Karting • Karting Diversen

Samenwerking Joey van Splunteren en Niels Koolen werpt zijn vruchten af: allebei op podium in Kerpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 juli 2017 19:20 • Print artikel

KERPEN – De ene karter bevestigde zijn naam als superkarter, de ander zijn naam als aanstormend talent. Teamgenoten Joey van Splunteren uit Zaandijk en Niels Koolen uit Vorden kenden een zeer succesvol weekeinde tijdens de vierde ronde van het KNAF Cup Benelux-kampioenschap in Kerpen. Joey (25) won in de Iame X30 Senior-klasse met drie raceoverwinningen, Niels (16) werd in dezelfde klasse knap derde en pakte zijn eerste podium bij de Senioren.

Joey van Splunteren en Niels Koolen podium

En zo hadden de twee, die dit seizoen toch al zo succesvol zijn, weer wat te vieren. Joey vond het ‘wel lekker’ gaan. Een understatement van jewelste natuurlijk, want na zijn tweede tijd in de kwalificatie werd hij zondag op de Duitse baan eerste in beide heats en won hij vervolgens de finale. “Het waren spannende wedstrijden”, zei de supersnelle winnaar. “Gelukkig heb ik toch weten te winnen.”

Dat had hij zaterdag overigens nog niet verwacht. “Het ging niet helemaal zoals het hoorde, zei Joey. “Ik was iets te langzaam, we hadden niet de juiste set-up denk ik. Maar met nieuwe banden erop kwam ik tijdens de kwalificatie al beter uit de bus. En tijdens de wedstrijden ging het alleen maar beter. Het blijft natuurlijk elk weekend afwachten hoe het gaat, maar ik doe natuurlijk wel mijn best. Het gaat gewoon prima.”

Dat gold ook voor zijn teamgenoot. Na zijn vierde tijd in de kwalificatie snelde Niels naar de zesde en vijfde plaats in de manches. Daarna pakte hij in de finale heel knap de derde plaats. Hoewel de jonge Brabander pas aan zijn tweede jaar als wedstrijdkarter bezig is, laat hij nu al zien met de besten mee te kunnen. Joey, die zijn coach en monteur is, was dan ook zeer te spreken over wat Niels nu al laat zien.

“In de kwalificatie was hij maar twee honderdsten van een seconde langzamer dan ik”, zei de sympathieke Noord-Hollander. “Zondag tijdens de races was hij in de tweede heat zelfs de snelste man op de baan. Jammer genoeg maakte hij een foutje toen hij op de tweede plaats achter mij reed. Daardoor werd hij uiteindelijk zesde. Nu moeten we proberen die kleine foutjes eruit te halen. Maar als je dan ziet hoe ver hij nu al komt…”

Joey van Splunteren en Niels Koolen stomen naar voren

Niels zelf was uiteraard ook goed te spreken over zijn optreden op de Duitse baan. “Ik ben er blij mee”, zei hij. “Ik had die derde plaats van tevoren niet verwacht. Het is voor mij de eerste keer dat ik op het podium ben beland. Ik dacht eerst dat de baan me niet lag, maar het ging toch heel goed.”

Dat hij een goed weekeinde zou hebben, werd in de trainingen al duidelijk. Niels: “Die gingen meteen goed. Ik was één van de snelsten, maar dat is wel vaker zo. Het gaf voor de kwalificatie veel vertrouwen. P4 was iets beter dan ik had verwacht.”

Daarna toonde hij tijdens de drie daaropvolgende races een stijgende lijn. Eerst werd hij zesde, in de heat daarna vijfde en tijdens de finale dus heel knap derde. Niels stelt dat hij zijn opmerkelijk snelle progressie dit jaar voor een belangrijk deel te danken heeft aan de samenwerking met Joey. “Die gaat heel goed. Hij leert me trucs voor bij het inhalen en hoe ik me voor een lange tijd kan focussen. Verder gaan we veel rijden op nieuwe banen en trainen we veel op de baan samen. We kunnen het goed vinden samen.”

Joey van Splunteren en Niels Koolen worden gesponsord door: Super B en Athleteshop.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS