Karting • Karting Diversen

SPECIAL: Kartbaan Strijen en de vereniging van SHW: de liefde en passie voor de kartsport

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 juni 2020 01:40 • Print artikel

kartbaan Strijen SHW

Kartbaan Strijen had op 31 mei de primeur in Nederland met de eerste kartwedstrijd. Het was zelfs de eerste race in de Benelux en mogelijk zelfs in Europa, als je Zweden niet meetelt omdat dat land helemaal niet in een lockdown is geweest. Tijdens de coronacrisis maakte een enthousiaste groep vrijwilligers en leden van SHW gebruik van deze periode om Kartbaan Strijen en de faciliteiten nog eens een extra aandacht te geven met een likje verf en een opknapbeurt. Die metamorfose is trouwens al een aantal jaren gaande met nieuw asfalt in 2017 en een nieuwe kantine in 2019. Het ziet er met recht gelikt uit op de Kartbaan Strijen, maar het belangrijkste is dat het een grote groep karters van de vereniging, maar ook niet-leden veel plezier biedt bij het uitoefenen van hun zo geliefde kartsport. Bovendien leer je op de technische lay-out van de baan ook echt karten. Vele bekende Nederlandse karters zijn goed geworden in Strijen. En dit weekend wordt alweer een volgende SHW-clubrace (INFO) gehouden. We spreken met Peter Terlouw en Robbin Heijerman.

Kartbaan Strijen

Hoe gaaf is dit voor jullie als vereniging, om dit voor elkaar te hebben gekregen?

Robbin: “Dat is natuurlijk heel gaaf, echt iets waar we trots op kunnen zijn! Tijdens de organisatie waren we hier alleen niet mee bezig. Ons doel was om zo snel mogelijk weer in club-verband te gaan racen en te genieten van onze mooie sport. En met de inzet van alle vrijwilligers, leden en goede samenwerking met de gemeente hebben we het voor elkaar gebokst.“

Kartbaan Strijen

Er werd in het Zuid-Hollandse Strijen met succes een clubrace georganiseerd, die gehouden werd volgens het corona-protocol. Wat moesten jullie er allemaal voor organiseren?

Robbin: “Het begon allemaal begin mei toen er groen licht werd gegeven voor buiten sporten. We hebben een duidelijk protocol en pitch moeten opstellen om aan te tonen dat wij in staat zijn om de RIVM-richtlijnen te hanteren op het terrein. Ook was duidelijke communicatie van de protocollen naar de leden noodzakelijk. Toen het protocol vorm kreeg, kwamen we er achter dat we veel maatregelen in en rond het parc fermé en de pits al toepasten tijdens clubraces. Met een paar aanpassingen zijn we ook instaat om hier de 1,5m afstand te waarborgen. Dit allemaal naar tevredenheid van de gemeente en Politie. Verder hebben we enorm geluk gehad dat we vorig jaar een vernieuwde website hebben gelanceerd met een ingebouwde webshop. Hierdoor vinden inschrijvingen, rijderregistratie en betalingen volledig digitaal plaats. Veel contact met deelnemers, ouders en monteurs hebben we hierdoor kunnen beperken.”

kartbaan Strijen Mini's

Wat hield jullie corona-protocol in?

Robbin: “Voorop stond de digitale inschrijving via onze webshop. Hierna hebben we de zaterdag en zondag dusdanig vorm gegeven dat er een minimaal aantal contact-momenten nodig waren. Ontvangst van de deelnemers en controle vond buiten het terrein plaats. Per rijder was één begeleider, monteur of ouder toegestaan. Hierna was er begeleiding naar een plek op de paddock om zo veel mogelijk afstand tussen de deelnemers te kunnen waarborgen. De technische keuring vond zaterdag ruim verspreid over de dag plaats. Verder hebben alle deelnemers, monteurs, begeleiders en ouders ruim van te voren een duidelijk paddock protocol ontvangen. Ook hebben we aanpassingen gemaakt aan de parc fermé procedure om de afstand tussen de deelnemers en monteurs te bewaren.”

Blije gezichten, logisch, want eindelijk konden de kinderen, maar ook de monteurs weer van hun hobby genieten, die zo’n 8 weken van hun was afgepakt door de wereldwijde uitbraak van COVID-19? Hoe leefde het onder de rijders?

Robbin: “Iedereen stond natuurlijk weer te springen om meters te maken. Dit bleek al uit de vele aanmeldingen die we kregen voor de trainingsdagen na de heropening. Het allerleukste is dat je ziet dat rijders echt weer een stap hebben gezet, ook al hebben ze minder kunnen trainen. Ook hebben we veel rijdertjes die in de winter meedoen aan onze mini-cursus en die met de clubraces hun eerste race-ervaring opdoen. Zij stonden natuurlijk te popelen voor hun eerste race!”

Kantine nieuw

En hoe leefde het onder jullie als vereniging?

Robbin: “Natuurlijk waren we teleurgesteld toen duidelijk werd dat we de kartbaan vanwege de pandemie van COVID-19 moesten sluiten, maar we begrepen en respecteerden het besluit van de regering volkomen. We zijn alleen niet stil gaan zitten. In de weken waarin de hekken gesloten moesten blijven is er keihard gewerkt om alles op en rond het circuit op te knappen. Ook is er een prachtig terras gebouwd voor de vernieuwde kantine. Verder hebben we als bestuur continu de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Elke kans is aangegrepen om weer een stapje te zetten naar het kunnen laten rijden van onze leden.“

De primeur in het hebben van een kartwedstrijd. Hoe gaat dit in werking, want er zijn ook kartbanen, die blij mogen zijn dat er alleen getraind mag worden?

Robbin: “Onze situatie is anders dan andere kartbanen. De baan is in beheer van de vereniging SHW en we hebben clubleden die een jaarlijkse contributie betalen aan de vereniging om vrij te trainen of deel te nemen aan de clubraces. Onderlinge competitie (racen of het doen van wedstrijdjes) ) in clubverband, onder leden, mag volgens de huidige richtlijnen voor personen tot en met 18 jaar. Vandaar dat we deze clubrace hebben mogen organiseren.”

SHW Kartbaan Strijen

SHW is een kart vereniging, leg eens uit hoe dat werkt?
Peter Terlouw: “Onze vereniging is een non-profit organisatie. Alleen de baanbeheerder is een betaalde functie (logisch, want dat is 3 dagen per week). Alle andere werkzaamheden en organisatie wordt gedaan door vrijwilligers. We hebben uiteraard een actief bestuur en een aantal actieve leden. De inkomsten bestaan uit lidmaatschapsgeld, baanhuur van niet-leden, wedstrijdgeld en een flink aantal trouwe sponsoren. Er is hard gespaard voor het nieuwe asfalt in 2017 en de nieuwe kantine in 2019. Het is een heel gezellige vereniging, opgericht in de jaren zestig, en we proberen het steeds verder aan te passen aan de huidige tijdsgeest en wensen. Maar het belangrijkste blijft: plezier voor leden, vrijwilligers en sponsoren. Karten is fun!”

Kartbaan Strijen karting

Jullie hebben een hele enthousiaste groep met leden? Vertel eens waar de taken uit bestaan.

Peter Terlouw: “Onze leden variëren in leeftijd van vijf tot boven de zestig jaar! De meeste komen voor een lekker dagje karten naar de baan met daarna een potje bier en even bijpraten (mag weer vanaf 1 juli). Een gedeelte hiervan besteed wat vrije tijd aan een bestuursfunctie, organiseert de wedstrijden of is als vrijwilliger aanwezig bij de wedstrijden. Teven is er een klusploeg die kan toveren! Andere leden hebben minder tijd over maar zijn gewaardeerd sponsor van de club of leveren materialen/diensten. Het mooie is dat SHW juist een groeiende club is wat ledenaantal betreft, hierdoor krijgen we ook nieuw bloed binnen en soms ook nieuwe ideeën. De jeugdleden (of net iets ouder) worden ook steeds meer actief als vrijwilliger, dit is mooi om te zien!”

Hoe vonden jullie de races?

Robbin: “Het is ontzettend spectaculair om volle velden over onze baan van 650 meter te zien racen. Wanneer rondetijden van de Junioren en Senioren onder de 30 seconden zitten en Mini's onder de 32 seconden duiken, dan gaat het op Strijen echt heel hard. We hebben enorm gave races gezien met mooie acties, terechte winnaars en prachtige comebacks van sterke rijders die door pech achteraan moesten starten. Het aller belangrijkste is dat we na de races alleen maar blije gezichten hebben gezien bij ouders, monteurs en rijders, daar gaat het bij ons om!”

SHW Kartbaan Strijen

Hebben jullie nog zelf enige punten die belangrijk zijn?

Peter Terlouw: “Belangrijk is dat Kartbaan Strijen bruist van energie en sportiviteit. Natuurlijk hebben we ook een begroting en kosten maar het doel is niet geld verdienen maar zorgen dat de leden lekker kunnen rijden, ieder op zijn eigen niveau. We horen gelukkig veel waardering hiervoor. We zijn dan ook zeer blij met de vrijwilligers die dit mogelijk maken. Verder wordt samenwerking tussen kartbanen en wedstrijd organisatoren steeds belangrijker, niet tegen elkaar maar met elkaar. Kartbaan Strijen is een kleinere baan maar gelukkig komen steeds meer organisatoren graag naar Strijen voor hun wedstrijd. Hier zijn we trots op.”

Drie SHW toppers

Zijn er zaken die je graag wat extra belicht?

Peter Terlouw: “Deze clubrace was heel speciaal. Echt alle rijders stonden te juichen toen we bekend maakten dat er een clubrace kwam. Met alle wedstrijden die je normaal gesproken kan rijden in Nederland en België zie je dat clubrijders na enkele jaren rijden, uitzwermen naar de NK’s of BNL-kampioenschappen. Zeer logisch en mede hierom focust Kartbaan Strijen zich op de mini's en junioren. Maar nu deden deze rijders (natuurlijk clublid gebleven) weer mee en dit bracht hele dikke velden op de been. Het mooie hiervan is dat de rijders die nog niet nationaal rijden hiertussen reden en heel veel leerden! Grote wedstrijden op grote banen zijn mooi maar clubrace op Strijen is spannend, gezellig en je moet echt lef hebben om hier in te halen. Op Strijen leer je rijden! We hopen dat de 'nationale rijders' toch af en toe weer terugkomen naar de club.”

Kartbaan Strijen en SHW worden gesteund door de volgende bedrijven:
De Jong Verpakkingen / De Heus Tractors / Auto Wust / Stirling Oil / David Hart Group / Concentus Shipping / Paauwer Kartracing / TCC / Daf Verhoeven / Albion Pumps / Biesheuvel graveertechniek / Kartingshop.nl / Velis Qoud Possis / Reyerpac Og / Van Feij hout / Ames Autobedrijven / Boltuning / DTC / Vuik Auto's / Profile / Koelvrieshuis Reimerswaal / Terlouw Diesel Center / Jumbo van der Hoek / Waterstijl Zwembaden / Velgenschade Dordrecht / Van Leersum & Zn / Siemons Schilder / Uijterlinde machineverhuur / Gerjoh Automatics / Kleijn Houtbouw / Tribute Space / Gezonde Praktijken / Reedijk Wheels & Tyres Group

Vrij rijden op Kartbaan Strijen
Vanaf 1 juni zijn de Covid-19 maatregelen versoepeld. Ook op de kartbaan hebben we hier voordeel van, we hebben toestemming van de Gemeente HoekscheWaard om meer mensen toe te laten tijdens trainingen. Dit betekent dat per rijder er TWEE begeleiders/ouders mee mogen! Wel blijven de RIVM richtlijnen van kracht. Ook een-richtingsverkeer bij de baan blijft gelden.

Woensdagen + Zaterdagen + Zondagen zijn voor iedereen toegankelijk (dus ook voor NIET leden) Openingstijden: 11.00 tot 17.00 uur.

Kijk HIER voor meer info over Kartbaan Strijen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS