Karting • Karting Diversen

Rocco Keur pakt eerste overwinning in de Rotax Max juniors: "Echt blij mee! Het voelt goed!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2023 00:22

Diever - Rocco Keur reed vorig weekend met succes bij de Kart4Fun op de kartbaan in Eindhoven. Het was een raceweekend vol verrassingen en uitdagingen voor de dertienjarige coureur uit het Drentse Diever, maar hij liet zien dat hij uit het juiste racehout gesneden is. Rocco ging er zelfs met de overwinning vandoor.

Rocco Keur wint en pakt eerste beker in Rotax Max junior


"Ik vond het een mooie wedstrijd en het ging best lekker", vertelt Rocco vanaf de kartbaan de Landsard. "De eerste sessie was wat lastig met slicks op een natte baan, maar de kwalificatie ging goed en ik startte als derde. De baan werd langzaam droger, maar er was nog geen duidelijke droge lijn”, zei hij volhardend.

De jongeling nam een flinke gok en startte op de slicks. Dit deed hij omdat de baan aan het opdrogen was. De gok pakte helaas verkeerd uit, omdat het later weer begon te regenen. Al snel viel alle temperatuur weg uit de slicks. Daardoor zakte Keur langzaam terug en eindigde hij als tiende. Maar toen de regen aanhield in de volgende race, besloot Rocco om toch regenbanden te nemen en dat reed een stuk prettiger. Rocco finishte knap als tweede na een inhaalrace. In de derde race rook hij zijn kans en toonde hij zijn raceskills in de regen. Rocco hield het hele veld achter zich en won. Bovendien eindigde het jonge talent als eerste in het dagklassement. Het betekende zijn eerste overwinning. “Daar was ik echt blij mee! Het voelt goed om mijn eerste overwinning te pakken.”

"Vorig jaar reed ik nog in de Minimax en dit jaar is mijn eerste seizoen bij de Rotax Max junioren", zegt Keur. "Bij de eerste NK eindigde ik als achtste en tweede in de rookies en nu pak ik de overwinning. Je ziet dus dat ik vooruitgang boek. De eerste keer dat ik in de Junior kart reed, voelde ik meteen de kracht in de bochten, maar nu voelt het vertrouwd. Ik pas me gelukkig snel aan. Met meer PK’s zou je denken dat het heel veel sneller zou gaan, maar door het grotere frame valt het nog mee. Het went allemaal best snel."

Rocco begon op zijn achtste met karten en dat gebeurde op een bijzondere manier: "Een goede vriend van ons, Peter Pothof, had een kart geregeld. Ik reed toen nog op een parkeerplaats, maar mijn eerste keer op een echte baan was op Vledderveen, meteen op een 2-takt", haalt Rocco zich voor de geest.

"In het begin reed ik nog stapvoets langs de baan en zwaaide ik naar mijn ouders vanuit de kart”, zei Rocco, die het zo leuk vond dat hij wedstrijden wilde gaan doen. “Later wilden we met onze eigen kart racen en deden we mee aan wedstrijden van Kart4Fun en het Nederlands kampioenschap. Toen ik te groot werd voor de Micro Max-kart, stapte ik over naar de Minimax en reed daar een paar wedstrijden. Mij werd aangeraden om naar de junioren te gaan, omdat ik lang ben en lange benen heb. Ik paste niet meer in de kleinere karts en ik rij bovendien erg netjes", vertelt Rocco.

"Vorig jaar reden we bij Patrick de Vries en toen Rocco halverwege het jaar een groeispurt kreeg, heeft hij ons geadviseerd om naar de junior over te stappen", vult vader Jeroen Keur aan.

Rocco Keur aan de leiding


Zijn vader Jeroen is al jaren Rocco's steun en toeverlaat. Hij geniet ook van de kartsport en het racen met zijn zoon. "Rocco rijdt sinds zijn achtste jaar. Eerst twee jaar Micromax en daarna twee jaar Mini-Max waar hij in beide klassen prijzen won. Dit jaar racet Rocco in de Rotax Max Junioren en hij haalde in Eindhoven zijn eerste beker in de Junior Max-klasse. Vorig jaar reden we BNL en het NK met de Mini-Max."

Jeroen en Rocco krijgen support van Peter Pothof van Kartshop Drenthe. "Peter en ik waren concurrenten in de motorcross in onze jeugd en hij is nu m’n maatje. Dit jaar doen we even wat rustiger aan omdat Rocco het als eerste jaar VWO-student druk genoeg heeft. Dit jaar wordt een trainingsjaar, waar we alleen de NK's en de Kart4Fun doen. Als het heel goed gaat, zullen we er nog een BNL of BMC bij pakken", aldus Keur senior.

Ook al smaakt deze overwinning naar meer, Rocco moet zoeken naar een balans tussen karten en school. "Dit jaar wil ik vooral trainen en meedoen aan het NK en Kart4Fun. Kevin Gubbels is mijn trainer en hij heeft veel ervaring op dat niveau. Hij kan me coachen en ondersteunt ons met advies, maar trainen doe ik samen met mijn vader, die mijn monteur is bij de trainingen en races."

Rocco bedankt zijn ouders, Peter Pothof van Kartshop Drenthe, Kevin Gubbels en zijn sponsors.

Rocco Keur wordt ondersteund door:
Keur Welding Services
Cooling Service Holland
Fitnesscentrum Corpus
Exalto Reclame
Kartshop Drenthe

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS