Karting • Chrono

Rob Lucassen (16) eerste Nederlands kampioen in ID Engines Shifter: "De Shifter gaat echt verschrikkelijk snel"

Uitgegeven door Bart • 23 november 2021 18:43 • Print artikel

Spa - Rob Lucassen mag zich de eerste Nederlands kampioen in de ID Engines Shifter-klasse noemen. De 4takt schakelklasse was dit jaar nieuw in het NK van Chrono Karting. De 16-jarige karter uit Boxmeer presteerde dit seizoen zeer constant en wist voorafgaand aan de laatste race dat het eigenlijk niet meer mis kon gaan. Op de kartbaan in het Belgische Spa, tegen het F1-circuit aan, eindigde de mede-eigenaar van Kartbaan Ulrum op de tweede, tweede en vijfde plaats. Dat was voldoende voor de titel.

 Rob Lucassen Nederlands kampioen ID Shifter

"Het voelt heel goed om Nederlands kampioen te zijn", zo luidde de eerste reactie van Lucassen, nadat hij eerst meerdere champagneflessen had leeg gespoten. "Het was dit seizoen vooral een kwestie van heel constant scoren. Er zaten maar weinig slechte races tussen. Ik heb drie races gewonnen, dus dat is niet heel veel, maar ik heb wel veel tweede plaatsen behaald."

In de nieuwe schakelklasse deden dit jaar diverse toppers mee die ook al in de autosport rijden. Zij konden niet alle wedstrijden van het NK meedoen. In Spa ging de winst naar Robert de Haan die ook in de Formule 4 rijdt. Lucassen: "Robert is zo verschrikkelijk snel, dat weten we allemaal. Hij heeft alleen in Spa en Venray meegedaan. Het is heel gaaf dat hij soms in deze klasse rijdt. In Berghem deden ook twee snelle coureurs mee, maar over het hele seizoen heb ik wel het meest constant gepresteerd."

Lucassen heeft genoten van het eerste jaar met de Shifter. De 300cc motor beschikt over 41 pk en kan een topsnelheid van 125 km/uur bereiken. Het schakelen gaat net als in de autosport met flippers in plaats van een pook. "Het was echt een heel gaaf seizoen. Deze kart gaat echt verschrikkelijk snel. Daar heb ik in het begin van het seizoen wel flink aan moeten wennen, maar op een gegeven moment kom je wel in een ritme."

De kartbaan in Spa was niet nieuw voor Lucassen. "Ik heb het altijd een mooie baan gevonden, alleen de laatste chicane vind ik niks. Dit was een mooi en geslaagd laatste weekend van het seizoen. Alleen Robert was te snel. Tijdens de tweede race was mijn uitlaat gescheurd. Dat zorgde voor veel herrie en pijn aan mijn oren, maar ik ben gewoon doorgereden, ik moest punten halen voor het Nederlands kampioenschap. Ondanks de gescheurde uitlaat, ging ik in de chicane nog steeds vol over de kerbstone. Als je dat niet doet, verlies je een halve seconde per rondje."

Tijdens de laatste race kwam Lucassen als derde over de finish, maar een tijdstraf van 10 seconden wierp hem terug naar P5. "Ik zat te slapen bij de start, want ik reed met vier wielen buiten de corridor voordat de lichten uitgingen. Daar kreeg ik een straf voor. In eerste instantie wist ik niet waarom, maar achteraf werd het me verteld. Gianni van de Craats haalde me op de finishlijn nog bijna in, maar dat maakte door die straf niks meer uit."

 Rob Lucassen Nederlands kampioen ID Shifter

Lucassen won naast de Nederlandse titel een jaar gratis motorhuur. Volgend jaar zal hij weer in de Shifter te bewonderen zijn. Daarnaast begeleidt de kartbaaneigenaar jonge talenten in de Parolin Rocky. "Dat vind ik echt heel leuk om te doen. Ik probeer ze uit te leggen hoe ze beter kunnen worden. Dit weekend is Hylke vijfde algemeen geworden en tweede bij de rookies. Dat is echt heel knap. Roan was vijfde bij de rookies en ook dat was heel goed. Er gaan een paar mooie bekers mee terug naar Ulrum." De kersvers Nederlands kampioen sloot de dag af met een ereronde met de Nederlandse vlag.

Rob Lucassen wil graag de volgende mensen bedanken: "Mijn vader, mijn familie, mijn monteur Jan Leppink en Arthur Dontje voor het opzetten van deze gave Shifter-klasse."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS