Formule 1

Sebastian Vettel veroorzaakt Hongaarse politieke storm: "Ik zou het zo nog een keer doen"

Uitgegeven door Peter Vader • 3 augustus 2021 14:48 • Print artikel

Viervoudig F1-wereldkampioen Sebastian Vettel werd na de Hongaarse GP van zondag berispt omdat hij een regenboogkleurig T-shirt met een LGBT-thema had gedragen waarop 'Same Love' stond tijdens het volkslied. De Aston Martin-coureur reageerde echter strijdvaardig en waarschuwde dat hij bereid is om het "nog een keer te doen" als protest tegen wetten zoals de zogenaamde kinderbeschermingswet in Hongarije die LHBT-themaonderwijs op scholen verbiedt. Hij vertelde Sky Deutschland dat hij zelfs openstaat voor het veilen van het gewraakte T-shirt. "Daar kunnen we over praten", zei Vettel, 33. “We moeten ervoor zorgen dat we het juiste format vinden, zodat we er zoveel mogelijk uit kunnen halen. En ik ben absoluut bereid om hetzelfde opnieuw te doen.”

Sebastian_Vettel_Same_Love_GP_Hongarije 2021

T-shirt verwijderd
Hoewel Lewis Hamilton zijn T-shirt met een politiek thema had verwijderd voor het volkslied volgens de regels van de F1, zei hij dat hij "supertrots" is op Vettel voor het verleggen van de grenzen. "Er is geen regel die zegt welke kleur shirt je mag dragen en het steunen van de LGBTQ-gemeenschap is niet verwijtbaar", zei de zevenvoudig wereldkampioen op sociale media. Dit is BS. Goed gedaan, Seb. Ik ga de volgende keer met hetzelfde shirt mee.'”

Een duidelijke overtreding
F1-racedirecteur Michael Masi verduidelijkte echter dat het T-shirt van Vettel wel degelijk een duidelijke overtreding van de regels was. "Eerder dit jaar hebben we na interne besprekingen met de FIA en de Formule 1 duidelijk gemaakt dat de coureurs tijdens het volkslied van het land alleen hun raceoverall mogen dragen", zei hij. "Dit is de eerste keer dat dit gebeurt." En nu wordt duidelijk waarom de Formule 1 zo'n stap heeft gezet, om het soort politieke storm te vermijden dat nu als gevolg daarvan broeit, aldus een bericht van grandpx.news.

Politiek correcte symboliek?!
Tamas Deutsch, een Europees parlementariër voor de regerende Hongaarse partij Fidesz, vergeleek bijvoorbeeld Vettel’s trouw aan de linkse beweging met de nazi's. "De Duitsers zijn altijd goed geweest in het gebruik van politiek correcte symboliek bij sportevenementen in overeenstemming met de huidige trends", schreef hij op sociale media samen met een foto van de nazigroet tijdens de Olympische Spelen van 1936. “Alles is subtiel, cultureel, Europees. Degenen die het weten, zullen het begrijpen."

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS