Karting • Chrono

Snelle Emely de Heus kan toch lachen na boosheid en frustratie: P3! "Gelukkig waren er camerabeelden!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2020 20:06 • Print artikel

EINDHOVEN – Hoe enorme boosheid en frustratie tijdens het Nederlands kampioenschap karten toch nog werden omgezet in een brede glimlach. Emely de Heus, racend voor de topformatie van JJ Racing, pakte zondag in de Rotax Max Senioren-klasse een podiumplaats nadat ze eerst vijf strafseconden had gekregen. Die strafseconden werden uiteindelijk geschrapt. De zeventienjarige snelle dame uit Mijnsheerenland kwam dan ook opgelucht bij de sportcomissarissen vandaan, nadat de beelden waren bekeken.

Emely de Heus en Jeffrey Groothuis teambaas JJ Racing op podium

“Toch nog een podiumplaats!”, zei Emely enthousiast over haar derde plek in de finale. “Dit is wel goed voor mijn punten in het kampioenschap. En het voelt als gerechtigheid. Ik baal gewoon van wat er is gebeurd. Er zat veel meer in.”

Want tijdens de finale was ze door een andere rijder rücksichtslos het gras op gebeukt in een doelbewuste actie haar van de baan te rijden. Die rijder kwam tijdens die actie hard tegen de voorkant van haar kart aan, waardoor haar voorbumper ingeklikt raakte. Daar staan reglementair vijf seconden straf op.

Nadat ze knap toch nog als derde over de finish was gekomen, bleek bij de technische controle na de race die ingeklikte bumper. Ze kreeg dus vijf seconden straf en werd daardoor in de uitslag teruggezet naar de tiende plaats. “Dat was zo onterecht. Gelukkig waren er camerabeelden waarop duidelijk te zien was dat het niet kon wat hij deed. Uiteindelijk is mijn straf teruggedraaid.”

Een lang gesprek met de sportcommissarissen was daaraan voorafgegaan. “Je mag namelijk niet zomaar een ingeklikte bumper terugdraaien”, wist de snelle rijdster van JJ Racing. “Maar omdat dit zo duidelijk was en het anders oneerlijk zou zijn geweest, hebben ze daartoe beslist.”

Emely herinnerde zich het voorval maar al te goed. “Op het rechte stuk achterin zat iedereen een beetje naast elkaar en ik kwam naast een rijder. Hij keek me recht aan en ik zag dat hij op me instuurde, vol met zijn voorkant tegen mijn voorkant. Ik ging over het gras en viel terug naar de zevende of achtste plaats. Ik was zo boos. Ik weet niet wat ik dacht, ik wilde gewoon voor hem eindigen. Ik ben toen teruggereden naar de vierde plaats.”

En toen werd de race stilgelegd vanwege een crash waarbij één van haar teamgenootjes betrokken was. Na de herstart maakte ze nog een plaats goed en zo finishte ze uiteindelijk als derde. Een fraai resultaat, maar de manier waarop ze ervoor had moeten vechten, gaf wel blijk van de extra strijd die de meisjes in het overwegend mannelijke deelnemersveld moeten leveren.

Emely de Heus

Emely is samen met Luna Bloem dan ook een absolute topper in de Rotax Max Senioren-klasse. Behalve het voorval van zondagmiddag heeft de talentvolle Zuid-Hollandse er overigens helemaal geen problemen mee dat ze tegen overwegend jongens rijdt. “Ik vind dat juist leuk. Vorig weekend in Genk tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap hadden Luna en ik niet de beste resultaten, maar waren we wel het snelst van iedereen. Wij waren sowieso sneller dan de nummer één. We gaan ook heel goed met elkaar om. We zijn zelfs samen op wintersport geweest.”

Wat Emely betreft, blijft het niet bij die derde plek. “Het is ons doel dat we één en twee eindigen aan het eind van het jaar. Dat zou echt tof zijn. We kijken hoe het loopt. Met mijn zelfvertrouwen en de vorm zit het wel goed!”

Emely bedankt haar vader, monteur Jan Moorman, JJ Racing en Jacco van Dijk.

Emely de Heus wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Eurotrac, P. de Heus en Zonen Greup BV en Boxer Agriculture Equipment.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS