Formule 1

Schumacher en Mazepin 'begrijpen' dat vriendschap niet nodig is: “Het is een 'ik, ik, ik'-sport”

Uitgegeven door Peter Vader • 24 januari 2022 16:15 • Print artikel

Haas-teambaas Guenther Steiner heeft beweerd dat Mick Schumacher en Nikita Mazepin vorig seizoen niet begrepen dat "F1 een teamsport is", maar beseften uiteindelijk dat ze "geen vrienden hoeven te zijn". Beide coureurs doorstonden hun moeilijke rookieseizoen, gezien het gebrek aan concurrentievermogen van de Haas VF-21 van hun team, hoewel de Duitser Mick Schumacher af en toe positieve energie kon putten uit zijn races in Hongarije en de Turkse Grand Prix-kwalificatie. Het seizoen werd echter ontsierd door aanvaringen tussen de teamgenoten, waarbij de vijandigheid met name in Nederland tot een hoogtepunt kwam. De relatie leek uiteindelijk hersteld toen Mazepin Schumacher uitnodigde voor enige activiteiten in Rusland.

Haas_F1_Portimao_Schumacher_overtakes_Mazepin

“Halverwege het seizoen hadden ze het begrepen”
Terugkijkend op de relatie van zijn coureurs in een interview aan het einde van het seizoen met GPFans, zei Steiner: "Ik denk dat ze halverwege het seizoen begrepen dat ze geen vrienden hoeven te zijn, maar dat ze respect voor elkaar moeten hebben.
Het kostte nogal wat tijd om dat uit te leggen, maar ik werkte samen met twee rookies, dus voor mij was het iets nieuws en ik moest bedenken hoe ik dat het beste kon doen. Ik zat altijd met hen samen evenals met de hoofdrace-engineer, omdat ik soms een beetje op een confronterende manier kan reageren.”

“Het is een 'ik, ik, ik'-sport”
"Wat ik ontdekte, is dat ze allebei niet echt begrepen dat F1 een teamsport is. Als je in de F1 wilt komen, is dat geen teamsport. Het is een 'ik, ik, ik'-sport. Als je eenmaal in de F1 zit, moet je een teamspeler zijn. We hebben geen agenda om de één meer te helpen dan de ander. Als er een voordeel te behalen valt, krijgt hij dat. Zo simpel is het. Omdat ze voor alles dezelfde status hebben, behandel je ze altijd met dezelfde status."

“Er is een grens”
Steiner legde uit hoe de houding veranderde en voegde eraan toe: "Ze hebben nu meer respect voor elkaar. Nogmaals, vingers gekruist, het kan elke dag gebeuren dat ze weer met elkaar in aanvaring komen. "Maar na de zomervakantie zag ik een verandering in hoe ze de dingen aanpakten. Het was niet 'Oh, waarom kreeg hij dat? Waarom deed hij...?' Nee. Ze willen zeker hun teamgenoot verslaan. Dat moeten ze ook doen, anders zou het niet goed zijn voor het team als ze niet de snelste willen zijn. Maar er is uiteraard een grens."

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS