Formule 1

Sergio Pérez zegt dat 'erg saaie' sprintraces niets toevoegen; Ross Brawn is het er niet mee eens

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 september 2021 10:45 • Print artikel

MONZA - Sergio Pérez is niet onder de indruk van het sprintraceformat in de Formule 1. Hij gelooft dat deze races 'erg saai' zijn voor zowel de coureurs als de fans, en dat ze niets toevoegen aan het raceweekeinde. Maar F1-chef Ross Brawn is het niet eens met de Mexicaan van Red Bull Racing.

Sergio Pérez F1 Monza


Na eerste sprintrace in juli op Silverstone hield de Formule 1 zijn tweede sprintkwalificatie zaterdag op het circuit van Monza. Mercedes-rijder Valtteri Bottas won de korte race waarin bijzonder weinig gebeurde.

Hoewel het concept na de Grand Prix van Groot-Brittannië door veel coureurs werd toegejuicht, ziet Pérez niet in hoe het format het spektakel ten goede komt. "Er gebeurt niets en ik zie het voordeel van een sprintrace niet in", zei Pérez.

"Ik kan me voorstellen dat het ook saai is voor de fans, saai voor de coureurs. Het brengt niets om eerlijk te zijn. Ik denk dat het huidige format op dit moment niets oplevert. Maar uiteraard is het gedaan om de show te verbeteren, en we zullen zien of de fans er blij mee zijn."

De Red Bull-coureur was van mening dat het gebrek aan bandenslijtage in de korte race niet genoeg verschil tussen de coureurs oplevert om inhaalacties mogelijk te maken. "Het probleem met de huidige Formule 1-auto's is dat je, om echt te kunnen inhalen, een zeer grote delta tussen de auto's moet hebben", voegde Pérez eraan toe.

"Om dat te bereiken, moet je een soort van bandendegradatie hebben. Ik denk dat ze waarschijnlijk ook de verkeerde banen hebben gekozen. Maar ik weet niet waar het een goede plek kan zijn om het te proberen. Het probleem is dat de race te kort is."

F1-baas Ross Brawn was het niet eens met Pérez, maar erkende wel dat het vooraan op de grid misschien een beetje 'stil' was geweest in de race van zaterdag op Monza. "Het hele weekend evolueert, we hebben een drietrapsrace", zei Brawn.

"We hebben nu een heel ander beeld van de race dan we dachten na de kwalificatie op vrijdag. Dus ik denk dat het in dat opzicht geweldig is. Een beetje rustig vooraan op de grid, maar dat heb je sowieso bij races."

"Genoeg actie in het midden. Genoeg actie bij de start, we hadden een erg spannende start. Dus ik denk dat het een toegevoegde waarde heeft, ik denk dat het een toegevoegde waarde heeft voor het geheel."

Aangezien de sprintkwalificatie volgend seizoen een vaste waarde wordt, en het format aan meer races wordt toegevoegd, zegt Brawn dat de auto's van volgend jaar de inhaalmogelijkheden in de 30 minuten durende wedstrijd aanzienlijk moeten vergroten.

"We zijn optimistisch dat de auto's van volgend jaar veel zullen helpen. Maar ik moet zeggen dat ik verrast was hoe moeilijk het was om in te halen, zelfs met DRS. Dit was één van de races die we hadden uitgekozen omdat we dachten dat er meer mogelijkheden zouden zijn, maar zoals de race verliep, bleek dat niet het geval."

"Misschien hebben we in Brazilië wel een fantastische sprint."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS