Karting • Chrono

Rob Lucassen zet met winst in Eindhoven grote stap in strijd om NK ID Shifter: "Geen gekke dingen doen"

Uitgegeven door Bart • 4 november 2021 20:09

Eindhoven - Met de winst in de drie races heeft Rob Lucassen een grote stap gezet in de strijd om de Nederlandse titel in de ID Engines Shifter. De 16-jarige mede-eigenaar van Kartbaan Ulrum was op De Landsard in Eindhoven een maatje te groot voor de concurrentie. Tijdens de dag paste Lucassen zich het beste aan de wisselende omstandigheden aan. De vijfde ronde van het NK begon op een deels nog natte baan, kende een droge eerste race, een nat einde van de tweede race en de verregende derde race werd zelfs onder kunstlicht verreden.

Rob Lucassen finish P1

De baan- en weersomstandigheden zorgden ervoor dat de karters continu de aandacht erbij moesten houden. “Het was best chaotisch, ja”, zo vertelt Lucassen na afloop van de laatste race. “Tijdens de warm-up dacht ik dat de baan veel sneller zou opdrogen, maar dat duurde langer dan verwacht. Ik was op slicks naar buiten gegaan en dat bleek niet de snelste keuze, maar aan de andere kant wilden we de regenbanden niet opbranden. Die zouden we later op de dag nog nodig hebben. De warm-up is slechts bedoeld om alles te checken en tijdens de races moet het gebeuren.”

In de kwalificatie klokte de karter uit Boxmeer de derde tijd, maar door een straf van iemand anders schoof hij door naar de tweede startpositie. “Ik was niet heel tevreden met de kwalificatie. Er waren nog een paar natte plekken en dat maakte het best risicovol. Twee keer ging het bijna mis, maar uiteindelijk heb ik nog wel een redelijk goede ronde kunnen rijden.”

Vanaf de start van de eerste race ging het meteen goed. “Ik zag al snel dat ik een betere pace dan Jochem Dekker had. Bij de hairpin stak ik mijn neus er even kort voorbij om te laten zien dat ik er kort achter zat. Wellicht verwachtte hij daar geen inhaalactie, want hij ging iets wijd en voor de chicane kon ik hem inhalen. Daardoor kon ik P1 overnemen. Ik moest alleen nog mijn rondjes rijden en aan de finish had ik een kleine voorsprong op de nummer twee. Het was mijn eerste overwinning in een race van dit jaar.”

start ID Shifter

Voor de start van de tweede race werd het steeds donkerder boven de kartbaan in Eindhoven. “Er dreigde continu regen en ik keek steeds of ik druppels op mijn vizier kon zien. Na de start had ik een betere pace dan de rest en ik kon een mooi gaatje slaan. In de voorlaatste ronde zag ik de eerste druppels op mijn vizier. Door de opgebouwde voorsprong kon ik de laatste ronde rustig uitrijden en als eerste over de finish komen. Op slicks hadden we echt totaal geen grip. In de uitloopronde spinde ik zelfs, al kwam dat ook omdat ik een beetje aan het spelen was op een baan die steeds natter werd.”

De afsluitende derde race werd een verhaal apart. De regen kwam nog steeds volop naar beneden, maar het was inmiddels ook donker geworden. Onder kunstlicht had Lucassen een voordeel op de rest. “Het was best gevaarlijk, want door het vele water en de felle lampen kon je maar heel weinig zien. In tegenstelling tot de rest ben ik het wel gewend. Op onze baan in Ulrum rijden we regelmatig ’s avonds. Dan moet je je extra concentreren en ik vind het gewoon leuk om in het donker te rijden. Het zorgt voor net iets meer uitdaging. Ondanks de regen had ik in de laatste race wel veel grip. Ik was 1,4 seconde per rondje sneller dan alle anderen en won met grote voorsprong.”

Met nog één ronde in Spa-Francorchamps te gaan, heeft Lucassen in de NK-stand een voorsprong van 27 punten opgebouwd. “Ik hoop kampioen te worden. Dit moet ik kunnen afmaken. Het is vooral een kwestie van geen gekke dingen doen. Ik ben nog nooit Nederlands kampioen geweest, dus dat zou heel mooi zijn. Wel heb ik in 2015 het Benelux kampioenschap van de GK4 gewonnen. Tot dit weekend had ik dit jaar nog geen race gewonnen, nu meteen drie. Dan moet je het ook meteen goed doen, hè!”

Op de kartbaan in Ulrum organiseert Lucassen op 6 november een 500 ronden race. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar voor teams van 4 tot 8 personen. Per team doneert Kartbaan Ulrum 50 euro aan het goede doel: Michel vs MS. Kijk voor meer informatie op www.kartclubulrum.nl. Inschrijven kan via [email protected].

Rob Lucassen wil graag zijn ouders, het team van de Kart Academy, zijn monteur Jan Leppink en Kartbaan Ulrum bedanken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS