Formule 1

SPECIAL - De F1 speelt altijd 'hard to get' maar een Andretti Audi F1 team is een serieuze optie + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 17 mei 2022 08:01 • Print artikel

“Omdat de Formule 1 ‘hard to get’ speelt, heb ik bewondering voor Michael Andretti's meedogenloze poging om zijn bod geaccepteerd te krijgen, ondanks de kortzichtige terughoudendheid van de huidige teams. Daarom heb ik een suggestie: Andretti Audi!”, aldus Paul Velasco in een bericht van GrandPrix247, die vervolgt: “Het toppunt van de sport betekent voor mij het beste van alles: coureurs, auto's, banden, ingenieurs, monteurs en natuurlijk teams. Maar helaas, van de tien teams die momenteel in de F1 zitten, staat waarschijnlijk de helft in de Top-10, de anderen niet, meer zoals de Top-50. Het is pure hebzucht en onwil om de substantiële taart te delen die de F1 biedt, waarbij miljarden euro’s en dollars naar Liberty Media gesluisd worden en vervolgens gedeeld met de tien teams, die daar zijn vanwege puur geluk in plaats van pure verdienste.” De franchising van F1 is elitair gebleken voor een sport die de FIA en iedereen aanprijzen als het toppunt van de autosport. Zou dat het geval zijn dan zou het geen exclusieve club moeten zijn waar de toegang wordt geblokkeerd.

Audi_F1_concept_graphic_by_Reddit
Audi F1 concept graphic by Reddit

Andretti speelt ‘Mr Nice Guy’
Michael Andretti speelt nog steeds Mr Nice Guy, maar als hij zou besluiten om het hard te spelen, dan zou ik hem aanraden te kijken wat de Amerikaanse en Europese wetgeving zegt over handelsbeperking, monopolies en oneerlijke concurrentie. Als je het toppunt van iets bent, welke sport dan ook, kun je toch niet exclusief zijn voor slechts tien entiteiten? Het moet allesomvattend zijn. Hoe dan ook, dat zou moeilijk zijn om de legale weg te bewandelen, maar als laatste redmiddel zou dat het voorbehoud zijn om de Concorde-overeenkomst, en al die duistere nevenovereenkomsten, omver te blazen en zou het tijd kunnen zijn om de F1-sport volledig te herstructureren op het hoogste niveau.

Andretti_Autosport_Michael

Andretti Autosport heeft alles gewonnen
Ondertussen lijkt het erop dat Red Bull en Porsche een deal zullen aankondigen in de nasleep van de meest langdurige en bizarre bevestiging door Volkswagen dat beide merken op zoek zijn naar een F1-inschrijving. Hoewel ik geloof dat Andretti Porsche een verrukkelijk vooruitzicht zou zijn, laten we voor dit artikel aannemen dat Red Bull die deal al heeft bezegeld. Waardoor Audi achteropraakt. Stap in Andretti, die heeft gezegd dat het inschrijfgeld van $ 200 miljoen om het elfde team op de F1-grid te zijn, een grote verandering voor hen is, aangezien ze aanzienlijke steun hebben voor het project dat voor 2025 is bestemd. Als de twee 'race-instituten' hun krachten bundelen, is het "argument van welke waarde brengen ze voor onze sport" ineens een non-issue omdat Audi Le Mans heeft gewonnen, alleen Porsche heeft daar meer overwinningen (19!) en Ferrari staat derde met negen overwinningen bij deze grote wedstrijd. En natuurlijk heeft Andretti Autosport alles gewonnen, van IndyCar tot V8 Supercars en veel daartussenin.

Audi-F1-Entry

F1 en F1.5
Andretti Audi vinkt elk vakje aan en voor mij is het een verrassing dat er op het moment van schrijven geen synergie lijkt te zijn. De logica is overduidelijk voor beide organisaties en het zou een van de meest opwindende F1-projecten van deze eeuw betekenen. Als ze zelf niet om de tafel zijn gaan zitten om een partnerschap te bespreken, dan zou ik willen dat ze dat deden. Het probleem is dat die kliek die nu de F1 runt, niet alleen F1, FIA maar ook Toto, Red Bull, Ferrari enzovoorts zichzelf voor het leven tot 'de show' hebben aangesteld. Hoe slecht je team ook is, je had het geluk om in deze zeer kleine wereld de juiste kans te kunnen pakken, om voor altijd deel uit te maken van de F1. Dus wat ze zeggen is dat raceorganisaties met een enorme stamboom, grote middelen en een grote infrastructuur, geen kans onbenut hebben gelaten om de top te bereiken. Daarmee is er dus geen weg te begaan voor Andretti, of Penske of Joest, of Dallara of wie dan ook, die serieus het F1-pad wil inslaan. En dit verwatert duidelijk ook de kwaliteit van de huidige F1-teams, wat resulteert in de middelmatigheid die we nu hebben. We hebben slechts twee of drie teams met een voorsprong op de rest, de kloof is enorm tot het punt dat we Formule 1 en Formule 1.5 hebben.

Degraderen en promoveren
Maar maak je geen zorgen voor de achterblijvers, ze zijn veilig omdat er geen uitweg is tenzij ze zelf falen. Zelfs als ze geen waarde toevoegen aan de sport zoals Haas en Williams van een paar jaar geleden. Ze zouden het recht niet hebben om in de F1 te zitten als het echt een sport was waar de tien beste teams ter wereld in de mix zitten. Het is trouwens een enorme schande dat Max Mosley’s idee om een degradatie- en promotiestijl te hebben voor teams om in de F1 te blijven of terug te vallen naar de F2, een beetje zoals voetbal wanneer een team het slecht doet in de eerste klasse, ze degraderen naar de tweede en andersom, de teams die het goed doen, promoveren voor het volgende seizoen.

Andretti-Autosport_logo

Andretti niet gedoemd te mislukken
Maar de ooit gezonde pijplijn tussen F1 en andere autosportdisciplines werd doorgesneden door Bernie Ecclestone en verstevigd door de tien gelukkige teams die op het juiste moment op de juiste plaats waren. En om eerlijk te zijn, van de tien verdient de helft het om in de F1 te zitten. Voor de rest kan ik alleen maar zeggen dat er veel grotere, betere en meer raszuivere raceorganisaties zijn om F1-programma's te runnen. Maar die zijn lang geleden gemarginaliseerd en hebben geen toegang meer tot de grootste show in de autosport. Je zou ook kunnen stellen dat tien jaar geleden de gebruikelijke belanghebbenden in de F1 stemden om de Formule 1 zelfs twaalf teams te laten hebben, denk aan Caterham, Marussia en HRT. Drie organisaties zonder stamboom als constructeurs of zelfs als grote niet-F1-teams, opererend met minimale middelen en een matige infrastructuur. Zij waren altijd gedoemd te mislukken. Dit zal zeker niet het geval zijn met ‘Andretti-Audi’, die hun aanzienlijke middelen en infrastructuur combineert. Bij hen lijkt het meer op het samenvoegen van twee goliaths van de autosport die zich verenigen om de no-entry club die de F1 is geworden, het zwijgen op te leggen. Michael Andretti bracht een spraakmakend bezoek aan de Miami Grand Prix-paddock om zijn project onder de aandacht te brengen, ontmoette de hoofden van de sport, teams en dergelijke, en verklaarde achteraf dat hij nu "richting" had om naar toe te werken. Voorlopig heeft hij Zak Brown van McLaren aan zijn zijde, evenals motorleveranciers Alpine voor nu, die de volgende zijn om een nieuw team te leveren. Maar laten we nog even wachten tot Andretti een all-inclusive deal sluit voor PU's met Audi, dan zullen we zien waar ze staan.

De deur openen naar de USA
Het zal waarschijnlijk nooit gebeuren, maar als dat het geval is, zal ik de eerste zijn die zich aanmeldt voor de Andretti Audi-fanclub om Toto en zijn vrienden te zien kronkelen wanneer er in de pers koppen opduiken als "Andretti Audi-coureur Colton Herta wint een Grand Prix". Die openen de deur naar de Amerikaanse markt op de manier die ze nu duidelijk niet bedenken. Voorlopig is de hele klucht een aflevering van Drive-to-Survive op Netflix waardig, internet zal erdoor ontploffen!

Kijk naar de ruim 8 minuten durende YouTube-video van The Race over wat uiteindelijk Volkswagen deed besluiten om met Porsche en Audi te gaan deelnemen aan de Formule 1:Kijk ook even naar de ruim 2 minuten durende YouTube-video van Formula World waarin Mario Andretti de laatste stand van zaken geeft over de kandidatuur van Andretti Autosport voor de Formule 1:Audi_vorsprung_durch_technik

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS