Formule 1

SPECIAL: Opel viert feest met160 jaar aan innovaties en succes in autosport: van Ascona SR tot elektrische Corsa-e Rally

Uitgegeven door Deni Volkers • 12 april 2022 20:35

Van naaimachines via fietsen naar succesvolle automodellen. Dit jaar viert Opel een wel heel speciaal jubileum: al 160 jaar maakt Opel innovaties betaalbaar voor een breed publiek. Al toen Adam Opel het merk in augustus 1862 oprichtte, kreeg dit absolute prioriteit. En tot op de dag van vandaag is Opel trouw gebleven aan zijn toewijding om innovaties voor zoveel mogelijk consumenten beschikbaar te stellen, in combinatie met emotie en traditie.

Opel

“Opel brengt al 160 jaar mensen in beweging”, zegt Uwe Hochgeschurtz, CEO van Opel. “We worden nog altijd gedreven door dezelfde geest als van oprichter Adam Opel: technologie en innovaties voor iedereen. Veel bestsellers uit onze rijke geschiedenis staan hiervoor symbool. Net als onze huidige modellen waarvan de meeste inmiddels geëlektrificeerd zijn. Vanaf 2028 is Opel in Europa een volledig elektrisch merk. We zijn dan ook goed voorbereid op de komende 160 jaar.”

160 jaar opel

Tegemoet komen aan individuele wensen

Het succesverhaal van Opel begint in augustus 1862. Adam Opel monteert in Rüsselsheim zijn eerste naaimachine en legt hiermee als het ware de eerste steen van het jonge bedrijf. Al snel stijgt de productie, niet in de laatste plaats omdat Opel tegemoetkomt aan de individuele wensen van de klant en naaimachines op maat maakt. In 1886 wordt Opel een van de eerste fietsfabrikanten in Duitsland. Het bedrijf past voor die tijd moderne technologie toe, zoals luchtbanden, kogellagers en vrijloopnaven.

Sophie & Adam

Legendarische Opel 4/8 PS ‘Doktorwagen’

Nadat Adam Opel in 1895 komt te overlijden, zetten zijn vijf zonen het bedrijf voort. In 1899 begon Opel met het produceren van auto’s met de bouw van de ‘Patent-Motorwagen System Lutzmann’. In 1906 bouwt Opel zijn duizendste voertuig, maar drie jaar later komt de echte doorbraak met de legendarische Opel 4/8 PS ‘Doktorwagen’. Dit model kost slechts de helft van zijn luxe concurrenten en maakt het voor veel mensen mogelijk een eigen auto te bezitten.

Opel

Een echte ‘volksauto’

Opel is de eerste Duitse autofabrikant die grootschalige productie met behulp van een assemblagelijn introduceert. De Opel 4/12 PS ‘Laubfrosch’ uit 1924 is de eerste auto die in Duitsland van de band rolt. Dankzij een steeds efficiëntere productie worden de modellen van Opel betaalbaarder, zoals de Opel 4 PS die nog geen 3.000 mark kost. De 1,2-liter wordt in 1931 een echte ‘volksauto’. In 1935 is de nieuwe Opel Olympia het eerste in Duitsland in massa geproduceerde voertuig met een stalen carrosserie. Dankzij zijn lage gewicht biedt de Olympia verbeterde rijprestaties en een lager brandstofverbruik. Het productieproces verloopt bovendien sneller en efficiënter.

Opel

Trendsetter en producent van bestsellers

In de afgelopen decennia zet Opel herhaaldelijk trends en creëert het echte bestsellers. Het meest treffende voorbeeld is de Opel Kadett waarvan de eerste generatie in 1936 het levenslicht ziet. In 1962 is de Kadett A al miljoenen keren verkocht. Hiermee is de auto de drijvende kracht achter het herstel van de West-Duitse economie na de Tweede Wereldoorlog (‘Wirtschaftswunder’). De Kadett, die in 1991 werd opgevolgd door de Astra, maakt innovaties bereikbaar in de compacte klasse, ook nu nog.

Opel

Voortrekkersrol

Waar de stationwagenvarianten van Opel Astra en Insignia als ‘Sports Tourer’ door het leven gaan, rolde deze carrosserievariant decennia geleden van de band als ‘Caravan’. Opel heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld als het op stationwagens aankomt. In 1953 introduceert Opel de Olympia Rekord Caravan, een mix van auto en bestelwagen, en de eerste grote stationwagen van een Duitse fabrikant. Het kan nog groter, namelijk met de Opel Blitz, een vrachtwagen met 1,5 ton laadvermogen.

Tegenwoordig zijn de lichte bedrijfswagens van Opel (Combo, Vivaro en Movano) geëlektrificeerd en praktisch, met een groot laadvolume. De batterij-elektrische Vivaro-e en de waterstof-elektrische Vivaro-e HYDROGEN stoten helemaal geen CO2 uit tijdens het rijden.

Opel

Nieuwe marktsegmenten creëren

Opel boekte de laatste decennia ook veel succes met compactere modellen. Onder meer met de Corsa die dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. De huidige generatie is ook leverbaar met elektrische aandrijving en tevens een bestseller in zijn klasse in Duitsland. In 1991 creëert Opel een nieuw marktsegment met de Frontera: een vierwielaangedreven recreatievoertuig. Het model slaat aan en is al snel de leider in zijn segment. Ook in 1999 bewijst Opel dat het innovatief te werk gaat met de zevenpersoons Zafira en zijn variabele Flex7-stoelsysteem. Voor de eerste keer kan een zevenzitter eenvoudig worden veranderd in een tweezitter met een enorme laadruimte, zónder hierbij stoelen te hoeven verwijderen.

Opel

Full-size airbags voor álle nieuwe modellen

Veiligheid en comfort in alle autoklassen hebben bij Opel altijd prioriteit. De Rekord C was in 1967 de eerste Opel met schroefveren op de achteras. Het model maakte in zijn klasse ook indruk met zijn rembekrachtiger en schijfremmen vóór. Een jaar later is de telescopische veiligheidsstuurkolom standaard op alle Opel-modellen. In 1991 rust Opel de Astra uit met het Opel Safety System voor een optimale bescherming tegen zijdelingse aanrijdingen. En in 1995 introduceert Opel als eerste Duitse autofabrikant full-size airbags voor zowel de bestuurder als zijn passagier op álle nieuwe modellen.

Opel

Primeur

In 2003 introduceert Opel als eerste autofabrikant Adaptive Forward Lighting (AFL) en dynamische en 90 graden bochtenverlichting in de middenklasse. En in 2015 heeft de Opel Astra de primeur van adaptieve IntelliLux LED Matrix-verlichting. De nieuwste generatie hiervan (Pixel Light met in totaal 168 LED-elementen) zorgt in de huidige Insignia, Grandland en nieuwe Astra voor een uiterst nauwkeurige, situatie-specifieke verlichting, zonder hierbij andere weggebruikers te verblinden.

Opel

Geëlektrificeerde hommage aan een cultauto

De emotie van Opel wordt ontegenzeggelijk gedemonstreerd door de Opel Manta GSe ElektroMOD, de geëlektrificeerde hommage aan de sportcoupé Manta die in de jaren zeventig en tachtig uitgroeit tot een ware cultauto. Al eerder geeft Opel zijn visitekaartje af als het aankomt op bijzondere modellen. Zoals de Experimental GT. Op de autoshow IAA Frankfurt in 1965 is dit de eerste conceptauto van een Europese autofabrikant. Slechts drie jaar later loopt het seriemodel van de Opel GT van de band, anno 2022 nog altijd een droomauto voor velen.

Opel

Nieuw wereldrecord

In 1990 maakt de gestroomlijnde Opel Calibra indruk met zijn ultrasmalle koplampen en krachtige motoren met vermogens tot 150 kW (204 pk). Zijn luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,26 is in die tijd ongekend en vestigt zelfs een nieuw wereldrecord. Records zijn Opel niet vreemd. Al op 23 mei 1928 behaalde de oudste kleinzoon van Adam Opel (Fritz Opel) met de raketauto RAK 2 een topsnelheid van 238 km/u: een nieuw snelheidsrecord.

Opel

De toekomst van rally

Bijna vijf decennia geleden worden coureur Walter Röhrl en navigator Jochen Berger Europees rallykampioen met een Opel Ascona SR. Daar blijft het niet bij. In 1982 wint de coureur samen met bijrijder Christian Geistdörfer in een Ascona 400 de Rally van Monte Carlo en pakt hij aan het einde van het rallyseizoen de wereldkampioenstitel. Met de Corsa-e Rally is Opel de eerste fabrikant die een batterij-elektrische rallyauto ontwikkelt waarmee het tegelijkertijd de toekomst van de rallysport veiligstelt.

Opel

Europees Auto van het Jaar

Ook het milieu krijgt voorrang bij Opel. Al in 1985 introduceert Opel met de Corsa 1.3i de eerste compacte, Europese auto met een driewegkatalysator. En in het voorjaar van 1989 rust Opel al zijn modellen – van klein naar groot – uit met een systeem voor uitlaatgasnabehandeling. Ook is Opel al in een vroeg stadium geëlektrificeerd, want al in 1971 vestigt de Elektro GT maar liefst zes sensationele records voor elektrisch aangedreven auto’s. Vervolgens wint de geëlektrificeerde Opel Ampera de prestigieuze titel ‘Europees Auto van het Jaar’ in 2012.

Opel

Elektrisch rijden voor een grote doelgroep

In 2019 onthult Opel zijn eerste, volledig elektrische model in het compacte segment: de Corsa-e. Hiermee maakt Opel elektrisch mobiliteit bereikbaar voor een breed uiteenlopende doelgroep. De nieuwste toevoeging aan het emissievrije aanbod is de waterstof-elektrische Vivaro-e HYDROGEN die is uitgerust met een brandstofcel. Tegen 2024 zijn alle Opel-modellen leverbaar in een geëlektrificeerde uitvoering. Vanaf 2028 levert Opel in Europa uitsluitend emissievrije modellen: Heel Holland Elektrisch.

Opel

Opel

Opel

Opel

Opel

Opel

Opel

Opel

OPel

OPel

Opel

Opel

Opel

Opel

Opel

Opel

Opel

Opel

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS