Karting • Karting Diversen

Roberto Baas laat zijn race- en verdedigings-skills zien en stelt podiumplaats veilig

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 april 2021 01:52 • Print artikel

MARIEMBOURG – Hij mag dan langer zijn dan zijn leeftijdsgenoten en daar tijdens de races last van ondervinden, zondag was daar weinig van te merken. Karter Roberto Baas kwam op het circuit van Mariembourg uit in de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap en pakte er ‘gewoon’ een podiumplaats. Zo ging de elfjarige inwoner van Kalmthout naar huis met een beker voor de derde plaats in de Mini Parilla-klasse.

Roberto Baas

“Ik ben er wel blij mee, want ik ben veel te lang. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan”, zei een meer dan tevreden Robert na afloop van de races op de Zuid-Belgische piste. “Door mijn lengte komt er te veel wind tegen me aan”, zo legde Roberto uit over het aerodynamische nadeel.

Hoe de talentvolle rijder van topteam WJS Racing het dan toch geflikt had een podiumplaats te pakken? “Ik had voor de start van de finale nog een paar dingen geleerd van Sinan (van de Raad, monteur bij zijn team, red.). “Na de laatste heat hebben we het veel over verdedigen gehad. Ook hebben we nog data gedaan en zo.”

Met name de raad over hoe te verdedigen voerde Roberto ronduit uitstekend uit. Hij voelde in de slotfase nadrukkelijk de hete adem van de nummer vier in zijn nek, maar Roberto gaf niet toe. Met knap verdedigen behield hij zijn derde plek, al zaten Arthur Hoang en Mick Blankenspoor wel heel dicht op zijn halen. Drie man vlogen binnen 0.058 over de finish.

“Voor de race had Sinan me nog verteld waarop ik moest letten en dat heb ik ook gedaan. Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar ik ben blijven vechten.” Het was wel heel close op de finish. Het verschil tussen de twee kemphanen was maar vijf duizendsten van een seconde. “Ik wist op de finish niet eens zeker of ik wel derde was geworden. Toen ik hoorde dat ik toch derde was, was ik heel erg opgelucht.”

Roberto Baas

Met name zijn actie in de laatste paar meters van de race was vermoedelijk heel belangrijk in het veiligstellen van de derde plaats. “Ik ging op het laatste stuk opzij zodat de jongen achter me niet mijn slipstream kon pakken”, legde Roberto uit die in de twee heats respectievelijk als tweede en vijfde was geëindigd.

Na zijn eerste plaats tijdens de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap, destijds in de regen verreden, pakte hij nu dus de tweede podiumplaats op rij. Wat dat betreft doet hij erg goed mee in de strijd om de titel. Het is dan ondanks zijn lengte dan ook de bedoeling dat hij zijn seizoen bij de Mini Parilla-rijders afmaakt.

Zijn volgende raceweekeinde vindt plaats van 20 tot en met 23 mei in het Spaanse Zuera. “Daar zullen we zien hoe het uitpakt”, zei Roberto, die niet goed wist wat hij van die wedstrijd moet verwachten. “We kunnen er de week ervoor niet trainen omdat er dan een wedstrijd is en die rijden we niet mee.”

Om zich toch voor te kunnen bereiden oefent hij thuis heel veel op de simulator. Hij kent het circuit inmiddels al uit zijn hoofd. “Het is een heel cool circuit omdat je heel lange rechte stukken hebt en veel snelle bochten. Ik blijf veel trainen in de kart en op de sim de komende weken.” Bovendien heeft nog een extra troef achter de handen, zo werd zondag wel weer duidelijk. Roberto: “Sinan is een goede raadgever!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS