Karting • Iame X30 Euro Series

Sam van Voskuilen kent topweekeinde met pole en podium en krijgt WK-ticket als beloning

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 september 2021 11:20 • Print artikel

MARIEMBOURG – Na een topweekeinde tijdens de vijfde en laatste ronde van de IAME Series Benelux kreeg een dolblije Sam van Voskuilen zowaar een ticket voor deelname aan het WK voor IAME-rijders in Adria. De veertienjarige karter uit Rotterdam Hillegersberg werd zondag op het circuit van Mariembourg eerste en tweede in de respectievelijke manches en daarna knalde de rijder van WJS Racing in de finale naar een knappe derde plaats bij de X30 Junioren.

Sam van Voskuilen ijzersterk naar podium en WK ticket

“Het was een goed weekend, een heel leuk weekend ook”, zei een verheugde Sam. “In de Euro Series ging het ook al goed. Toen was ik net geen derde achter de winnaar die als enige regenbanden had gemonteerd. Dan word je zeker van jezelf en dat neem je hier mee naartoe. Maar winnen? Dat weet je nooit zeker, al wist ik wel dat het erin zat.”

Sam had afgelopen weekeinde op het circuit van Mariembourg zijn snelheid al vanaf het begin goed voor elkaar. Ook had teambaas Willem Jan Schoots de kart in topconditie staan. “De trainingen gingen al goed”, blikte hij terug. “We hadden tijden van rond de top vijf.” Daarna werd het nog beter. Een stuk beter, want in de kwalificatie denderde hij rücksichtslos naar de poleposition. “Ik dacht: dit kan wel een goed weekend worden.”

Tijdens de eerste heat mocht hij dus van poleposition starten. “Na een paar rondjes werd ik helaas ingehaald. Toen moest ik mijn plek flink verdedigen op de nummer drie. Toen die weg was, kon ik focussen op de nummer één. Na tweederde van de race heb ik hem ingehaald. Mijn eerste poging was meteen raak.

Zo snelde hij als eerste over de finish en mocht hij ook in de tweede heat van de eerste plaats starten. Sam: “De nummer twee had een slipstream en kon daardoor gemakkelijker inhalen. De nummer drie haalde me even later ook in. Maar hij was bij de start buiten de corridor gegaan en kreeg daarom een tijdstraf. Zo werd ik alsnog tweede.”

Dat betekende dat Sam in de finale op de voorste startrij mocht starten, op P2. “De rechterrij had een betere start dan de linkerrij, waar ik stond. Daardoor viel ik een paar plaatsen terug. Maar in de eerste bocht ging ik aan de buitenkant helemaal mee en haalde ik de rijders rechts van me in omdat ik meer snelheid had. Toen lag ik weer tweede.”

Sam van Voskuilen

Even later werd meerdere malen met de gele vlag gezwaaid omdat rijders van de baan vlogen. Dat zorgde bij vlagen voor een wat rommelige race. De nummer één kon in die omstandigheden net iet wegrijden. “In de laatste vijf rondjes ben ik tweede gebleven en werd toen nog ingehaald. Ik had liever samengewerkt om de nummer een te pakken. Maar ik ben heel erg tevreden met die derde plek.”

En met zijn WK-ticket natuurlijk. Het wordt voor Sam zijn eerste keer dat hij op het Italiaanse circuit gaat racen. Het WK duurt van maandag 18 oktober tot en met zaterdag 23 oktober. De zaterdag voorafgaand aan die week gaat Sam al extra trainen op de baan. Hij wil uiteraard goed voor de dag komen. Zeker ook omdat het zijn eerste WK-deelname wordt.

Dat hij de baan niet kent, maakte Sam niet zoveel uit. “Ik heb een nieuwe baan redelijk snel onder de knie.” Zijn vader Dick had er ook alle vertrouwen in. “In Zuera werd hij derde in de kwalificatie in de Euro Series. Dat was op een baan waarop hij nog nooit gereden had”, zei Van Voskuilen senior.

Voordat het WK begint, doet Sam eerst nog in Berghem mee aan het NK viertakt. Daar debuteert hij in een schakelkart in de ID Engines Shifterklasse. “Leuk om een keer te proberen. Ik ben heel benieuwd hoe het racen in een schakelkart eraan toegaat.”

Sam van Voskuilen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bol & Van Voskuilen Advocaten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS