Karting • WSK

Rocco Coronel scoort eerste WSK-overwinning in Lonato: "Heb ik het echt gedaan of ben ik nou gewoon aan het dromen?"

Uitgegeven door Frank Korsel • 15 maart 2023 17:50

Rocco Coronel reed afgelopen weekend zijn eerste officiële raceweekend in de WSK Open Series op het wereldberoemde South Garda Karting Circuit, beter bekend als Lonato. De zoon van autocoureur Tom Coronel en Paulien Zwart liet er geen gras over groeien en toonde de concurrentie direct dat hij uit het juiste racehout gesneden is. De twaalfjarige karter uit Eemnes, die uitkwam in Italië voor Victorylane Karting, won glansrijk in de IAME X30 Juniorklasse en hield zijn internationale tegenstanders achter zich. Het was sowieso een mooie week voor Rocco, want hij werd ook nog eens geselecteerd door de KNAF als vertegenwoordiger namens Nederland in de FIA Karting Academy Trophy.

Rocco Coronel WSK


"We zaten in een hele goede flow dit weekend. De snelheid was er. Ik voelde me gewoon lekker in de kart en we zat het hele weekend op een prima positie”, was de eerste reactie van Rocco yegenover RaceXpress.nl na zijn overwinningen op het 1,2 kilometer lange Italiaanse circuit.

De jongste telg van Tom Coronel was het hele weekend snel en liet dat vanaf de eerste vrije training al zien. Hierna reed de jongeling alleen maar snellere tijden. In de kwalificatie training reed Rocco veruit de snelste tijd en pakte pole. In de eerste manche zat hij van voren. “De eerste kwalificatie race was ik derde geworden, die kart voelde echt geweldig.” In de resterende twee manches reed hij naar de eerste en zesde positie. Hierdoor had Coronel een mooie uitgangspositie voor de finale race, die mocht hij vanaf de voorste rij starten. Ondanks alle sessies blijft het Italiaanse circuit er een uit duizenden: “Lonato is gewoon heel moeilijk om alleen op kop te rijden als je geen referentiekader hebt", als je vanaf P1 start dus extra moeilijk.

Rocco was de man to beat in de finale. Het talent uit Eemnes reed de hele wedstrijd op kop en was niet te stoppen. Hij kwam met anderhalve tienden voorsprong over de finish. Er ging van alles door hem heen, maar wat er precies door hem heenging, wist hij zelf ook niet zo goed: "Ik dacht van, heb ik het echt gedaan of ben ik nou gewoon aan het dromen? Voor het eerst in een jaar dat ik een race win. Dus dat is gewoon zo'n fijn gevoel. Ik heb al sinds de mini’s niet meer gewonnen. Dus dat geeft ook weer een heel fijn gevoel. En we rijden ook op een hoger niveau.”

Het weekend in Italië viel samen met het eerste NK van IAME The Netherlands. "Hetzelfde weekend stond er een NK gepland in Mariembourg, maar papa die had dat dus niet gezien. Want hij kreeg gewoon een foto doorgestuurd, maar er stond alleen maar GK4-races op en alle NK’s stonden daar onder. Dat had papa niet gezien. Toen we er achter kwamen dat we ook een NK hadden, was alles voor Italië al geboekt. We hebben ook nog met het team overlegd, maar zij zeiden dat ik beter WSK kon gaan rijden, ook omdat alles geboekt was.”

Rocco Coronel


Uiteindelijk is het maar goed geweest dat Rocco is afgereisd naar Lonato. Naast de overall-overwinning stelt
de het twaalfjarige talent ook dat hij enorm veel geleerd heeft van het weekend: “Ik heb geleerd dat ik veel dingen zelfstandig moet doen en dat ik kan uitgaan van mijn eigen kracht. Het team leert mij hoe ik heel netjes kan rijden, we oefenen starts, en ga zo maar door. Het is een heel goed team en alles loopt gewoon perfect, de kart voelt ook echt supergoed.”

Rocco was niet alleen naar Italië, zijn moeder Paulien was mee: "Dat was wel een fijn gevoel, dat mama er weer bij was. Want ik had haar in de afgelopen drie weken maar één dag gezien. Ik was wel heel blij dat zij kwam en toen ging het ook gelijk goed. Dus ze geeft geluk! Net als een jaar geleden, toen was ze er ook bij en scoorde ik pole position”, zo vertelde Rocco dolblij.

Rocco rijdt dit seizoen in twee kampioenschappen. In de GK4 blijft hij bij zijn vertrouwde team Signmind van Bjorn Bakker rijden. In de WSK rijdt hij voor het Franse Victorylane Karting onder leiding van Nicolas Martins, Jeanne Vatat en Aurélien Fath.

Rocco Coronel bedankt zijn ouders, familie, zijn team Victory Lane en Bjorn en Rob van SignMind Racing en zijn sponsoren. Rocco wordt ondersteund door:
Jouwlijfrente
Dijkstra Draisma Bouwgroep
Corner33 F1 Events
Rensportschool Zandvoort
Coronel.nl
JBL
Barbier Roger Laren

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS