Rally

Secto Rally Finland - Elfyn Evans op ramkoers en wint zeven van de acht klassementsproeven

Uitgegeven door Peter Vader • 6 augustus 2023 06:30

Elfyn Evans boekte grote vooruitgang in de richting van zijn tweede Secto Rally Finland-triomf met een meesterlijke aanval tijdens de voorlaatste etappe van zaterdag. Hij was de snelste op zeven van de acht grindwegetappes in de razendsnelle Finse bossen om wat begon als een buffer van 6,9 seconden om te vormen tot een indrukwekkend bolwerk van 32,1 seconden in zijn Toyota GR Yaris, waarbij hij Hyundai i20 N-rivaal Thierry Neuville achter zich liet. Regenbuien vroeg op de dag speelden in het voordeel van de Welshman en terwijl Neuville worstelde met wielspin in de natte omstandigheden, blonk Evans uit. Hij voelde zich net zo goed thuis in de herhaalde lus van de middag, waar de opdrogende grindwegen steeds slechter werden.

Secto Rally Finland zaterdag foto 1 Elfyn Evans
Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Nu kampioenschapsleider Kalle Rovanperä al aan de kant staat door een crash op vrijdag, is de overwinning in deze negende WRC-ronde essentieel voor Evans - momenteel tweede in de puntenstrijd - om zijn wegebbende titelkansen levend te houden. Hij was opgetogen over zijn prestatie op een veeleisende dag, die meer dan de helft van de wedstrijdafstand van de rally omvatte. "Het is natuurlijk een mooie positie om in te zitten, maar natuurlijk zijn er morgen (zondag, red.) nog meer etappes", zei Evans. "De focus zal daar nu op liggen en we zullen proberen hetzelfde te blijven doen."

Secto Rally Finland zaterdag foto 2 Thierry Neuville
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Hoewel Neuville moeite had om de set-up van zijn i20 volledig in te stellen op de veranderlijke omstandigheden, was de Belg constant sneller dan de rest van het veld. Toyota-man Takamoto Katsuta, zijn naaste uitdager, bleef bijna een minuut achter op hem.
Katsuta zakte terug achter Hyundai's Teemu Suninen na een spin in Päijälä, maar heroverde de laatste podiumplaats in SS15. Hij gaf de positie opnieuw op in de volgende proef, maar schoot terug naar voren door een benchmarktijd neer te zetten tijdens de Vekkula-finale. Het duo was aan het einde van de dag slechts 6,4 seconden van elkaar verwijderd.

Secto Rally Finland zaterdag foto 3 Elfyn Evans
Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Toyota-teambaas Jari-Matti Latvala werd vijfde, twee minuten verder naar achteren. De 38-jarige, die zijn eerste WRC-start maakt sinds februari 2020, schoot voorbij een kruising in SS17, maar genoot van de kans om op zijn eigen wegen te rijden.

Oliver Solberg staat niet geregistreerd om deze week WRC2-punten te scoren, maar klom naar de zesde plaats algemeen in een Fabia RS Rally2. Hij leidde voor Sami Pajari, de leider in de WRC2-categorie met een voorsprong van 12,5 seconden, nadat Jari Huttunen zijn vergelijkbare Škoda 's middags uitschakelde met een technisch probleem.

Slechts vier klassementsproeven van in totaal 51,64 km vormen de finale van zondag. De coureurs krijgen elk twee keer te maken met de klassieke wegen van Moksi-Sahloinen en Himos-Jämsä. De tweede pass van de laatste vormt de bonuspunten betalende Wolf Power Stage.

Secto Rally Finland zaterdag foto 4 Toyota jump

Elfyn Evans, leider in de wedstrijd, na afloop van de zaterdag: “Het gevoel was goed vandaag en de auto werkte goed. We hebben het vertrouwen gehad om door te zetten en hebben ons ook kunnen concentreren op 'clean' rijden waar nodig. De omstandigheden waren soms moeilijk, vooral in de laatste etappe, maar we leken alles onder controle te hebben en we zijn uiteraard blij dat we vanavond in deze positie zitten. We hebben vandaag een aantal ongelooflijke etappes gehad, enkele van de beste ter wereld, en om een auto te hebben die werkt zoals we willen in die omstandigheden, is enorm en doet me denken aan het gevoel dat we hier in 2021 hadden. Morgen vertrekken we weer vol goede mod en we zijn gefocust op wat we moeten doen om de auto in deze positie naar huis te brengen."

Stand in de Secto Rally Finland na de derde dag (zaterdag):
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h08m07.0s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +32.1s
3 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m27.8s
4 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m34.2s
5 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3m39.5s
6 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m05.0s
7 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +8m17.5s
8 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta Rally2) +8m51.4s
9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +9m42.7s
10 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +10m02.6s

Secto Rally Finland zaterdag foto 5 Elfyn Evans
Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Secto Rally Finland zaterdag foto 6 Andreas Mikkelsen Skoda
Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2)

Secto Rally Finland zaterdag foto 7 Ford Puma

Secto Rally Finland zaterdag foto 8 fraaie klassementsproeven

Secto Rally Finland zaterdag foto 9 jump

Secto Rally Finland zaterdag foto 10 jump Skoda

Secto Rally Finland zaterdag foto 12 ToyotaEvent poster Secto Finland Rally

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS