Formule 1

Sergio Perez wint in Bakoe, Lewis Hamilton schiet in eigen voet na klapband Max Verstappen

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 6 juni 2021 15:01 • Print artikel

In Bakoe heeft Sergio Perez zondag de Grand Prix van Azerbeidzjan gewonnen. Na de herstart twee ronden voor het einde bleef hij Sebastian Vettel en Pierre Gasly voor. Het veld moest met nog drie ronden te gaan een sprintrace rijden doordat de wedstrijdleiding de race moest stilleggen wegens een onfortuinlijke klapband van Max Verstappen die aan de leiding reed. Lewis Hamilton profiteerde niet door zich na de herstart te verremmen. Ook 0 punten voor hem.

F1 2021 Sergio Perez


De start op het stratencircuit van Bakoe was voor de top drie een makkie, terwijl Sergio Perez meteen een aanval opende op Pierre Gasly en zo P4 overnam van de AlphaTauri coureur. Charles Leclerc bleef aan de leiding voor Lewis Hamilton en Max Verstappen. Terwijl Antonio Giovinazzi al een pitstop maakte, nam Lewis Hamilton in ronde 2 de leiding in de wedstrijd over van Leclerc. Pech bij Alpine-coureur Esteban Ocon die in ronde 4 al uitviel toen hij bij de garage van het team stond. De Fransman had simpelweg geen aandrijving meer.

In de zevende raceronde lukte het Max Verstappen om P2 over te nemen van Charles Leclerc. De Monegask had nu Sergio Perez achter zich en zat zo ingesloten tussen de 'Bulls'’. Ondertussen kwam Sebastian Vettel dicht aan de achterkant van Yuki Tsunoda. De spanning steeg in de top toen in ronde 8 ook Perez voorbijging aan Leclerc.

De leiding in de wedstrijd ging naar Max Verstappen toen Lewis Hamilton een bandenstop maakte. De Brit had een langzame stop van meer dan 4 seconden en zakte terug naar P4 achter Sebastian Vettel. In ronde 12 maakte Verstappen zijn stop en deze was significant beter dan die van Mercedes. Door de bandenwissel in 1,9 seconden kwam Verstappen voor Hamilton terug op de baan. Perez ging aan de leiding voor Vettel, maar beide coureurs moesten nog een pitstop maken.

Lewis Hamilton verloor ook terrein ten opzichte van Perez. Verstappen had nu een voorsprong van 6,4 seconden op de #44 in de Mercedes. De Brit kwam richting DRS van de Red Bull voor hem. Max Verstappen kreeg in ronde 19 P1 terug van Aston Martin coureur Vettel die zijn bandenstop maakte. De Duitser zakte terug naar P7 achter Charles Leclerc.

Op P10 was de strijd in volle gang tussen Valtteri Bottas en Lando Norris. De Brit zat achter Tsunoda, maar zag na 32 ronden de Fin langzaam dichterbij komen in zijn spiegels. Met nog 26 ronden te gaan kon Max Verstappen gebruik maken van zijn DRS door een korte schuiver van Nikita Mazepin. De Rus kwam vlak voor de Nederlander weer op de baan na een uitstapje bij bocht 4. Prompt reed Verstappen in 1:45.456 de snelste tijd van het moment.

In ronde 30 was er een flinke klapper voor Lance Stroll die zijn Aston Martin compleet afschreef. De coureur kon ongedeerd uit de bolide komen die erg veel schade had. Het incident was naar waarschijnlijkheid een geklapte linker achterband werd veroorzaakt was goed voor de eerste safety car situatie van de wedstrijd. Mick Schumacher maakte gebruik van de situatie om nieuwe banden te halen, echter kwam hij stil te staan, waarschijnlijk door een los wiel. Het team moest eraan te pas komen om het te verhelpen.

Bij de herstart maakte Verstappen op het laatste moment snelheid en door die zet trok de Nederlander meteen een gat. Perez bleef voor Hamilton, terwijl Sebastian Vettel de strijd met Pierre Gasly won om P4. Valtteri Bottas had de slechtste herstart, de Mercedes coureur viel terug van P9 naar P13, vlak voor George Russell. Nog 10 raceronden te gaan in Baku.

Verstappen noteerde als antwoord op de rondetijd van Lewis Hamilton een ronde van 1:44.481. Het drama was groot toen Max Verstappen met nog vijf ronden te gaan uitviel wegens een klapband op het rechte stuk naar start/finish. De Nederlander zag zijn linkerachterband aan flarden gaan, maar kwam zelf ongedeerd weg. De safety car werd voor de tweede maal ingezet. Door het incident kwam teamgenoot Sergio Perez aan de leiding voor Lewis Hamilton met Sebastian Vettel op P3. De rode vlag werd even later toch te voorschijn gehaald en het veld moest zich opstellen in de pitlane met nog drie ronden resterend.

De herstart gebeurde vanaf de grid met een staande start. Op de teller stonden nog drie ronden. Lewis Hamilton leek goed weg te zijn, maar maakte een remfout en zakte helemaal terug naar P16. Na de klapband een hele opluchting voor Verstappen. Sebastian Vettel was de lachende derde op P2, voor Pierre Gasly.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS