Formule 1

Sergio Perez ijzersterk naar zege in Singapore, Max Verstappen moet titel nog even uitstellen + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 2 oktober 2022 16:05

De Grand Prix van Singapore is gewonnen door Red Bull-coureur Sergio Perez. De Monegask moet zich na de race nog wel melden bij de stewards voor een voorval tijdens de safety car. Achter Perez eindigden Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz op de tweede en derde plaats. Max Verstappen moest na een slechte start een inhaalrace rijden, verremde zich later en moest genoegen nemen met P7.

F1 2022


De race werd ruim een uur later gestart nadat regen voor een flinke vertraging zorgde. Nadat de wedstrijdleiding de baan droog en veilig genoeg bevonden had, werd de wedstrijd aangevangen met Ferrari-coureur Charles Leclerc op pole position. Zijn rivaal Max Verstappen ving de race aan vanaf P8 en moest aan een inhaalrace beginnen om de zege binnen te slepen.

Leclerc verloor al direct de leiding aan Sergio Perez die een wereldstart meemaakte. Max Verstappen had veel wielspin, kwam niet goed weg en zakte terug naar P12. Daarmee werd de jacht op het podium alleen nog maar moeilijker. Alex Albon spinde maar kon zonder problemen zijn weg vervolgen.

In ronde 2 had Perez een voorsprong van 1 seconde opgebouwd naar Leclerc. Achter de Ferrari-rijder reed zijn teamgenoot Carlos Sainz. Verstappen was inmiddels weer op puntenkoers doordat hij was opgeklommen naar P10. Een ronde later was Yuki Tsunoda het volgende slachtoffer van de huidige wereldkampioen die nu op P9 reed. Voor hem reed nu Sebastian Vettel in de Aston Martin.

Perez en Leclerc leken stuivertje te wisselen om de snelste rondetijd die na zes ronden in handen was van Leclerc in 2:00.219. Heel langzaam leken de baancondities te verbeteren. Bij Alfa Romeo was het na zeven ronden over en uit voor Guanyu Zhou die geparkeerd stond na bocht 5. De Chinees was geraakt door Nicholas Latifi die met een lekke band terug naar de pitstraat reed. Ook de Canadees zou uitvallen. Kevin Magnussen maakte ondertussen zijn eerste pitstop op het moment dat de safety car de baan op werd gestuurd. Drukte van belang in de pitstraat waaronder bij de garage van Alfa Romeo en Williams. Valtteri Bottas en George Russell hadden een klein incident waardoor een en ander gerepareerd moest worden.

In ronde 11 kon Perez de race hervatten als leider in de wedstrijd voor Leclerc. Sainz volgde op P3 met achter hem Lewis Hamilton. Lando Norris sloot voorlopig de top 5 af. Max Verstappen reed na de herstart van de race met het mes tussen de tanden. Eerst verschalkte de Limburger Vettel om vervolgens Gasly in te halen en bezit te nemen van P7.

In ronde 20 had Perez de leiding stevig in handen met de snelste raceronden van het moment achter zijn naam in 1:58.717. Leclerc volgde de Red Bull-coureur in nagenoeg hetzelfde tempo. Fernando Alonso was de volgende uitvaller in ronde 21 toen zijn bolide het begaf en een Virtual Safety Car activeerde. Voor Verstappen betekende dit dat hij opklom naar P6. George Russell maakte een pitstop bij Mercedes en koos voor de medium band. De Brit zakte naar P17 bij terugkomst in de race. In ronde 23 werd de VSC opgeheven.

Verstappen zat inmiddels op 1.7 seconden van Lando Norris die op P5 reed. In ronde 25 was de tweede VSC een feit, nadat de Williams van Alex Albon schade had opgelopen na een touché met de muur. De Thai kon zijn race niet vervolgen en was daarmee de volgende uitvaller. Na twee ronden werd de race weer hervat, echter zag men wederom een VSC opduiken. Nu was het Esteban Ocon die met een rokende Alpine uitviel. Dit duidde op een geplofte krachtbron.

In ronde 30 werd de baan weer vrijgegeven om te racen en werd in de top 5 druk uitgevoerd door Lewis Hamilton op Carlos Sainz, terwijl Max Verstappen dacht aan een aanval op Lando Norris. Perez reed een nieuwe snelste raceronde in 1:57.451 en Charles Leclerc kon alleen maar volgen op P2. Achter de Monegask kreeg Sainz wat lucht doordat Hamilton schade opliep bij een touché met de barriers. De Brit verloor een positie aan Norris en reed net voor Verstappen. Hamilton moest echter meteen naar binnen voor reparaties aan zijn voorvleugel waardoor Verstappen P5 in handen kreeg. Sainz schoof op zijn beurt op naar P2 wegens de pitstop van Leclerc in ronde 35.

Een ronde later maakte Sainz zijn stop en Verstappen volgde de Spanjaard. De Limburger kreeg medium banden onder zijn RB18. Op dat moment schoof Yuki Tsunoda met zijn AlphaTauri de muur in en de Japanner zorgde voor een Safety Car. Verstappen was terug in de race op P6 voor Daniel Ricciardo. Perez daarentegen had nog steeds de leiding met achter hem Leclerc, Sainz en Norris.

De safety car werd binnengehaald en Perez mocht het tempo aangeven tijdens de herstart. Direct na de herstart maakte Verstappen een fout bij een inhaalpoging op Norris. Zijn wielen blokkeerden en hij gleed rechtdoor. Wegens zijn fout zakte hij terug naar P8, maar moest vanwege een flat spot nogmaals een pitstop maken. De Red Bull-coureur kwam weer in de wedstrijd op P13. Op dat moment reed Russell met een lekke band rond, opgelopen bij een inhaalactie op de Haas van Mick Schumacher. Verstappen was na een tweetal ronden opgeklommen naar P12. Op dat moment werd DRS ingeschakeld en had men bij Ferrari kans op de overwinning daar Leclerc op een halve seconde van Perez reed in de strijd om P1. De twee kemphanen werden gevolgd door Sainz die op zijn beurt Lando Norris vlak achter zich aan had. Daniel Ricciardo sloot voorlopig de top 5 af.

In de strijd om P11 was Verstappen met nog 20 minuten te gaan in de race te snel voor Kevin Magnussen. Voor de Limburger was het zaak om Valtteri Bottas in te halen in de punten te komen. Dit lukte met nog 14 minuten op de klok. Nu kon Verstappen kijken of hij ook Pierre Gasly voorbij kon. Dit lukte zonder problemen waardoor de Limburger op P9 reed achter Hamilton. Met nog 7 minuten te gaan klopte Verstappen op de deur bij Hamilton, maar hij moest nog even inhouden om P8 over te nemen van de Mercedes-coureur. Laatstgenoemde had DRS op Sebastian Vettel voor hem waardoor hij uit de klauwen van de Nederlander bleef.

De laatste 3 minuten waren aangebroken waarin Perez bijna 5 seconden voor lag op Leclerc. De Mexicaan probeerde het gat zo groot mogelijk te maken met het oog op een eventuele penalty opgelopen tijdens de laatste safety car periode. Verstappen kon profiteren van een foutje van Hamilton die op het nat voorbij wilde aan Vettel. Nu kon Verstappen op jacht naar de Duitser en dat lukte in de laatste ronde. Zo beperkte de wereldkampioen enigszins de schade.

Uitslag van de Grand Prix van Singapore:

POS 	DRIVER           	NAT.	TEAM     	TIME
1 Sergio Perez MEX Red Bull 59 Laps
2 Charles Leclerc MON Ferrari + 7.595s
3 Carlos Sainz ESP Ferrari + 15.305s
4 Lando Norris GBR McLaren F1 + 26.133s
5 Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 + 58.282s
6 Lance Stroll CAN Aston Martin + 61.330s
7 Max Verstappen NED Red Bull + 63.825s
8 Sebastian Vettel GER Aston Martin + 65.032s
9 Lewis Hamilton GBR Mercedes + 66.515s
10 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 74.576s
11 Valtteri Bottas FIN Alfa Romeo + 93.844s
12 Kevin Magnussen DEN Haas F1 + 97.610s
13 Mick Schumacher GER Haas F1 + 1 Lap
14 George Russell GBR Mercedes + 1 Lap
Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri DNF
Esteban Ocon FRA Alpine F1 DNF
Alex Albon THA Williams DNF
Fernando Alonso ESP Alpine F1 DNF
Nicholas Latifi CAN Williams DNF
Guanyu Zhou CHN Alfa Romeo DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS