Karting • GK4 Kartseries

Sam Claes (26) als vanouds razendsnel: P1 in NK! "Ik heb een half jaar niks gedaan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 augustus 2020 17:50 • Print artikel

MARIEMBOURG – Zes maanden lang had hij geen wedstrijd gereden; voor karter Sam Claes was het dan ook even afwachten hoe goed de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap zou gaan. Maar de 26-jarige geweldenaar uit Peer toonde zondag op het circuit in Mariembourg dat zelfs zo’n grote pauze zijn kunsten in de kart niet aantast. Hij is en blijft een echte racer en die geven nooit op! In de IAME Super Shifter-klasse kwam hij als eerste over de finish geknald. ‘Gewoon’, als vanouds, zou je kunnen zeggen.

Sam Claes

“Het weekend was heel goed. Ik ben hier echt blij mee”, zei Sam met een grote lach op zijn gezicht. Een conclusie die vrijdag nog niet zo voor de hand lag. “Het was toen heel, heel warm. Dat was niet zo goed voor de kart en voor mij. Het was echt afzien. We kwamen die dag nog een beetje tekort. Gisteren ook nog. Toen hebben we heel veel gewerkt. We hebben de afstelling van het chassis een beetje aangepast met als gevolg dat we er op de racedag goed bij zaten.”

Zaterdag was de snelheid overigens ook al behoorlijk goed. Toen reed Sam de tweede tijd. Maar, zo zei hij, tijdens de races reed de kart zelfs nog iets beter. “In de finale leek het alsof de kart op rails liep, hij was supergoed. Ik heb daarvoor heel veel aan Randy Nauwelaers gehad. Die steunt me altijd, wat er ook gebeurt. Ik kan hem daarvoor niet genoeg bedanken. Hij zorgt ervoor dat het materiaal altijd tiptop in orde is en ik heb veel aan mijn monteur gehad. ”

Wat ook had geholpen: Sam rijdt heel graag op de Zuid-Belgische piste. “Dit is mijn lievelingsbaan. Er zitten snelle rechte stukken in en daarna een heel technisch gedeelte. Gas geven kan iedereen, maar je moet ook aan het stuur kunnen draaien en daar maken we een beetje het verschil.”

Het klonk zo simpel uit zijn mond, maar zo simpel was het in de praktijk zeker niet geweest. “Ik heb een half jaar niks gedaan. Thuis heb ik voor dit weekend een hele voorbereiding gedaan wat de conditie betreft omdat het karten zolang stilgelegen heeft. Normaal reed ik elke week. Tijdens corona helemaal niet meer.”

Sam Claes

“Ik had drie maanden niet meer gereden. Toen ben ik weer gaan sporten.” Dat was hard nodig ook, bekende Sam. Het was sowieso een goede opsteker na een moeilijke periode. “Normaal gesproken doe ik in de kart tijdens een training een sessie van vijftien tot twintig rondjes, maar nu kon ik na tien rondjes al niet meer. Maar sinds twee weken fiets ik elke dag vijftien kilometer aan 32 kilometer per uur. Zo ben ik mijn conditie aan het opbouwen.”

De wedstrijd in Mariembourg gold voor Sam vooral als voorbereiding op de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap van volgende week. “En om wedstrijdritme op te doen. Ik ben vooral gefocust op het Benelux-kampioenschap. Ik wilde hier in vorm komen voor die wedstrijd. Dat is wel gelukt.”

Want na afloop van de racemiddag stond hij dus toch weer met een beker in zijn hand. Een beetje onverwacht was dat wel. Sam: “Ik had eigenlijk geen verwachting. Ik had thuis afgesproken: alles mag, niks moet. Wij willen winnen, maar wij moeten niet winnen. Zo ben ik hier begonnen. De top drie is voor mij belangrijk. Als ik bij de eerste drie zit, ben ik altijd tevreden. Ik wil ook mijn vaste crew bedanken voor hun enorme steun. Zij gaan altijd trouw mee, daar ben ik ze dankbaar voor. Helaas was mijn vader er deze keer niet bij, maar we hielden contact na elke training en race. Deze zege is ook speciaal voor hem!"

Gevraagd naar zijn ambitie voor dit, door corona, zo rare seizoen, moet hij even nadenken. Dan zegt hij met een lach: “Als de kans erin zit, zou ik graag teruggaan naar de SuperNationals in Las Vegas...

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS