in Genk de derde en laatste ronde van die titelstrijd gehouden. Omdat een raceweekeinde in het BNL-kampioenschap uit vier races bestaat, is er nog van alles mogelijk. “Als het me lukt twee races te winnen, sta ik er goed voor”, dacht Jayden.

Komende week rijdt hij op circuit De Landsard in Eindhoven de zesde ronde van het NK. Hoewel hij in dat kampioenschap ook snel is, kan hij dankzij pech geen kampioen meer worden. “Met wat meer geluk had ik verder naar voren kunnen staan, maar ik moet positief blijven. Ik ga daar proberen het dagklassement te winnen. Iedereen in mijn omgeving steunt me en dat geeft me een heel fijn gevoel!”

Jayden Thien bedankt alle sponsors, RR Racing, Ramon Rietveld, zijn opa en oma en zijn vader en moeder.

Jayden Thien wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Da's Aluminium uit Susteren
RR Racing
Paula Cox, "Mooi Wonen" uit Ohé en Laak
FLM Foodingredients uit Ittervoort
MDM Milieutechniek
Berkx Maatwerk
Looxs
Automobielbedrijf Geurts
Hermetico Geleen
Bouwonderhoud Hendrikx
RLS Bouw en Timmerwerken
Mobimall

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS