Formule 1

SPECIAL - David Coulthard: "Max Verstappen is een winnaarsmachine en geeft geen zier om..." + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 7 december 2022 11:01 • Print artikel

Dat Max Verstappen wordt gezien als één van de groten van de Formule 1, is na het behalen van zijn tweede wereldtitel een feit. Ook David Coulthard is ervan overtuigd dat Max Verstappen die bewierookte grootheid is, maar waarschuwt dat zijn twee titels alles kunnen zijn wat hij krijgt als hij geen winnende auto heeft, maar dat zijn tweede titel ook wel eens de eerste van velen kan zijn. In zijn seizoensterugblik van het Formule1 2022 F1-wereldkampioenschap schrijft de 13-voudig Grand Prix-winnaar, die inmiddels een èchte F1-expert is geworden, enthousiast over de Nederlandse 25-jarige die het seizoen 2022 in stijl domineerde. Verstappen was onaantastbaar terwijl hij zonder discussie zijn tweede titel in twee jaar binnenhaalde.

Max_Verstappen_world_champion_2022


Nieuw F1-tijdperk
Dit onaantastbare resultaat is in tegenstelling met vorig jaar, toen de Grand Prix van Abu Dhabi onder leiding van Michael Masi de overwinning bezoedelde op een zeer omstreden avond die nog steeds de meningen van de F1-fans verdeelt. De carrière van Max Verstappen is tot nu toe fenomenaal geweest. Hij debuteerde in de F1-scene als de jongste F1-coureur ooit die aan een race begon, dat deed hij tijdens de Australische Grand Prix van 2015 in de kleuren van Toro Rosso. Tijdens de Grand Prix van Spanje van 2016 geloofde Red Bull in hun wonderkind en promoveerde hem naast Daniel Ricciardo ten koste van de ondermaats presterende Daniil Kvyat. Verstappen won de Spaanse Grand Prix bij zijn debuut voor het 'senior'-team op 18-jarige leeftijd en heeft sindsdien nog eens 76 podiumplaatsen behaald, 35 keer gewonnen in zijn 163 starts in de hoogst denkbare raceserie. Met twee F1-titels op een rij betekent het dat de sport is verschoven van het Lewis Hamilton-tijdperk naar het Max Verstappen-tijdperk.

Red_Bull_kaderleden

Titel winnende auto
Maar Coulthard waarschuwt: “Het Verstappen-tijdperk is misschien voorbij na twee titels. Niet omdat hij geen briljante coureur is, maar hij heeft de komende seizoenen misschien geen titel winnende auto. Dat weet niemand van tevoren. "Lewis had negenvoudig in plaats van zevenvoudig F1-kampioen kunnen zijn. Tegelijkertijd heeft hij vaak in een goede auto gezeten en iemand als Fernando Alonso bijvoorbeeld niet. "Alonso had meer dan twee titels moeten hebben, maar zijn keuzes en de racegoden hebben hem in de positie gebracht dat hij volgend jaar voor Aston Martin zal rijden en de kans dat hij kampioen wordt klein is", voorspelde de Schot. Als we terugkijken naar 2005 en 2006, de twee titel winnende seizoenen voor de Spanjaard waarvan destijds veel meer van werd verwacht, dan blijven die twee overwinningen in het F1-wereldkampioenschap de hoogtepunten van zijn F1-carrière. Het is een les over hoe je juist geen wereldkampioen wordt.

Max_Verstappen_en_Jos_Verstappen

Winnaarsmachine
Wat de status van Verstappen op relatief jonge leeftijd betreft, waagde Coulthard: “Net zoals Lewis geen negen wereldtitels nodig heeft om hem als één van de grootste coureurs in de sport te beschouwen, is Max nu al één van de groten. Je zou ook een ‘f@cking idiot’ moeten zijn om te beweren dat hij dit alleen heeft bereikt omdat hij in een goede auto zat. Niemand van zijn teamgenoten heeft zich immers aan hem kunnen meten. Max is een beest op de baan, een winnaarsmachine die geen reet geeft om wat wij te zeggen hebben of wat iemand anders te zeggen heeft. Hij is ongelooflijk”, concludeerde Coulthard.

Max_Verstappen_en_Lewis_Hamilton

Hoe goed het werd
Wat betreft die winnende auto die hij of een F1-grootheid nodig heeft om de klus te klaren: Red Bull heeft de kundige Adrian Newey in hun team, wat dit seizoen duidelijk werd. De RB18 begon weliswaar als een solide stuk uitrusting, maar Ferrari had aanvankelijk het voordeel met hun formidabele F1-75. Maar naarmate het seizoen vorderde, werd de RB18 - vooral in de handen van Verstappen – geheel in Newey-traditie alleen maar beter en beter: 17 overwinningen in 22 races is hoe goed het werd, waarvan 15 door Max. Verwacht niet dat het minder wordt in de jaren die nog volgen. Chapeau Max Verstappen!

Max_Verstappen_en_Helmut_Marko

Max_Verstappen_en_Red_Bull-team_World_Champion_2022

Max_Verstappen_en_Dietrich_Mateschitz

Max_Verstappen_podium_champagne

Max_Verstappen_Barcelona_2022Max_Verstappen_F1_World_Champion_2022

Logo_RaceXpress_on_YouTube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS