Karting • GK4 Kartseries

Senna van Soelen onderstreept zijn snelheid met GK4-titel in IAME X30 junior: "Apart jaar, maar het voelt goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 februari 2021 10:03 • Print artikel

ROCKANJE – Vooraf had hij zich ten doel gesteld kampioen te worden in de GK4 Kart Series en het lukte hem nog ook! Karter Senna van Soelen, uit het kampioenenteam van WJS Racing, was ondanks de corona-pandemie het afgelopen seizoen de beste in de IAME X30 Junior-klasse. Met maar liefst drie mancheoverwinningen in zes wedstrijden bleef het vijftienjarige talent uit Rockanje de concurrentie voor. Verder haalde Senna nog veel voldoening aan de pole-positie bij het EK van IAME in Italië.

Senna van Soelen aan kop bij IAME X30 Juniors GK4 Kart Series

“Dit voelt zeker goed, ook al was het door de coronaregels een apart jaar”, blikte een opgetogen Senna terug. “Kampioen worden was zeker mijn bedoeling, want het was mijn tweede jaar in de klasse. En het ging gewoon heel goed. Ik ben als rijder beter geworden. We zijn het afgelopen jaar veel meer gaan trainen en dat helpt echt wel. Ook ben ik voor een nieuw team gaan rijden, WJS Racing. Het is een fijn en goed team, het materiaal is er heel goed en het is ook een leuk en gezellig team.”

De basis voor zijn kampioenschap legde hij al tijdens de eerste ronde van de titelstrijd in Spa. Daar won hij alle drie de races. "De race in Spa klopte alles. Dat was een mooie overwinning", vond Van Soelen. Dat sublieme resultaat bleek uiteindelijk de solide basis onder zijn titel. Want tijdens de tweede ronde in Genk ging het door technisch malheur ietsje minder, maar toonde hij toch weer zijn snelheid en voegde Senna belangrijke punten toe. Omdat de overige ronden van het kampioenschap werden afgelast vanwege corona bleek de tweede ronde plotseling de laatste. En bleek Senna kampioen.

“Toen de laatste paar ronden van het kampioenschap gepland voor december en januari werden gecanceld, was nog niet bekend wie kampioen was. Later hebben we een mail van de organisatie gekregen en daarin stond dat ik kampioen was.” Een beetje vreemd was het natuurlijk wel, bekende Senna, maar in coronatijd gaat veel nu eenmaal anders. “En een titel is een titel.”

Dat het talent uit Zuid-Holland het afgelopen seizoen sterk was, bewees hij ook tijdens het Benelux-kampioenschap en vooral tijdens het IAME EK. Tijdens zijn deelname aan de EK-ronde in het Italiaanse Castelletto denderde hij tijdens de kwalificatie zelfs naar poleposition tussen de Europese top. “Daar was ik wel verbaasd over”, bekende Senna. “Het voelde heel goed. Mijn doel was rond de top vijf te rijden omdat ik tijdens de trainingen gemerkt had dat ik snel was.”

Met die poleposition had hij loon naar werken gekregen, want in het weekeinde voorafgaand aan de EK-races had hij op dezelfde baan hard getraind. “We hadden tijdens het raceweekend dan ook meteen de goede afstelling. Het waren mijn eerste wedstrijden in Castelletto. Die baan lag me zeker. Je rijdt er met heel veel grip, heel anders dan hier in Nederland en België.”

Tijdens de finale liet Senna andermaal zijn snelheid zijn, maar werd hij bij de start jammerlijk van de baan gekegeld. “Het gebeurde in de eerste bocht. Toen was heel mijn kart krom. Dat was echt heel zuur. Maar het gaf wel een heel gaaf gevoel dat ik die poleposition had gepakt tijdens een EK.”

Omdat Senna inmiddels vijftien is en zijn autoracelicentie mag halen, toog hij in november naar het circuit van Zandvoort om middels een dag testen in een Ford Fiësta kennis te maken met de autosport. Daarna testte hij op het circuit van Assen nog eens met die auto. “Het ging daar zelfs nog een stukje beter dan in Zandvoort.”

Betekent het uitstapje naar de autosport dan dat Senna komend seizoen in de autosport debuteert? “Nee, dit jaar ga ik sowieso nog karten en dan hoop ik volgend jaar in een auto te kunnen racen. Ik vind het allebei superleuk om te doen. Maar ik wil eerst graag nog een jaar karten, ik ben er nog niet klaar mee.”

Senna van Soelen kampioen IAME X30 in GK4 Kart Series

Dat gaat hij doen in de IAME X30 Senioren-klasse. Hij gaat dus een klasse hogerop. Senna kijkt uit naar de eerste wedstrijd. “Ik ben er klaar voor. We trainen elke week, meestal in Eindhoven of Genk. Daardoor ben ik nog hartstikke fit, ook al heb ik door corona allang geen wedstrijden meer kunnen rijden. Uiteindelijk wil ik dat natuurlijk wel, maar het valt mee dat het nog niet kan. Ook trainen is heel leuk. Als ik maar kan rijden!”

Senna van Soelen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Meijer Tegels & Sanitair, Peli, Mag-Lite, Keiretsu Europe, FJR Administraties, E. Groeneweg Fiscaal en Financieel Adviesbureau en Lambert & Company BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS