Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

SPECIAL - Gelimiteerde Porsche 911 ‘Ben Pon jr.’ vanaf nu te bestellen; wie was Ben Pon?

Uitgegeven door Peter Vader • 18 december 2020 22:01 • Print artikel

De gelimiteerde 911 Carrera 4S ‘Ben Pon jr.’ komt eraan. Van het exclusieve model dat Pon Porsche Import samen met Porsche Exclusive Manufaktur heeft ontwikkeld ter nagedachtenis aan Ben Pon junior en ter ere van 70 jaar importeurschap worden slechts twintig exemplaren gebouwd. De bijzondere 911 Coupé wordt niet alleen geleverd in een speciale kleurstelling van in- en exterieur, maar onderscheidt zich ook door zijn riante uitrusting die weinig meer te wensen overlaat.

1 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

De speciale 911 werd vorig jaar door Pon Porsche Import in samenwerking met Porsche Exclusive Manufaktur ontwikkeld. In eerste instantie gebeurde dat om de zeventigste verjaardag van de Nederlandse Porsche-importeur te vieren; het studiemodel van de auto werd op 30 september 2019 onthuld in het bijzijn van Dr. Wolfgang Porsche en Detlev von Platen, verantwoordelijk voor sales en marketing binnen de Raad van Bestuur van Porsche AG. De feestelijke onthulling werd overschaduwd door het overlijden van Ben Pon junior op dezelfde dag. Al die avond werd in overleg met Porsche AG besloten de auto naar de bekendste Nederlandse Porsche-ambassadeur te vernoemen.

2 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

De 911 Carrera 4S ‘Ben Pon jr.’ heeft de unieke paint-to-sample kleur Fischsilbergrau. Dit is dezelfde lakkleur als die van de Porsche 356 Knickscheibe die Pon Porsche Import in 1949 als allereerste auto op Nederlands kenteken zette. De hommage aan de zakenman annex autocoureur/olympisch kleiduifschutter onderscheidt zich daarnaast door de SportDesign voorbumper, SportDesign sideskirts en aluminium sierlijsten rond de zijruiten. Daarnaast wordt de auto standaard onder andere geleverd met 20/21 inch Carrera Exclusive Design velgen en een Licht Design Pakket. Technisch is de ‘Ben Pon jr.’ gebaseerd op de 992 Carrera 4S Coupé met de bekende 3,0-liter zescilinder bi-turbo boxermotor met 450 pk en 530 Nm, naar keuze met 8-traps PDK of met een handbak met 7 verzetten. Een Sport Chrono Pakket inclusief rijmodusschakelaar en een sportuitlaatsysteem met zilverkleurige sporteindpijpen zijn eveneens standaard.

3 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

Riante aankleding
Het interieur van de 911 Carrera 4S ‘Ben Pon jr.’ is voorzien van de handtekening van de succesvolle entrepreneur op het dashboard en verlichte ‘Ben Pon jr.’-dorpellijsten van donker aluminium. Een ‘70 Pon Porsche Import’-logo is terug te vinden op het sleuteletui, op de armsteun van de middenconsole en op de hoofdsteunen. Aan de binnenkant kenmerkt het model zich verder door een exclusief lederen interieur in Grafietblauw en stiksels in GT-zilver. De achterzijde van de verwarmbare Adaptieve sportstoelen Plus is bekleed met blauw leer - nog een uniek detail van deze auto. De speciale vloermatten zijn met hetzelfde leer afgebiesd. De ‘Ben Pon jr.’ heeft daarnaast diverse bijzondere accenten, zoals de hemelbekleding en zonnekleppen in Race-Tex, een hoogwaardig microvezelmateriaal dat gedeeltelijk is gemaakt van gerecyclede polyestervezels. Het standaard GT-sportstuurwiel heeft stuurverwarming.

De riante aankleding van de 911 Carrera 4S ‘Ben Pon jr.’ kan door de twintig toekomstige eigenaren nog verder worden uitgebreid. Zo zijn de auto’s optioneel te voorzien van onder meer Led-matrix koplampen inclusief PDLS Plus, ParkeerAssistent inclusief Surround View, een PASM sportonderstel (-10 mm), achterasbesturing, rijstrookwisselhulp en Porsche Entry & Drive.

Ben Pon portret 1


Wie was Ben Pon?
Voor de 50-plussers onder de volgers van RaceXpress een bekende naam uit de automotivewereld en de racerij, die geen nadere introductie nodig heeft. Voor de generatie Alpha (2000 – 2011) hooguit een naam waarvan ze misschien wel eens gehoord hebben in combinatie met auto’s. Dus, wie was Ben Pon? Bernardus Marinus “Ben” Pon werd geboren op 9 december 1936 in Leiden, maar groeide op in Amersfoort. Zijn vader, Ben Pon senior, was autodealer en werd in 1947 de eerste importeur van Volkswagens, nadat hij al voor de oorlog interesse had getoond in de VW Kever. De Kevers werden een succes in Nederland en Pon senior begon ze ook te importeren in de Verenigde Staten, waar ze uiteindelijk ook populair werden. Maar Pon senior is wellicht nog bekender als de ontwerper van de Volkswagen Transporter, de immens populaire bedrijfswagen beter bekend als de Volkswagen Van. Zijn bedrijf bestaat nog steeds, en importeert nog steeds Volkswagens. Pon Holdings is een Nederlands familiebedrijf dat wereldwijd actief is. Het is één van de grootste bedrijven in Nederland met een omzet van meer dan € 7,5 miljard en ruim 12.000 medewerkers wereldwijd, van wie 6.000 in Nederland. Pon werkt vanuit honderden locaties in 27 landen.

Ben Pon junior Porsche 356 Abarth Carrera 1600 GTL limited edition
Ben Pon junior met de zeldzame Porsche 356 Abarth Carrera 1600 GTL limited edition

Ben Pon's raceloopbaan
In 1961 was Ben Pon senior’s zoon – Ben Pon junior - begonnen met het racen met sportwagens en deed hij mee aan verschillende wereldkampioenschappen. Zijn auto - niet zo verwonderlijk gezien het werk van zijn vader - was een Porsche 356B Carrera, waarin hij samen met zijn vriend Graaf Carel Godin de Beaufort reed. Ze behaalden verschillende top drie klasseringen in hun klasse, en Pon won ook de GT1.6-klasse tijdens de 24 uur van Le Mans in 1961, samen met de Duitser Herbert Linge. Zijn vriend Godin de Beaufort reed sinds 1957 regelmatig Formule 1-races met Porsches van Ecurie Maarsbergen, zijn eigen team. In 1961 begon hij het hele seizoen te racen, en voor de eerste race van het seizoen 1962, de Nederlandse GP op Zandvoort, bood hij Pon aan om een tweede Porsche voor zijn team te rijden. De Porsche werd overtroffen door de rest van het veld en Pon kwalificeerde zich als 18e (van de 20). Niettemin vertrok hij snel voor zijn eerste - en laatste - Formule 1-GP. In de derde ronde kreeg Ben Pon een zware crash, waarbij zijn Porsche over-de-kop ging en hij eruit geslingerd werd. Hij had het geluk om zonder blessures weg te komen, maar hij zwoer nooit meer met een eenzitter te racen. In plaats daarvan ging hij met succes door met het deelnemen aan sportwagenraces voor Porsche en eindigde hij 8e algemeen en tweede in zijn klasse op Le Mans in 1964, samen met Henk van Zalinge. Datzelfde jaar stierf zijn vriend Godin de Beaufort aan verwondingen, die hij had opgelopen tijdens de training voor de Duitse GP. In 1965 was Pon een van de oprichters van het Racing Team Holland, het team waarmee zijn vriend, F1-coureur en Le Mans-winnaar Gijs van Lennep in het begin van zijn race carrière furore maakte. Ben Pon racete na 1965 niet zo veel meer. Toch won hij de S2.0-klasse en werd 7e algemeen op Le Mans in 1967, samen met Vic Elford. Het was zijn laatste, grote resultaat voordat hij in 1968 stopte met racen.

4 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

Ben Pon's leven na de racerij
Hij concentreerde zich op kleiduivenschieten en hij zat in het Nederlandse team voor de Olympische Spelen van 1972 in München. Hij vormde er een team met Eric Swinkels (zilverenmedaillewinnaar in 1976), maar ze presteerden teleurstellend, met Pon als 31e en Swinkels als 35e. In de jaren tachtig werd Pon uit de onderneming van zijn vader gekocht en richtte hij een investeringsfonds op, evenals een wijndistributiebedrijf en een wijnmakerij in Carmel Valley (USA), waar Bernardus-wijnen werden geproduceerd. Met een passie voor fijne rode wijnen en een ambitie om een vintage te creëren die wedijverde met een klassieke Bordeaux, richtte Pon de Bernardus Winery and Lodge op in Carmel, Californië (USA) en leidde hij later een distributiebedrijf in Amersfoort. In de laatste jaren van zijn leven verkocht hij zijn meerderheidsbelangen in zijn bedrijven. Als cadeau noemde één van zijn zakenpartners een golfbaan naar hem, Bernardus Golf in Cromvoirt. Kort voordat hij op 82-jarige leeftijd overleed, werd er in 2019 op het door hem geliefde Circuit Zandvoort een tribune naar hem vernoemd. Bij zijn overlijden stond Ben Pon op de lijst van de 500 rijkste Nederlanders, met een geschatte nettowaarde van € 280 miljoen (2018).

5 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

De gelimiteerde 911 Carrera 4S 'Ben Pon jr.'
Ben Pon, een bijzondere naam in de Nederlandse autowereld en een man die veel bijgedragen heeft aan de vaderlandse autosport. Allemaal met Porsche natuurlijk, daarom in 2020 terecht geëerd met een speciale uitvoering van de onsterfelijke 911: de gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S ‘Ben Pon jr.’ Deze auto is per direct te bestellen voor een consumentenadviesprijs vanaf € 252.200. Als extra geschenk ontvangen de kopers een schaalmodel (1:8) van de auto en een 'waiting for delivery' Exclusive giftbox met de initialen van de klant erin gegraveerd, met daarin een mal met de exterieurkleur, een sample van het interieur en een usb-stick met foto's van de auto. Heel bijzonder!

6 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

7 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

8 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

9 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

10 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

11 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

12 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr

13 gelimiteerde Porsche 911 Carrera 4S Ben Pon jr


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS