Karting • Chrono

Sam van Voskuilen blikt terug op zege in ID Engines Shifter, maar nu alle focus op de IAME World Finals in Italië

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 oktober 2021 23:15 • Print artikel

Sam van Voskuilen strijdt deze week in het Italiaanse Adria om de wereldtitel bij de IAME World Finals. De karter uit Rotterdam Hillegersberg verdiende zijn ticket door sterk te presteren tijdens de IAME Series Benelux, maar niet alleen daar. Sam maakte onlangs in aanloop op de zware week in Adria Sam kennis met de schakelkart van ID Engines. Op de kartbaan van Circuit Park Berghem liet hij zijn talent zien door in een voor hem nieuwe klasse direct de dagoverwinning voor zich op te eisen.

Podium Sam van Voskuilen

Waar de andere karters in de ID Engines Shifter al het hele seizoen ervaring hebben opgedaan, was de schakelkart met flippers nieuw voor Sam. “Ik heb ooit aangegeven dat ik graag een keer in een schakelkart zou willen rijden. Mijn vader heeft dat overlegd met Indy Dontje en zo kon ik in Berghem plaatsnemen in een vrijgekomen kart. Het is mij heel goed bevallen, nog veel beter dan ik had gedacht. De Shifter heeft enorm veel trekkracht onderin en lijkt op een KZ, maar dan met iets minder pk, maar wel met flippers om te schakelen.”

Het weekend in Berghem begon met vrije trainingen op vrijdag, maar niet voor Sam. “In verband met school kon ik op vrijdag nog niet trainen. Ook de eerste twee trainingen op zaterdag vielen in duigen, omdat het schakelkastje kapot ging. Voor de kwalificatie had ik dus maar één keer 15 minuten kunnen trainen. De kwalificatie verliep dramatisch. Ik had maar één sessie getraind en we gingen weg op een lage bandenspanning, maar na drie rondjes zakten de tijden al in, terwijl die normaal iedere ronde beter worden. Met deze banden moet je op hoge spanning weg en binnen drie rondjes een tijd neerzetten. Dat ging dus helemaal mis.”

Ondanks de tegenslag in de kwalificatie liet Sam zich niet uit het veld slaan. De races op zondag werden onder natte omstandigheden afgewerkt en dat ligt hem wel. “Ik heb een hele goede opleiding bij WJS Racing gehad. Dat is enorm belangrijk geweest. Anders had ik nooit zonder training in de regen direct vooraan mee kunnen rijden. We hebben de afgelopen jaren veel op natte banen gereden en dat betaalde zich nu uit. Het schakelen ligt mij bovendien enorm goed.”

Podium Sam van Voskuilen

Het veld van de ID Shifter was aangevuld met enkele snelle rijders uit de KZ. “Door de dramatische kwalificatie startte ik de eerste race op P7, maar al snel klom ik op naar de tweede plaats. Alleen de nummer één lag toen al 6 seconden los. Die kon ik niet meer inhalen. De tweede race was de leukste race. Met de nummer één uit de eerste race heb ik wel tien keer van positie gewisseld. Uiteindelijk kreeg ik een duw en kon hij mij binnendoor voorbij. Daar kreeg hij een tijdstraf van 3 seconden voor, waardoor ik die race alsnog won. De derde race was eigenlijk wat saai. Ik startte op P1 en ben eigenlijk direct weggereden. Aan het einde van de race lag ik bijna 5 seconden voor op de nummer twee, maar ik was wel enorm blij.”

De ervaring van de ID Shifter neemt Sam mee naar de IAME World Finals in het Italiaanse Adria. “Het circuit van Adria is nieuw voor me, ik heb alleen foto’s van de baan gezien. Zaterdag gaan we er trainen. Een nieuwe baan is weer een nieuwe uitdaging. Het zal zeker niet makkelijk worden. De beste rijders ter wereld doen mee en dat zal een hele klus worden. Er zal erg veel gereden moeten worden. Ik heb er echt zin in. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van de techniek. Er mag niets mis gaan.”

Sam van Voskuilen

Sam is bezig aan een sterke tweede seizoenshelft met goede resultaat in de Benelux Series en de Euro Series. “Mijn tijden waren in de eerste helft van het seizoen ook goed, maar in de tweede helft hebben we stappen gemaakt. We zijn benieuwd waar we in het veld van de World Finals staan. Ik ben er zin in!”

Sam van Voskuilen wil via deze weg graag het team van Willem Jan Schoots en zijn ouders bedanken. “Zonder hen was dit nooit mogelijk geweest.” En natuurlijk gaat ook veel dank uit naar zijn sponsor Bol & Van Voskuilen Advocaten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS