Formule 1

Robert Doornbos fileert Red Bull-blunder bij Max Verstappen: "Dat is bijna gênant te noemen"

Uitgegeven door Bart • 21 november 2020 11:30 • Print artikel

De Grand Prix van Turkije liep voor Max Verstappen uit op een grote teleurstelling. De 23-jarige coureur wilde de race het liefst zo snel mogelijk vergeten, maar in het Formule 1 Café van Ziggo Sport gingen ze er nog even op door. Waar Robert Doornbos het na de race de slechtste race van Verstappen van dit seizoen noemde, weet de analist inmiddels dat het team de mist inging met de afstelling van de voorvleugel.

Max Verstappen


"Het is bijna gênant te noemen wat daar in de pitstraat gebeurd is. Na de kwalificatie is de afstelling van de voorvleugel één van de weinige dingen die je mag aanpassen in aanloop naar of tijdens de race. Zeven graden verschil. Voor de mensen thuis, dat is met het blote oog bijna niet te zien, maar voor een coureur is dat giga groot. In de kwalificatie verander je het soms met een kwart, halve of misschien volle graad."

Volgens Doornbos kon Verstappen de verkeerde afstelling niet zelf traceren. "Als rijder heb je dat niet in de gaten. Hij had wel tools, wat knopjes op zijn stuur, waarmee hij zijn differentieel aan kon passen. Daardoor creëerde hij heel veel overstuur in zijn auto. Je improviseert in dat soort situaties. Hij maakte het beste van een slechte situatie."

Doornbos kwam in het Formule 1 Café terug op zijn uitspraak over de slechtste race van Verstappen van het seizoen. "Ik had hem dit seizoen nog niet op een fout kunnen betrappen, dus daarom noemde ik dit zijn slechtste race. Als je de spin zag achter Perez, met 280 kilometer per uur. Dat hij hem in probeert te halen, daar ben ik helemaal voor. Dan kom je daar samen vol gas bij bocht 11 aan, maar dat is niet de plek om er kort achter te zitten. Hij verloor zijn downforce en was de auto kwijt. Het was het weekend om pole te pakken en de race te winnen, want hoe vaak komt het voor dat Mercedes het niet voor elkaar heeft? Maar, elke grote sporter heeft wel eens een mindere wedstrijd, die kan er tussen zitten."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS