Formule 1

SPECIAL - F1 in 2022: wat verandert er? Wanneer zijn de races? Wie zijn de favorieten? + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 22 januari 2022 11:45

Na de ongelooflijk spannende seizoensfinale van 2021 maakt de Formule 1 zich op voor nog veel meer spanning in 2022, met nieuwe regels en auto's die de intrige alleen maar vergroten... Terwijl de nieuwe regels worden uitgerold en de nieuwe auto’s worden klaargestoomd, wordt het tijd om even een paar zaken op een rijtje te zetten, want wat verandert er precies voor 2022? Een regelrevolutie voor het seizoen 2022 betekent dat we een compleet nieuwe generatie auto's zullen zien. De grote verandering van F1 laat nu op zich wachten, vanaf februari gaan de teams hun nieuwe auto’s aan de pers voorstellen.

F1 2021 versus 2022

Waar staan we met de F1-toekomst?
Het nieuwe 2022-concept, dat één van de grootste technische veranderingen in de geschiedenis van de F1 markeert, is de afgelopen jaren gereviseerd en is in wezen een vereenvoudigde maar opvallende raceauto met een nieuw uiterlijk na een drastische revisie van de aerodynamica. De auto heeft een aantal opvallende noviteiten, zoals grotere en minder technische voor- en achtervleugels, grotere 18-inch wielen en een speciaal ontworpen vloer met 'grondeffect'.

En welke impact heeft dat op het racen?
De nieuwe auto's zien er niet alleen heel anders uit, ze zouden ook een duidelijk effect moeten hebben op het product op het circuit, met meer opwindende en competitieve wiel-aan-wiel-races de verwachting.

F1 2022 concept car

Waarom is dat?
Welnu, alle veranderingen zijn aangebracht om in wezen de storende luchtstroom van op en rond de auto's te verwijderen, om in plaats daarvan ervoor te zorgen dat de downforce meer vanonder de auto wordt gegenereerd. Dat moet auto's helpen om dichter bij elkaar te blijven zonder tijd te verliezen in de 'vuile' lucht van de voorligger. Hierdoor wordt het voor coureurs veel gemakkelijker om elkaar in te halen. Natuurlijk, het seizoen 2021 was één van de meest opwindende in de geschiedenis van de sport, maar de F1 gelooft - en heeft sterk bewijs van hun inschattingen - dat het racen nog zo veel beter kan.
Wie zullen de te kloppen teams en coureurs zijn?

Regelwijzigingen zijn altijd spannend voor F1-teams, omdat ze in wezen de pikorde opnieuw instellen. Iedereen begint met een schone lei om een competitieve auto opnieuw te ontwerpen. Dat leidt tot onvoorspelbaarheid en kan tot verrassingen leiden, waarbij teams vaak uit het niets de nieuwe regels volgen. Denk daarbij aan Brawn, die ineens vooraan reed in 2009.

F1 2022 Red Bull concept

Dat gezegd hebbende, zullen Mercedes en Red Bull, en Lewis Hamilton en de nieuwe kampioen Max Verstappen, het seizoen waarschijnlijk nog steeds als de favorieten beginnen, hoewel we uitkijken naar teams als Ferrari - de Scuderia heeft zich de afgelopen jaren openlijk gericht op deze reset van de regels - en andere grote namen die graag wat willen bewijzen, zoals McLaren en Aston Martin.

F1 2022 Lewis Hamilton terugkeer

Komt Hamilton terug?
Na zo'n controversieel einde van vorig seizoen en een verpletterende titelnederlaag, is de terugkeer van Hamilton beslist geen vaststaand gegeven. Zijn radiostilte en zuivering op sociale media hebben alleen maar bijgedragen aan speculaties over zijn toekomst. Maar het zou een enorme verrassing zijn als de meest succesvolle ster van de F1, dit jaar niet op de grid zou staan. Niet alleen heeft hij een deal gesloten met Mercedes voor nog eens twee seizoenen en sprak hij ongelooflijk enthousiast over de nieuwe regels. Maar Hamilton heeft nog steeds records te breken. Zoals Mercedes eerder deze maand duidelijk maakte met een paar veelzeggende hints.

F1 2022 Williams concept

Hoeveel coureurs wisselen van team? Zijn er nieuwe coureurs?
Hamilton's nieuwe Mercedes-teamgenoot is de grote verhaallijn voor 2022 op het gebied van coureursbewegingen, waarbij George Russell nu eindelijk zijn kans krijgt, na drie schitterende jaren uitgeleend te zijn aan Williams. Valtteri Bottas heeft zijn plaats bij de wereldkampioenen verloren, maar niet in de sport, met de Fin, die zeker geen slecht werk heeft geleverd bij Mercedes, op weg naar het door Ferrari gesteunde Alfa Romeo voor 2022.

Er zijn twee nieuwe coureurs op de grid; één keert terug naar de F1 en één is een rookie. Alex Albon, voorheen de Red Bull-teamgenoot van Verstappen, komt in de plaats van Russell bij Williams, terwijl Guanyu Zhou samen met Bottas bij Alfa de stap van F2 naar F1 maakt. Zhou, 22, is de allereerste Chinese coureur in de sport.

F1 2022 Alfa Romeo

Wanneer en waar zijn de races?
Een record brekende agenda met 23 Grand Prix op het programma is onthuld voor 2022, beginnend in Bahrein op 20 maart en eindigend in Abu Dhabi op 20 november. Er staat één nieuwe naam op de kalender, met Miami als gastheer van de eerste van twee races in de Verenigde Staten.

F1 2022 Ferrari

Wanneer worden de auto's geïntroduceerd?
Die eerste pre-season auto-lanceringen vertegenwoordigen enkele van de meest langverwachte data van het seizoen, vooral in een jaar waarin de auto's zo radicaal anders zijn. Terwijl het testen al volop is begonnen, zijn er nog geen officiële data bekend gemaakt. De auto's worden meestal rond begin februari onthuld, al krijgen we vaak al een vroege intro eind januari.

F1 2022 Aston Martin

Wanneer is testen?
Er zullen dit jaar zes dagen pre-season testen zijn volgens een verkort schema voor 2021. De eerste testweek is in Barcelona van 23 tot en met 25 februari, terwijl de tweede week in Bahrein is, op hetzelfde Sakhir-circuit waar de seizoensopener zal plaatsvinden op 10-12 maart.

Hoeveel sprintraces en wanneer?
Het Sprint-format debuteerde vorig jaar in Silverstone, Monza en Interlagos, en de F1 wil het aantal van die grid-setting zaterdagraces dit jaar verdubbelen tot zes. Als locaties zijn aangemerkt Bahrein, Imola, Montreal, Oostenrijk, Zandvoort en Interlagos.

F1 2022 Haas

Wie zijn de andere sterren om naar uit te kijken?
Het potentieel voor teams om in de rangorde te stijgen, zou coureurs ook de kans kunnen geven om hun naam definitief te vestigen tussen de groten van de sport. George Russell is de voor de hand liggende coureur om naar te kijken met zijn overstap naar Mercedes, terwijl Ferrari's Charles Leclerc en McLaren's Daniel Ricciardo - die al racewinnaars zijn - zouden kunnen opbloeien, samen met hun indrukwekkende teamgenoten, Carlos Sainz en de Britse Lando Norris.
Als hun auto’s het juiste potentieel blijken te hebben, houd dan ook meervoudige wereldkampioenen Sebastian Vettel (Aston Martin) en Fernando Alonso (Alpine) in de gaten, met de Spanjaard bijzonder snel in 2021. Mick Schumacher hoopt ook voort te bouwen op zijn indrukwekkende rookieseizoen met Haas, hoewel het nog de grote vraag blijft hoe competitief de Haas-auto’s zullen zijn, dus dat valt nog te bezien.

F1 2022 Alpine

Reden genoeg om met veel interesse het nieuwe F1-seizoen te gaan volgen. Met technische nieuwe regelementen en dus nieuwe auto’s en met een aantal coureurs die tot volle wasdom kunnen komen in 2022, wordt het gegarandeerd een interessant seizoen, aldus een bericht van SkySports. Spektakel gegarandeerd! Of het net zo spannend wordt als 2021 valt te bezien, dat kon bijna niet spannender, maar er is zo veel nieuws te melden wat voor vele verrassingen op de grid kan zorgen.

Alles over de nieuwe regels voor 2022 komt voorbij in de volgende video van Driver61:





F1 2022 Boeiend seizoen

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS