Formule 1

Silverstone Festival 2024 staat in het teken van de autosportlegende Ayrton Senna die 30 jaar geleden het leven verloor

Uitgegeven door Peter Vader • 16 mei 2024 08:00

De huidige Formule 1-coureur, Pierre Gasly, is bezig met een zeer speciaal eerbetoon aan de raceauto's van Ayrton Senna. Hij zal ermee te zien zijn op het Silverstone Festival van komende zomer en hij was onlangs al op Silverstone om de allereerste F1-auto van de Braziliaan aan de tand te voelen.

Silverstone Festival 2024 Pierre Gasley Ayrton Senna Toleman TG183B foto 1

Ayrton Senna maakte veertig jaar geleden (1984) zijn Grand Prix-debuut in de geschiedenis makende Toleman TG183B en scoorde daarin ook zijn eerste WK-punten. De Toleman zal een van de vele iconische racemachines zijn die tijdens het Bank Holiday-weekend (23-25 augustus) te zien zal zijn. Tijdens zijn geweldige carričre behaalde Senna meer overwinningen op Silverstone dan op enig ander circuit en ter ere van zijn buitengewone prestaties zal het Silverstone Festival veel van die verheven winnaars tentoonstellen.

De ronden van Pierre Gasly in deze legendarische Toleman werden gefilmd door Sky F1 als onderdeel van een ontroerend eerbetoon aan Senna’s ongelooflijke nalatenschap, die zal worden uitgezonden tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna, 30 jaar na het tragische ongeval op hetzelfde circuit in Imola.

Hoewel hij bijna twee jaar na de dood van Senna werd geboren, is de BWT Alpine F1-coureur een groot bewonderaar van de drievoudig wereldkampioen en racet hij op Imola in een enorm suggestieve, door Senna geďnspireerde helm, met de steun van de Senna-familie. Hij droeg nog meer herinneringen op toen hij dezelfde aangrijpende helm droeg toen hij de doorbraak van de Zuid-Amerikaan Toleman op Silverstone bestuurde.

“Ik kan me zo’n ongelooflijke ervaring niet herinneren”, gaf een duidelijk geroerde Fransman toe. “Het besturen van Senna’s allereerste F1-auto overtrof al mijn verwachtingen. Het was zo emotioneel. Ik had nog nooit in een racewagen gezeten die ouder was dan ik en de puurheid van het rijden was ongelooflijk – slechts drie pedalen en een eenvoudig stuur, heel anders dan wat ik gewend ben in een moderne F1-auto. Het was een eenmalige aflevering die ik nooit zal vergeten. Heel, heel bijzonder.”

Silverstone Festival 2024 Pierre Gasley Ayrton Senna Toleman TG183B foto 2

Er kwam ook nog een extra betekenis bij, aangezien het ambitieuze kleine Toleman-team waarvoor Senna zijn F1-debuut maakte later werd gekocht door Benetton en vervolgens Renault voordat het uitgroeide tot de Alpine F1-organisatie waarvoor Gasly vandaag de dag racet.

Bezoekers van het Silverstone Festival worden deze zomer getrakteerd op displays van beide kanten van het spectrum. De mijlpaal Toleman zal een van de vele verbazingwekkende hoogtepunten zijn in de unieke tentoonstelling van auto's die hulde brengen aan de grote Ayrton Senna waarvoor de Senna-familie hun zegen heeft gegeven, terwijl de nieuwste Alpine A524 een van een aantal huidige F1-auto’s zal zijn. Auto's die het publiek versteld doen staan in de immer populaire FanZone van het evenement.

Het Silverstone Festival is een episch, bekroond evenement dat regelmatig bijna 800 inschrijvingen trekt en een publiek van meer dan 100.000 mensen trekt. Het festival wordt gehouden op het beroemde Silverstone Circuit in Northamptonshire: de geboorteplaats van het FIA Formule 1 Wereldkampioenschap en de thuisbasis van de Britse Formule 1 Grand Prix. Tijdens een driedaags feestweekend in augustus biedt het niet alleen het allerbeste van de historische autoraces, maar ook een non-stop programma buiten de baan, met livemuziek en een boordevol familie-entertainmentprogramma. Dit omvat een Foodie Fest, een kermis, een winkeldorp, interactieve ervaringen, een klassieke autoveiling plus enorme vitrines van klassieke auto's van meer dan honderd autoclubs, die vaak belangrijke mijlpalen in de autogeschiedenis vieren.

Silverstone Festival 2024 Pierre Gasley Ayrton Senna Toleman TG183B foto 3

Silverstone Festival 2024 Pierre Gasley Ayrton Senna Toleman TG183B foto 4

Silverstone Festival 2024 Pierre Gasley Ayrton Senna Toleman TG183B foto 5

Silverstone Festival 2024 Pierre Gasley Ayrton Senna Toleman TG183B foto 6

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS