Formule 1 • MOTO GP

Smaakmaker Collin Veijer snelt naar podium in ongekend spannende GP: "Hele race goed gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 juni 2024 04:00

MUGELLO - Collin Veijer liet zich nadrukkelijk gelden in de Grand Prix van Italië. Het Nederlandse toptalent op twee wielen uit Staphorst zat wederom in de kopgroep van de Moto3 en na een ongekend spannend gevecht om de leiding eindigde het in een sterke tweede plaats voor LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP-coureur. Veijer kon na spannende slipstream duels in Mugello ook nog eens 20 WK-punten aan zijn conto toevoegen. Nu maakt hij zich op voor de Dutch TT einde van de maand juni in Assen.

Collin Veijer podium Moto 3 Mugello

De Italiaanse Grand Prix staat garant voor spannende slipstreamduels, maar zondag was de Moto3 race in Mugello moeilijk te overtreffen in termen van spanning, want de strijd om de overwinning tussen David Alonso en Collin Veijer ging door tot aan de streep in een race die een herstart kende. Dit gebeurde na een vroeg incident in ronde 4 met Xabi Zurutuza en Filippo Farioli, waardoor de race met rode vlag werd stilgelegd.

De startgrid voor de herstart was gebaseerd op de posities welke de coureurs aan het einde van de derde innamen en dus ging Veijer vanaf de derde plaats op de grid van start in de tweede race, een positie van waar hij opnieuw goed wegkwam. Hij kwam als derde uit de eerste bocht, zette meteen de achtervolging in en nam aan het einde van de tweede ronde vanuit de slipstream de leiding op het 1.141 meter lange rechte stuk.

In de loop van deze sprintrace, de tweede race was ingekort tot 11 ronden, vormde zich een hechte groep van zes coureurs die tot aan de streep met elkaar de strijd aangingen voor de overwinning. In het midden van dit alles: de Nederlander, die al een aantal keren aan de leiding had gereden. Kort voor het einde van de race zagen we Veijer echter kort de zesde plaats innemen binnen de groep vanwaar hij toe moest zien hoe David Alonso een gat van meer dan 0,5s vooraan wist te slaan. De 19-jarige coureur aarzelde niet lang en schoof met nog twee ronden te gaan aan het einde van de start/finish terug uit de slipstream naar de tweede positie en zette vervolgens de achtervolging waarin hij prompt nog even de snelste raceronde wist te rijden. Uiteindelijk kwam hij slechts 0,142 seconde tekort voor de overwinning in deze Italiaanse race.

Collin Veijer, P2 – (+0,142) 2024 Moto3 wereldkampioenschap – P3 – 95 punten: “Ik ben blij omdat ik de hele race een goed gevoel had, zelfs toen ik aan de leiding reed. Op een gegeven moment zat ik achter de groep en kon ik makkelijk bijblijven. Het was duidelijk dat ik terug naar voren moest, anders was de leider weg geweest. Uiteindelijk deed ik het een beetje te laat. Het lukte me om David (Alonso, red.) in de laatste ronde te pakken, maar de volgende keer moeten we hem wat meer dwarszitten! Een goede race en we proberen het nog een keer bij mijn thuis Grand Prix.”

De coureur uit Staphorst gaat nu als derde in de tussenstand van het kampioenschap terug naar Nederland, waar over vier weken zijn thuis Grand Prix, de Dutch TT Assen op het programma staat en waar de naar een overwinning hunkerende lokale held zal proberen terug te slaan.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS