Karting • GK4 Kartseries

Sam Claes domineert in GK4 Kart Series en maakt titelstrijd ongekend spannend:

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2021 11:45 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – Het blijft spannend in de Open Schakel-klasse van de GK4 Kart Series. Doordat Sam Claes afgelopen weekeinde in Spa alle drie de races won, ligt de titelstrijd nog volledig open. De deze week 28 jaar geworden topper uit Peer verkleinde zijn achterstand op de leider in de titelstrijd tot twaalf punten. Met nog twee raceweekeindes te gaan is dus nog alles mogelijk. In de klasse IAME SuperShifter staat de snelle Belg in de tussenstand op P1.

Sam Claes

Sam was uiteraard enorm in zijn nopjes met het prachtige resultaat op het Belgische circuit. Drie mancheoverwinningen, zijn grote concurrent Gil Mertens werd achter hem drie keer tweede. “Ik heb veel te danken aan Randy Nauwelaers”, zei Sam over zijn teammanager van SLC Karting. “Hij die helpt mij enorm goed.. We zijn samen elk weekend op de baan. We proberen altijd te zoeken naar verbeteringen, hij net zo goed als ik. We willen ons altijd verbeteren.”

Dat leidde zondag dus tot een klinkend resultaat in de Open Schakel-klasse, waarin twee typen schakelkarts meedoen. Sam was er voor de tweede keer dit seizoen erin geslaagd Gil Mertens te kloppen. Voor hem bijzonder, omdat zijn concurrent met een KZ2-kart rijdt en hij met een SuperShifter.

Voor de razendsnelle piloot is het zijn grote doel om kampioen te worden dus ook de KZ2-rijders te verslaan. “Normaal zijn wij met de IAME een beetje benadeeld. Maar zondag ging het superhard Ik ben zeer tevreden.”

In de kwalificatie moest hij de poleposition nog laten aan Gil. In de eerste race zette de snelste man van Peer vervolgens veel druk op zijn landgenoot vooraan. “Ik dacht: ik haal alleen maar in als het zuiver kan, dus heb ik heel veel druk gezet. En toen maakte hij een foutje. Hij ging vol door de chicane, dus het chassis gaat in onbalans. Ik had een mooie strakke lijn en toen kon ik hem pakken.”

Nadat hij als winnaar over de finish was gekomen, mocht Sam in de tweede race van pole vertrekken. “Ik had een goede start. Ik had meteen het gevoel ‘de kart is er’. De juiste snelheid was er en toen was het gewoon er vol voor gaan. Na een ronde of vier, vijf zag ik dat ik een gaatje had. Toen wist ik: dit komt wel goed. Ik heb geprobeerd heel rustig strak mijn ronden te rijden. En dat heeft resultaat gehad.”

Sam Claes

Het verloop van de derde race was het eigenlijk hetzelfde. Sam: “Ik had een redelijk goede start en dan focussen op het rijden. De rondetijden waren strak, mooi constant zoals het hoort. Ik ben zeer tevreden.”

Wat zijn prestatie op de kartpiste in de Ardennen extra knap maakte, was dat Sam een dag eerder nog een tweeuursrace had gereden. “Het was de tweede keer dat ik met de Rotax Max reed. Voor mij was dat redelijk veel aanpassen. Alles is nieuw. Je moet anders rijden dan met een schakel. Ik had een uur en 10 minuten aan één stuk gereden en daarna gewisseld met mijn teamgenoot. Daarna kwamen we terug op de baan met een voorsprong van 14 seconden.”

Hij vervolgde: “Na een uur en 40 minuten rijden vielen we helaas uit met materiaalpech, dat was een beetje zonde. Maar zondag toen ik begon te rijden had ik zoiets van: dat uur en tien minuten rijden heeft goed geholpen. Ik had goed het ritme in het lichaam. Ze zeggen weleens: die twee uur lange wedstrijd is voor het plezier, maar je geeft je volledig. Je wil toch het maximum er uit halen.”

En een dag later dus gewonnen van zijn grote rivaal en teamgenoot Gil. Er is veel respect onderling en de twee maken elkaar steeds beter. “Hij is één van de beste piloten. Ik ben echt heel tevreden.”

Sam Claes bedankt zijn vader en Randy Nauwelaers en iedereen van SLC Karting voor de support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS