Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Robin Frijns neemt revanche voor verloren 24uur van 2017, maar: “Onze pitstop was ‘under investigation’, ik dacht ‘daar gaan we weer’”

Uitgegeven door Miguel Bosch • 31 mei 2022 07:05 • Print artikel

Het had een herhaling van vijf jaar geleden kunnen zijn: Robin Frijns kwam in 2017 tergend dicht bij de overwinning in de 24 Uur van de Nürburgring. In het zicht van de finish begon het te hozen. Worstelend op slicks werd de Audi in de laatste ronde ingehaald.

24h Nürburgring

Deze keer was het anders voor Frijns en teamgenoten Dries Vanthoor, Fred Vervisch en Kelvin van der Linde De crew van de #15 Audi Sport Team Phoenix maakte de juiste keuzes en stuurde toen het in het voorlaatste uur begon te regenen de Audi op ‘cut slicks’ naar buiten. Het bleek een gouden zet te zijn.

“Het is een grote opluchting voor mij aangezien ik deze wedstrijd nooit gewonnen heb en ik in 2017 echt heel kort erbij was – in de laatste ronde hebben wij de overwinning verloren,” zegt een door champagne doordrenkte Robin Frijns na afloop tegen Racexpress. “En nu die pitstop ‘under investigation’, ik dacht: daar gaan we weer, maar ik ben wel blij dat het eindelijk goed liep, deze kan ik ook afvinken!”

24h Nürburgring

Vertrokken vanaf de 21ste plaats op de grid reed de Audi in de openingsuren in rap tempo naar voren om tijdens zonsondergang in de buurt van de leiders te komen. In het donker greep co-piloot Fred Vervisch de leiding nadat de twee koplopers kort achter elkaar uitvielen.

Was er een doorslaggevend moment afgelopen weekend? De coureur uit Maastricht zegt van niet. “Er was niet echt iets doorslaggevend, denk ik zo. Natuurlijk, de banden waarop we aan het einde reden, cut slicks, en de Mercedes met gewone slicks, daar hadden we wel een goede 50 seconden voorsprong in één keer dus ik denk wel dat dat heel veel geholpen heeft. De Mercedes zag er wel, van buitenaf bekeken, een beetje sterker uit", zei Frijns.

“We hebben niet echt fouten gemaakt – we hebben wel wat auto’s geraakt zoals iedereen. Als je de auto ziet, hij zit vol met tape, maar ik denk dat dat hoort erbij. Alles is redelijk goed verlopen. Ik denk dat de strategie ons de overwinning heeft gebracht.”

24h Nürburgring

Ondanks successen in de GT-racerij is Robin Frijns dit jaar opmerkelijk afwezig in een aantal grote wedstrijden en kampioenschappen. “Aangezien ik druk bezig ben met WEC en Formula E is er niet meer veel tijd", verklaart de tweevoudig Blancpain GT-kampioen. “Ik kan geen volledig kampioenschap doen want dan valt er een clash. Als je dan een kampioenschap doet en je mist een wedstrijd of twee heeft het geen zin meer om een kampioenschap te doen.”

Dat betekent echter niet dat hij klaar is met sportwagens. Integendeel. “Deze wilde ik altijd al winnen. De 24 Uur van Spa heb ik nog nooit gewonnen. De 24 Uur van Le Mans en Bathurst 12 Hour heb ik gewonnen. Spa kan ik helaas niet doen dit jaar aangezien ik Formula E heb. Er zijn nog wel een paar dingen die ik op mijn naam wil schrijven, maar deze heb ik in ieder geval."

“Sowieso wil ik de algemene overwinning in 24 uur van Le Mans behalen. Le Mans heb ik gewonnen in de LMP2, natuurlijk is dat ook wel een overwinning, maar de algemene wil ik wel eens winnen – want ik wil zo’n horloge winnen!”

24h Nürburgring

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS