Formule 1

Sky Sport F1: "Max Verstappen heeft nog niet de ervaring om te zeggen: �ik laat hem voorbij'!"

Max Verstappen en Esteban Ocon waren het gesprek van de Braziliaanse Grand Prix. De Force India-coureur probeerde zich van een ronde te ontdoen door de Nederlander, die aan de leiding lag, in te halen. De Fransman raakte de Red Bull-coureur en het zorgde ervoor dat Verstappen de overwinning op zijn buik kon schrijven. Martin Brundle beschouwt de hele situatie nog een keer in zijn column voor Sky Sports.



"Ocon stond op verse supersofts, en met een wonderbaarlijke snelheid op het rechte stuk was hij in staat om zichzelf te unlappen, waar hij volledig recht op heeft", legt Brundle uit. "Verstappen hield ondertussen het gat naar Lewis en het leek een gemakkelijke overwinning te worden. Een meer ervaren kampioen had de Force India voorbij laten gaan en als hij vervolgens weer langzamer zou gaan, als het beste van de nieuwe banden af was, dan zorgde de blauwe vlag er voor dat je er opnieuw voorbij kunt."

"Er is een geschiedenis tussen Verstappen en Ocon dat stamt uit de jongere jaren en Max heeft nog niet de ervaring om te zeggen 'ik laat hem voorbij, hij is vandaag niet mijn concurrent'. Ocon kwam snel opzetten. Max liet de remmen los en nam de binnenkant in bocht 1 en stuurde vervolgens strak bocht 2 in. Hij ging ervan uit dat Ocon, die in zijn blinde hoek zat, niet zou aanvallen. Hij zat fout."

"Maar de hele mindset, die gebaseerd is op de (ongeschreven) regels die bij blauwe vlaggen horen, is dat de leider in de race de prioriteit heeft boven de op een ronde gezette coureur en je zou nooit verwachten dat een geklopte coureur je aanvalt. Ocons stop-and-go-straf was verdiend."

"Het gaat er niet alleen om tegen wie je aanloopt in de autosport. Het gaat er ook om dat je de coureur die net op je ingereden is ontwijkt en misschien moet Max in de toekomst wat meer ruimte laten, ondanks dat hij zijn meedogenloze stijl van druk zetten natuurlijk niet kan laten varen."