Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

SPECIAL - Thierry Vermeulen verheugt zich om in recordveld van 42 GT-auto's van start te gaan in Misano

Uitgegeven door Peter Vader • 14 juli 2023 16:30

Het grootste deelnemersveld in de geschiedenis van de Fanatec Europe GT Sprint Cup is dit komend weekend (14-16 juli) aanwezig op het Misano World Circuit Marco Simoncelli voor de tweede stop van de kalender van 2023. Een opmerkelijke grid van 42 auto's zal een tweetal races op het Adriatische circuit verrijden, inclusief een sterke Italiaanse aanwezigheid onder de teams, coureurs en merken. Het markeert de hervatting van een Sprint-seizoen dat in mei van start ging op Brands Hatch en slechts twee weken na de grote CrowdStrike 24 Hours of Spa komt. Het deelnemersveld is enorm uitgebreid door de toevoeging van de Bronze Cup-klasse, die ook zal deelnemen aan de volgende evenementen in Hockenheim en Valencia. Een handvol verdere toevoegingen brengt de deelnemerslijst op 42 auto's, een aantal dat dit seizoen misschien niet geëvenaard wordt. Als zodanig kunnen fans een spannend weekend verwachten waarin het sprintracen weer centraal staat.

Thierry Vermeulen
Thierry Vermeulen (Bron foto: Annelies Bijwaard-Smolenaers)

PRO:
Een serk Audi-contingent hoopt zijn goede vorm voort te zetten in Misano. Misano is van oudsher een gelukkig jachtgebied voor Audi. Het merk uit Ingolstadt heeft in totaal 10 overwinningen behaald op het Italiaanse circuit, waaronder zeven van de afgelopen acht en de vorige vijf op rij. Als zodanig is de voor de hand liggende plaats om te beginnen bij de Tresor Orange1-combinatie van Mattia Drudi en Ricardo Feller, die de Race 2-overwinning behaalde op Brands Hatch en het klassement leidde op weg naar het thuisevenement van de ploeg.

 Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 1

Serie-nieuwkomer Comtoyou Racing heeft ook het potentieel om vooraan te verschijnen met zijn twee ingeschreven auto's. Christopher Haase en Lucas Legeret delen de #11, terwijl er een vergelijkbare mix van ervaring en jeugd zit in de #12 van Fred Vervisch en Nicolas Baert. Saintéloc Junior Team brengt het Audi-contingent op vijf met zijn paar auto's. Patric Niederhauser en Erwan Bastard vormen de #25 crew, terwijl tweevoudig Misano-winnaar Chris Mies wordt vergezeld door Gregoire Demoustier in de #27.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 3

Akkodis ASP behaalde de meest recente overwinning voor een niet-Audi-team toen de #88 Mercedes-AMG van Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy in 2021 zegevierde. Het Akkodis-team scoort goed en wist de openingsoverwinning van het seizoen op Brands Hatch en een tweede plaats in de CrowdStrike 24 Hours of Spa te behalen.

Het succes van Audi tijdens de voorbije seizoenen in Misano is te danken aan Team WRT met zijn #32 line-up van Dries Vanthoor en Charles Weerts. Het Belgische duo heeft zes overwinningen behaald op het circuit, maar ze staan dit jaar voor een geheel nieuwe uitdaging na de overstap van het team naar BMW. Kunnen ze hun succes vergroten met een heel andere auto onder zich?

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 4 Misano_World_Circuit_Valentino_Rossi
Valentino Rossi

Wat de uitkomst van het weekend ook zal zijn, het lijdt geen twijfel dat de #46 Team WRT BMW de meest populaire deelnemer op de grid zal zijn. De geboorteplaats van Valentino Rossi ligt op slechts 15 kilometer van het circuit en na een doorbraak met een podiumplaats op Brands Hatch, zullen hij en Maxime Martin mikken op meer succes in Misano. Een derde Team WRT BMW combineert de jongeren Thomas Neubauer en Jean-Baptiste Simmenauer in de #31 machine.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 5  Misano World Circuit Thierry Vermeulen actie front
Thierry Vermeulen

Ferrari-team Emil Frey Racing toonde een uitstekend tempo op Brands Hatch, hoewel de uiteindelijke resultaten niet helemaal overeenkwamen met de snelheid. Het Zwitserse team zal opnieuw een paar deelnemers inzetten, waarbij Giacomo Altoè en Konsta Lappalainen de #14 delen naast de #69 van Albert Costa en onze landgenoot Thierry Vermeulen.

Thierry Vermeulen komt dit weekend opnieuw aan de start in een wedstrijd van de GT World Challenge Europe Sprint Cup. De Verstappen.com coureur rijdt in een Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing. De 20-jarige Nederlander - zoon van Max Verstappen F1-manager Raymond Vermeulen - over zijn deelname van komend weekend in het Italiaanse Misano: "Ik ben er klaar voor om van start te gaan in Misano, na twee uitstekende testdagen in Mugello samen met Max en Jos. Het was heel goed om na twee zware raceweekenden wat dingen uit te proberen. Na de Norisring hadden we wat tijd nodig om dingen te testen, aan de auto te werken en aan mezelf te werken, dus het was geweldig om te resetten met twee goede dagen in Mugello. Ook voor het team was het een zeer effectieve ervaring. Dus we zijn klaar voor Misano en proberen een paar dingen uit, die we in Mugello hebben geleerd."

Misano_World_Circuit Thierry Vermeulen Emil Frey Ferrari 296 GT3
De Emil Frey-Ferrari 296 GT3 van Thierry Vermeulen

Garage 59 was de leidende McLaren-ploeg bij de seizoensopener, waar Benji Goethe en Nicolai Kjaergaard een vierde plaats behaalden. Ze mikken op meer van hetzelfde in Misano, terwijl de #111 JP Motorsport-inzending van Christian Klien en Dean MacDonald hoopt te scoren nadat ze in Groot-Brittannië niet hebben gescoord. Dinamic GT Huber Racing kreeg ook te maken met teleurstelling op Brands Hatch, hoewel de #54 Porsche van Christian Engelhart en Adrien De Leener op weg was naar een top-vijf finish in Race 1 voordat hij aan de streep zonder brandstof kwam te staan.

Het Pro-veld wordt gecompleteerd door het lokale merk Lamborghini, dat wordt vertegenwoordigd door de #60 VSR-inschrijving van Jordan Pepper en Franck Perera. Deze line-up van coureurs is meer dan in staat om de overwinning op eigen bodem te behalen, wat de eerste zou zijn voor Lamborghini sinds 2019.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 7

GOLD CUP & SILVER CUP: Competitieve klassengevechten worden hervat op de Adriatische Zee
Met vijf sterke deelnemers was de verwachting dat de Gold Cup dit seizoen een spannende strijd zou worden. Het vroege bewijs suggereert dat ook, om precies te zijn, met minder dan 10 punten die het veld scheiden. Aurélien Panis en Alberto Di Folco (#9 Boutsen VDS Audi) gingen voorop na de openingszege op Brands Hatch, hoewel ze slechts één punt verwijderd waren van Calan Williams en Niklas Krütten (#30 Team WRT BMW) die Race 2 won op het Britse circuit.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 8

De overige drie bemanningen verschijnen allemaal met een Audi aan de start. Het #26 Saintéloc Junior Team-duo Simon Gachet en Paul Evrard behaalde een paar podiumplaatsen op Brands Hatch, terwijl Gilles Magnus en Finlay Hutchison (#21 Comtoyou Racing Audi) evenals Adam Eteki en Cesar Gazeau (#10 Boutsen VDS Audi) ook top-drie finishes realiseerden. Met zo weinig om tussen te kiezen, is deze klassenstrijd onmogelijk te voorspellen.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 9

De vroege pikorde is alleen iets duidelijker in de Silver Cup. Alex Aka en Lorenzo Patrese (#99 Tresor Attempto Audi) voeren het klassement aan, na een op en neer gaand openingsweekend met als hoogtepunt een overwinning in Race 1. Frank Bird en Jordan Love (#77 HRT Mercedes-AMG) zijn tweede dankzij een paar podiumplaatsen op Brands Hatch, terwijl mede-Mercedes-AMG-team Madpanda Motorsport ook een top-drie binnenhaalde met zijn #90-team van Ezequiel Perez Companc en Jesse Salmenautio.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 10

De #119 VSR Lamborghini-combinatie van Marcus Paverud en Baptiste Moulin verdiende de hoogste eer van Race 2, bij de seizoensopener en zou opnieuw een kandidaat voor de klasseoverwinning moeten zijn op eigen terrein. Hetzelfde team zal de #163 Lamborghini inzetten voor Rolf Ineichen en Yuki Nemoto, terwijl het Monegaskische team GSM AB1 nog een Huracán toevoegt voor Fidel Castillo en Nicholas Risitano.

Hoewel de auto Japans is, is de reis naar Misano echt een thuisevenement voor Nova Race. Inderdaad, het in Varese gevestigde team zal een volledig team van Italiaanse coureurs inzetten in zijn Honda NSX GT3-uitdagers: Leonardo Moncini en Jacopo Guidetti delen de #28, terwijl Diego Di Fabio en Erwin Zanotti de #68 voor hun rekening nemen.

Het Italiaanse thema gaat verder met de #71 AF Corse - Francorchamps Motors Ferrari. Tiener Nicola Marinangeli maakte indruk tijdens zijn seriedebuut en wordt opnieuw vergezeld door de ervaren GT-rijder Sean Hudspeth. Ten slotte voegt Tresor Attempto Racing een tweede auto toe aan de Silver Cup-grid voor de volledig Italiaanse line-up van Pietro Delli Guanti en Alessio Deledda, die de het stuur van de #333 Audi zullen delen.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 11

BRONZE CUP: Zeer competitief veld als klasse maakt Fanatec GT Europe Sprint Cup debuut
Misano zal de deelnemers aan de Bronze Cup welkom heten op de grid, aangezien de populaire nieuwe klasse voor het eerst op een Sprint-evenement verschijnt. Een zeer competitief veld van 12 teams zal de strijd aangaan op het Italiaanse circuit, waaronder een aantal die elders in Fanatec GT Europe succes hebben gehad.

Inderdaad, de #188 Garage 59 McLaren ziet tweevoudig Pro-Am-kampioen Miguel Ramos vergezeld door Henrique Chaves, met wie hij in 2021 de titel in de wacht sleepte. AF Corse brengt ook een zeer bekwaam duo mee in zijn #52 Ferrari, met Louis Machiels en Andrea Bertolini zet hun lange samenwerking voort.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 12

Net als bij het WEC-enduranceracen is Porsche het best vertegenwoordigde merk in de Bronze Cup. De #44 CLRT-inzending bevat Steven Palette en een nog te bevestigen coureur. Dinamic GT Huber Racing zal de #55 inzetten voor Philipp Sager en Christopher Zoechling, terwijl Pure Rxcing Alex Malykhin en Ayhancan Güven in de #911 heeft. Herberth Motorsport voltooit het Porsche-contingent met de vertrouwde combinatie van Ralf Bohn en Robert Renauer in zijn #91-machine.

Mercedes-AMG is ook goed vertegenwoordigd met drie auto's. Reema Juffali zal de enige vrouwelijke racer op de grid zijn, samen met Ralf Aron in de #81 Theeba Motorsport-machine. Het Franse duo Eric Debard en Jim Pla sluiten aan bij de #87 Akkodis ASP-inzending, terwijl Sebastien Baud de #79 HRT-inzending deelt met teambaas Hubert Haupt.

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 13

De #66 Tresor Attempto Racing Audi combineert Andrey Mukovoz met fabriekscoureur Dennis Marschall. In de #112 McLaren zal JP Motorsport-teambaas Patryk Krupinski delen met de ervaren GT-racer Norbert Siedler, die de allereerste race op Misano in 2015 won. Imperiale Racing vervolledigt de grid met een eenmalige deelname aan de Bronze Cup voor zijn thuisrace. De ervaren Loris Spinelli wordt vergezeld door Kirgizische coureur Dmitry Gvazava, die zijn seriedebuut maakt in de #126 Lamborghini.

TIJDSCHEMA

Zaterdag 15 juli
09:00-09:20 – Kwalificatie 1
14:00-15:00 – Wedstrijd 1

Zondag 16 juli
09:00-09:20 – Kwalificatie 2
14:00-15:00 – Wedstrijd 2

STATISTIEKEN & FEITEN

• Dit wordt het negende Fanatec GT Europe-evenement in Misano, waarmee het na Brands Hatch het meest bezochte Sprint Cup-circuit wordt. Het is het enige circuit dat sinds 2015 altijd op de kalender staat.

• De bevestigde startopstelling van 42 auto's voor het evenement overtreft ruimschoots het vorige record voor deelname aan de Sprint Cup van 38. Toevallig was dit ook gevestigd in Misano in 2016.

• Audi wordt het best vertegenwoordigde merk met 12 auto's, gevolgd door Mercedes-AMG (6), Lamborghini en Porsche (beide 5). BMW, Ferrari en McLaren hebben allemaal vier inschrijvingen, terwijl Honda er twee heeft.

• Dit is van oudsher een zeer succesvol circuit voor Audi. Het merk Ingolstadt heeft 10 overwinningen behaald in Misano, waaronder de laatste vijf op rij. Mercedes-AMG heeft drie overwinningen, gevolgd door Ferrari (2), Lamborghini en Bentley (beiden 1)

• Een groot deel van het succes van Audi in Misano is te danken aan Dries Vanthoor en Charles Weerts. Ze hebben zeven overwinningen uit negen starts samen op het Italiaanse circuit, inclusief clean sweeps in 2021 en 2022. Dit wordt hun eerste optreden op het circuit in de BMW’s.

• Fred Vervisch (2016), Chris Mies (2018 x2), Franck Perera (2017), Norbert Siedler (2015) en Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy (2020) zijn de andere voormalige Misano-winnaars op de deelnemerslijst.

• Valentino Rossi is ook een Misano-winnaar: hij behaalde drie MotoGP-overwinningen op het circuit, zegevierend in 2008, 2009 en 2014. De laatste was zijn laatste Grand Prix-motortriomf op eigen bodem.

Ronderecord serie: 1m30.942s – Dries Vanthoor, #32 Team WRT Audi (2022)

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 14

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 15

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 2

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 16

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 17

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 18

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 19

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 20

Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano Foto 21Thierry Vermeulen


Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano event poster

Foto's: Misano World Circuit en Fanatec Europe GT Sprint Cup

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS