Rally

Secto Rally Finland - Veel drama, crashes en uitvallers; titelverdediger rolt uit de strijd terwijl hij zijn thuisrally leidt

Uitgegeven door Peter Vader • 5 augustus 2023 05:02

Elfyn Evans werd naar de leiding van Secto Rally Finland gekatapulteerd toen de golden streak van teamgenoot Kalle Rovanperä abrupt tot stilstand kwam tijdens de openingswedstrijd van vrijdag. Thuisheld Rovanperä, die een indrukwekkende voorsprong van 55 punten had bij de aanvang van deze negende FIA World Rally Championship-ronde, reed vijf opeenvolgende benchmarktijden in zijn Toyota GR Yaris en versloeg de achtervolgende collega Evans met 5,7 seconden bij het naderen van de zevende etappe van de dag in Myhinpää.

Secto Rally Finland Elfyn Evans
Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Maar een zeldzame fout 11,1 km na de start maakte een rampzalig einde aan de dag van de titelverdediger, toen hij de controle over zijn GR Yaris verloor en over de kop rolde. Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen kwamen ongedeerd uit het wrak, ondanks dat de kracht van de botsing sterk genoeg was om een achterwiel uit de auto te scheuren.

Evans, momenteel tweede in de puntentelling, erfde de eerste plaats van zijn gestrande teamgenoot en reed de resterende twee etappes foutloos, om Hyundai's Thierry Neuville met slechts 6,9 seconden te verslaan. "Over het algemeen was het een prima dag", zei Evans, die gefrustreerd was toen hij 2,8 seconden weggaf aan Neuville in de Harju-finale. "Over het algemeen zijn we redelijk tevreden en het is duidelijk dat we morgen nog veel te rijden hebben."

Secto Rally Finland Hyundai

Fouten werden meedogenloos afgestraft op de supersnelle grindwegen in Midden-Finland en Rovanperä was niet de enige kanshebber voor de overwinning die van het strijdtoneel verdween. Zijn Hyundai-rijdende landgenoot Esapekka Lappi botste tegen een boom in SS4 terwijl hij vierde overall reed.

Secto Rally Finland Ott Tanak
Ott Tänak

Ott Tänak, leider na de superspeciale etappe van donderdagavond in het stadscentrum van Jyväskylä, schakelde zijn Puma in SS3 uit met terminale motorstoring en zijn M-Sport Ford-partner Pierre-Louis Loubet crashte in dezelfde test.

Secto Rally Finland Thierry Neuville
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Thierry Neuville's dag was ook niet zonder drama. De Belg meldde al vroeg op de dag een gebrek aan tractie aan de achterkant en had meerdere keren moeite met de zichtbaarheid tijdens meerdere wijdverspreide regenbuien. Hij leidde voor Toyota's Takamoto Katsuta, die de openingsetappe won, met 9,5 seconden aan het einde van de wedstrijd.

Teemu Suninen werd vierde overall en binnen bereik van het podium. De Fin rijdt zijn tweede rally aan boord van een i20 N Rally1 en bleef Katsuta met 12,4 seconden achter nadat hij gedurende de dag zijn snelheid had opgebouwd.

Toyota-teambaas Jari-Matti Latvala rondde de top vijf af bij zijn eerste WRC-start sinds 2020. Achter hem stond Jari Huttunen, die WRC2 leidde in een Škoda Fabia RS Rally2, nadat hij Sami Pajari oversloeg toen de jongere in de voorlaatste etappe bandenschade opliep.

Nikolay Gryazin, Oliver Solberg en Adrien Fourmaux vervolledigen de top 10 op weg naar zaterdag, gastheer van de langste etappe van de rally met acht klassementsproeven van in totaal 160,68 km.

Takamoto Katsuta/Aaron Johnston Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Leider Elfyn Evans na afloop: “We hadden een goede start vanmorgen, redelijk 'clean' zonder grote fouten. Het ging daar behoorlijk snel en er waren een paar kleine plaatsen waar we beter hadden kunnen zijn, wat frustrerend kan zijn als de gaten in elke etappe slechts enkele tienden van een seconde bedragen. Het was overdag af en toe behoorlijk nat en de grip was niet zo hoog, maar over het algemeen genoot ik ervan in de auto. De omstandigheden vielen een paar mensen op, en helaas was Kalle er ook een van. Hij deed het geweldig en ik vond het jammer om hem zo te zien vertrekken. Er is nog een lange weg te gaan, en hoewel het morgen een drogere dag zou moeten zijn, kunnen we nog steeds te maken krijgen met gladheid.”

Tussenstand Secto Rally Finland na de tweede dag (vrijdag):
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 51m34.4s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +6.9s
3 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +16.4s
4 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +28.8s
5 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m23.7s
6 Jari Huttunen/Antti Haapala (Škoda Fabia RS Rally2) +3m14.1s
7 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +3m27.0s
8 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +3m27.3s
9 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +3m28.8s
10 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta Rally2) +3m36.4s
TBC Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)Event poster Secto Finland Rally

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS