Karting • Iame X30 Euro Series

Robert de Haan stapt koud in en wordt vicekampioen op het WK voor IAME-rijders: "Echt blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 oktober 2019 00:15 • Print artikel

LE MANS - Nog geen twee weken na zijn eclatante eindzege in het Duits kampioenschap OK Junior, kon karter Robert de Haan opnieuw een absolute topprestatie vieren. Het dertienjarige talent uit Eerbeek werd afgelopen vicekampioen bij de Junioren tijdens de IAME International Final in Le Mans, het WK karten voor IAME X30-rijders. En dan te bedenken dat hij nog nooit een race had gereden met een IAME-motor. Bovendien reden er meer dan 100 rijders in de klasse. “Tweede is niet slecht. Ik ben er echt blij mee”, zei Robert die dit seizoen uitkomt voor het fabrieksteam van Energy Corse. Wat zijn prestatie extra bijzonder maakte, was dat hij nooit eerder in een kart met IAME-motor had gereden. Bovendien kwam zijn team wegens verplichtingen bij een andere wedstrijd later aan op het circuit van Le Mans dan de meeste andere teams. Daardoor reed Robert slechts zes trainingssessies in plaats van de reguliere achttien.

Energy Corse Mick Panigada Robert de Haan vice champion IAME in Le Mans

“Ik begon zondag tijdens de tweede training te rijden. Dat ik uiteindelijk maar zes trainingen reed, daar maakte ik me niet echt zorgen over. De baan kende ik al. Ik had er één keer eerder gereden.” En die nieuwe motor dan? Moest hij daar niet aan wennen? “Ik vond het wel meevallen, ik had het rijden ermee best snel onder de knie. Ik reed ook meteen goede tijden.”

De kwalificatie ging vervolgens niet helemaal zoals hij had verwacht. In zijn groep reed Robert weliswaar naar een mooie derde tijd, maar overall werd hij vijftiende. “Ik had geen slipstream en dat is wel heel belangrijk met deze motoren. Ja, ik had wel beter verwacht. Maar ik had wel vertrouwen dat het in de heats goed zou komen.”

Dat vertrouwen bleek terecht. Robert reed in zijn Energy-kart naar de veertiende, vijftiende, tweede en eerste plaats in de respectievelijke heats, goed voor de elfde plaats totaal. Het betekende dat hij in de prefinale op die plaats moest starten. “Ik reed toen van elf naar vier. Daar was ik wel blij mee.” Logisch, want de uitslag van de prefinale bepaalde zijn startplek voor de finale, en met de vierde plaats had hij een reële kans op de wereldtitel.

In de eerste bocht zakte hij weliswaar een plekje terug, daarna knokte hij zich naar de tweede plaats. Vanaf dat moment leek het er alleszins op dat Robert de overwinning, en dus de wereldtitel kon pakken. “De finale ging best wel goed, alleen had ik op een gegeven moment een klein probleempje met de motor. Gelukkig loste dat zich uiteindelijk op.”

En dus kon hij weer volop meedoen om de winst. “Helaas zat de jongen die op kop reed me zodanig te ‘blocken’ dat de latere winnaar ons inhaalde. Anders had ik mogelijk gewonnen.” Dat was natuurlijk een kleine teleurstelling. Maar balen? Nee, dat zeker niet. Robert: “Ik stond op het podium. Ik was echt wel blij.”

Robert de Haan links vice kampioen op WK IAME in Le Mans

Hij had in Le Mans pittige races op hoog niveau meegemaakt. Niettemin concludeerde de snelle Gelderlander dat racen in de OK Junior nog moeilijker is. “De IAME-motor is wat langzamer en het racen in de OKJ is iets brutaler”, legde hij uit. Met zijn titel in het Duits kampioenschap OKJ en het vicewereldkampioenschap IAME X30 kon hij rustig spreken van een topseizoen. “Voor mijn eerste jaar bij de Junioren vind ik het best goed wat ik heb gepresteerd. Ik heb er het maximale uitgehaald. Daar ben ik tevreden over. Nu nog een paar WSK-wedstrijden en dan zit het seizoen erop."

Daarom drong de vraag zich op wat hij volgend jaar gaat doen. “Dat weten we nog niet, maar we hebben de komende maanden de tijd om dat uit te zoeken.”

Robert bedankt Energy Corse en motortuner GFR.

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Repay Payroll/HRM, Start Automagazine, Nedlite, Rally Adventure Store, Eurol Lubricants, Mira Benelux BV, Winning IT, Eurol Lubricants, Debsports (Debby Hanssen) en RHB adviesbureau.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS